gender

5 goede boeken over genderidentiteit

Wat is genderidentiteit?

Als je geboren wordt, bepaalt men of je een jongetje of meisje bent op basis van je biologische geslacht. Maar je genderidentiteit gaat over hoe je je van binnen voelt en staat in principe los van je toegewezen sekse. Misschien voel of uit jij je heel anders dan de maatschappij op basis van jouw sekse verwacht. Deze normen over hoe je je dient te gedragen als ‘man’ of ‘vrouw’ kunnen heel beklemmend zijn. Daarom gaan veel mensen op zoek naar hun eigen genderidentiteit; hoe wil jij je uitdrukken, als je alle normen van de maatschappij even vergeet?

Lees meer over genderidentiteit (weten.site)

Boeken over gender

In deze zoektocht kan het fijn zijn om boeken over gender te lezen. Wat is genderidentiteit nou precies? Hoe hebben andere mensen deze bij zichzelf ontdekt? En wat kun je doen om jezelf ook beter te leren kennen? Om je te helpen bij je ontdekkingstocht vind je hier 5 goede boeken over gender op een rij.

FAQ Gender (Thorn de Vries, Mandy Woelkens)

Thorn de Vries is non-binair en vormt een liefdeskoppel met Mandy Woelkens. Als queer stel krijgen zij veel vragen over non-binair zijn. Bijvoorbeeld over voornaamwoorden (zoals ‘die/diens’ of ‘hen/hun’) en thema’s als diversiteit en inclusie, maar ook over iemand kennen die non-binair is of zelf op zoek zijn naar de eigen genderidentiteit. Vanuit hun eigen ervaringen geven Thorn en Mandy antwoord op de Frequently Asked Questions over gender. Een aanrader voor mensen die zelf non-binair zijn en voor mensen die iemand kennen die dat is.

Queer, baby (Marie Lotte Hagen, Nydia van Voorthuizen)

Dit boek is speciaal bedoeld voor jongeren die hun genderidentiteit en seksualiteit willen ontdekken. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (bekend van het feministische online platform Damn, honey) bieden jou tips en trucs om je in deze zoektocht niet langer te laten leiden door de verwachtingen van de maatschappij.

Beyond the Gender Binary (Alok Vaid-Menon)

Alok Vaid-Menon vertelt vanuit diens eigen ervaringen over genderidentiteit. Alok laat ons zien dat gender een kleurrijke manier van zelfexpressie is en daagt je uit om de zwart-witte kijk op gender van de maatschappij los te laten.

How to Understand Your Gender (Alex Iantaffi, Meg-John Barker)

Ken je iemand die transgender is of zich identificeert als non-binair? Of stel je jezelf vragen over je eigen genderidentiteit? Dan is deze praktische gids wat voor jou. Dit boek laat je uitgebreid kennismaken met genderdiversiteit en leert je meer over gender (vanuit historisch, sociologisch en biologisch perspectief).

In Their Shoes (Jamie Windust)

Jamie Windust laat je zien hoe je je eigen identiteit kunt ontplooien. Er is namelijk niet één manier om non-binair te zijn, je mag deze genderidentiteit volledig zelf vormgeven! Een eerlijk en grappig boek over zelfacceptatie, zelfwaardering en het vieren van de eigen identiteit.

Scroll naar boven