man holding his left shoulder

20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie (Nathalie Verberne)

Fibromyalgie is een chronische ziekte die gepaard gaat met (extreme) spierpijn en vermoeidheid. Zelf heb ik iets wat er enigszins op lijkt, namelijk een somatisch-symptoomstoornis. Mijn lichaam zet mijn psychische klachten om in lichamelijke pijn en vermoeidheid. Ik heb dus (helaas) ook veel ervaring met pijn en vermoeidheid en ben erg daarom benieuwd naar het boek van Nathalie, de eigenaar van FibromyalgieBlog, dat al een tijdje op mijn ‘digitale plank’ op me lag te wachten.

Lay-out en schrijfstijl

Bij het openen van het boek valt me meteen de fijne lay-out op. Dit vind ik sowieso een sterk punt van Nathalie; de vormgeving van zowel haar blog als haar andere digitale uitingen is altijd prettig voor het oog en doet verzorgd aan. Daarbij heeft Nathalie een persoonlijke schrijfstijl die informeel aandoet en helder en begrijpelijk is. Wat me echter wel opvalt en een beetje stoort zijn een aantal spelfouten en wat gerommel in de grammatica en zinsopbouw. Het boek was kwalitatief nóg beter geweest als er een corrector was geweest die hier nog even met een frisse blik naar had kunnen kijken. Een verbeterpuntje voor een volgend e-book!

De schrijfster heeft zelf fibromyalgie

Wat FibromyalgieBlog en dit e-book sterk maken is het feit dat Nathalie zélf fibromyalgie heeft. Ze begrijpt waar ze over praat en heeft alles wat in het boek staat ook zelf uitgeprobeerd. Zo voorziet Nathalie de lezer niet alleen van tips, maar wordt ze ook af en toe even persoonlijk. Ze is hierin heel eerlijk. Het heeft haar zelf óók veel moeite gekost om de diagnose fibromyalgie te accepteren. Ik vind het als lezer fijn dat ik het niet idee hebt dat iemand me eventjes komt uitleggen hoe het allemaal werkt. Het feit dat Nathalie er als schrijfster van dit boek af en toe óók eventjes doorheen zit, maakt het troostend in plaats van belerend.

Reumatische of psychosomatische aandoening?

Er is (met name online) altijd een eindeloze battle gaande tussen mensen die enerzijds beweren dat fibromyalgie een reumatische (en daarmee puur lichamelijke) aandoening is en mensen die anderzijds zeggen dat psyche een grote rol speelt in het ontstaan (en aanhouden) van fibromyalgie (psychosomatiek). Nathalie is duidelijk van ‘kamp 2’. Zij ziet en erkent de invloed van psyche op de klachten. Ze daagt de lezer ook echt uit om een andere mindset aan te nemen en geeft hier praktische tips voor. Ze is hierin confronterend: “Als de klachten dan toch chronisch zijn en ik misschien mijn leven lang last heb van deze klachten, kan ik er maar beter het beste van gaan maken. In plaats van me ‘chronisch te verzetten’ tegen alles waar ik geen grip op heb.”

Kruip uit de slachtofferrol!

Nathalie pleit er in haar boek dan ook voor om uit de slachtofferrol te kruipen en zélf weer de regie te pakken. Ze is positief en dit optimisme is aanstekelijk. Voor mijzelf merk ik echter dat het niet helemaal appelleert aan wat ik zélf nodig heb. Ik herken me in wat ze schrijft, maar merk dat ik veel van haar tips via andere wegen al had opgedaan. Echter kan ik me voorstellen dat deze tips wél heel helpend kunnen zijn als je nog maar net geconfronteerd bent met de diagnose fibromyalgie en bij wijze van sprekend nog natrillend niet weet waar je het zoeken moet. Dan is dit e-book een handige eerste stap en een bemoedigend duwtje in de goede richting.

Loskomen van je diagnose

Dit e-book is daarom vooral geschikt voor mensen die nog erg het gevoel hebben ‘vast te zitten’ in hun diagnose. Nathalie helpt je om iets meer ‘los te komen’, zodat je je minder slachtoffer voelt van wat je overkomt. “Het voelt als een ultieme bevrijding als je op zo’n manier door het leven kunt gaan,” zegt ze hier zelf over aan het einde van haar e-book. Dat is voor mij ook meteen de kracht van het e-book: die diagnose fibromyalgie, die kun je haten, je kunt er tegenaan schoppen, maar veranderen doe je het niet. Wat je wél kunt veranderen is hoe jij je ertoe verhoudt.

Dus: Heb je net de diagnose fibromyalgie gekregen en voelt dit vooral nog als een eindeloos zware last? Dan is het e-book van Nathalie voor jou een absolute aanrader!

Scroll naar boven