woman in gray sweater and blue denim jeans sitting on car seat

5 belangrijke tips tegen rijangst

Veel mensen die bezig zijn met rijles of zelfs hun rijbewijs al hebben, worstelen met rijangst. Super zonde, want er zit vaak veel tijd, energie en geld in het halen van een rijbewijs. Ook kan een rijbewijs je super veel plezier en vrijheid opleveren.

Super nerveus in de auto zitten, is echter ook geen pretje. Besef je dat je zeker niet alleen bent en dat er vele mensen zijn die doodangsten uitstaan achter het stuur. Hopelijk helpen de tips je in deze blog een klein beetje op weg om van je rijangst af te komen.

1. Zorg voor een fijne rijleraar of bijrijder

Eén van de redenen waarom mensen veel last hebben of krijgen van rijangst, is een vervelende rijleraar. Iemand die jou in de grond trapt, veel te snel door de lesstof gaat en je afsnauwt als je het niet goed doet, gaat je niet het vertrouwen geven dat je nodig hebt om goed te rijden.

Zit je bij zo’n rijleraar, dan loont het echt de moeite om te kijken of je kan wisselen van school of instructeur. Laat je zelfvertrouwen niet afpakken, je hebt het juist zo nodig tijdens het rijden! Het is zonde als je niet meer achter het stuur durft te kruipen, omdat je zijn of haar stem in je hoofd hoort.

Heb je je rijbewijs al, maar voel je je nog steeds erg onzeker door nare ervaringen met je rijleraar? Zorg er dan voor dat je positieve ervaringen op gaat doen met een fijne bijrijder. Iemand die met je meekijkt, je moed inspreekt en het eventueel van je over kan nemen als je het te spannend vindt. Dit kan een goede vriend of kennis zijn met veel rijervaring, maar ook een rijleraar (die voorbeeld gespecialiseerd is in angst). Gun jezelf de ervaring van een bemoedigend iemand naast je, dat verdien je!

2. Ontspan zoveel mogelijk

‘Ontspan je gewoon tijdens het rijden’, tsja, wat heb je nou helemaal aan zo’n tip? Ontspannen terwijl je erg gestrest of angstig bent, is natuurlijk niet makkelijk. Toch zijn er wel degelijk simpele dingen die je kunt doen om net iets meer ontspannen in de auto te zitten:

  • Knijp niet in je stuur. Uit stress zit je misschien met je vingers om het stuur geklemd. Nergens voor nodig! Je gaat er zeker niet beter van sturen en je krijgt er vooral vermoeide en zweterige handen van.
  • Leun een beetje naar achteren in je stoel. Vanuit een soort extreme focus zit je misschien extreem rechtop in je stoel. Probeer actief een beetje naar achter te leunen. Zo geef je ook een lichamelijk signaal aan je brein van: er is niks aan de hand, je kan gewoon rustig achterover leunen, het komt goed!
  • Zuig op een snoepje of kauw kauwgom. Veel mensen zweren hierbij en zeggen dat het hen helpt om zich beter te kunnen concentreren en ontspannen tijdens het rijden.
  • Focus je niet teveel. Het is logisch dat je je wilt focussen tijdens het rijden, maar zorg ervoor dat je niet een te hoge vorm van concentratie bereikt. Dit leidt tot een hyperfocus, waardoor je je al snel teveel focust op één onderdeel van het autorijden in plaats van op het geheel. Je aandacht moet eigenlijk op kalme wijze verdeelt zijn over alle onderdelen van het rijden. Vertrouw hierin ook op je fysieke geheugen; stiekem heb je intern heus opgeslagen hoe je moet rijden. Een extreme focus kan je ook juist afleiden van dingen die je instinctief en door veel geoefend te hebben gewoon allang weet.

3. Stop niet met rijden zodra je je rijbewijs hebt behaald

Je hebt het misschien vaker gehoord: ‘Je leert pas echt rijden zodra je je rijbewijs hebt gehaald.’ Dat is namelijk de eerste keer dat je helemaal alleen in de auto zit en er niemand op je let. Niemand kan ingrijpen, je moet alle beslissingen helemaal zelf maken. Dat kan natuurlijk spannend zijn. Het grote voordeel is echter weer dat je ook helemaal op jouw manier kan rijden. Niemand meer die zegt hoe je je handen precies op het stuur moet houden, heerlijk!

Het duurt natuurlijk wel even voor je je een nieuwe skill volledig eigen hebt gemaakt. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je ook na het halen van je rijbewijs regelmatig blijft rijden. Heb je zelf geen auto? Huur er dan regelmatig een, al is het maar voor een uurtje. Zorg ervoor dat autorijden iets blijft wat je regelmatig doet, zodat de drempel om in de auto te stappen niet per ongeluk enorm groot wordt.

4. Oefen specifieke vaardigheden in de auto die je nog niet onder de knie hebt of spannend vindt

Heb je moeite met fileparkeren? Vind je in- en uitvoegen op de snelweg ingewikkeld? Snap je die ene turborotonde in je buurt niet? Pak de auto (als je je rijbewijs hebt natuurlijk ;)) en ga oefenen, oefenen, oefenen! Kies een rustig moment op de dag waarop er niet veel verkeer op de weg is. Kies een vaardigheid uit die je graag zou willen trainen. Ga rustig fileparkeren op een plek waar niemand naar je kijkt en je zo vaak in en uit het vak kunt rijden als je wil. Rij buiten de spits naar een snelweg in de buurt en voeg een aantal keer in en uit. Pak die turborotonde op het moment dat ‘ie vrij leeg is, zodat je rustig kan rijden en de pijlen op de weg goed kan bestuderen (en het helemaal niet erg is als je per ongeluk verkeerd rijdt). Gun jezelf de mogelijkheid om meer zelfvertrouwen te doen, door simpelweg lastige skills in de auto te trainen. Net zolang tot je ze zodanig onder de knie hebt dat je er ook in de spits je hand niet meer voor omdraait.

5. Kijk filmpjes over autorijden op YouTube

YouTube staat vol met geweldige filmpjes van hele goede rijleraren. Kijk mee tijdens proefexamens en luister naar alle goede tips. Bekijk instructievideo’s met handige trucs om de bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren goed uit te voeren. De comments onder de video’s staan bovendien vol met ervaringen van andere automobilisten (in opleiding), zodat je je minder alleen hoeft te voelen. Je zult zien dat zelfs veel ervaren automobilisten deze filmpjes nog steeds kijken, puur om hun niveau op te krikken of op peil te houden. Daar is helemaal niks mee. Je hebt zelfs YouTube-filmpjes speciaal over het overwinnen van rijangst!

Video’s over het overwinnen van rijangst

Video’s met proefexamens auto

Video over bijzondere verrichtingen

Boek over het overwinnen van rijangst

Op 1 januari 2021 hadden er in Nederland en België ruim 18 miljoen mensen een rijbewijs en volgens de laatste onderzoeken heeft tot 10 procent daarvan last van rijangst, zodanig dat ze amper zelf achter het stuur zitten. Auteur, actrice en podcastmaker Titia Hoogendoorn had hier tot voor kort ook last van, totdat ze besloot dit grondig aan te pakken. Lees verder

Scroll naar boven