autisme

5 kenmerken van vrouwen met autisme

Autisme werd lange tijd voornamelijk geassocieerd met mannen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat autisme ook bij vrouwen voorkomt, maar dan vaak op subtielere wijze waardoor het snel over het hoofd wordt gezien.

Hieronder vind je 5 kenmerken van vrouwen met autisme.

1. Maskeren en camoufleren

Vrouwen met autisme hebben vaak een vaardigheid ontwikkeld die bekend staat als ‘maskeren’ of ‘camoufleren’. Ze passen zich aan sociale situaties aan door gedrag en communicatie te imiteren. Hierdoor kunnen ze zich vermoeid en gestrest voelen na sociaal contact, omdat ze voortdurend bezig zijn met het aanpassen van hun gedrag.

2. Routine en structuur

Routine en structuur zijn cruciaal voor veel autistische vrouwen. Ze gedijen vaak goed bij voorspelbaarheid en hebben moeite met onverwachte veranderingen. Deze behoefte aan routine kan zich uiten in strikte dagelijkse schema’s en vaste gewoonten.

3. Sociale vermoeidheid

Sociale interacties kunnen voor autistische vrouwen erg vermoeiend zijn. Ze kunnen sociale maskering gebruiken om als ‘normaal’ te worden beschouwd, maar dit kost veel energie. Na verloop van tijd kan dit leiden tot sociale vermoeidheid.

4. Intuïtie en empathie

Ondanks het stereotype dat mensen met autisme weinig empathie hebben, zijn veel vrouwen met autisme zeer empathisch. Ze kunnen echter moeite hebben met het begrijpen van sociale signalen en non-verbale cues die anderen vanzelfsprekend lijken te begrijpen. In plaats van intuïtieve empathie vertrouwen ze vaak op logica en analyse om andermans emoties te begrijpen.

5. Sensorische gevoeligheden

Sensorische gevoeligheden zijn een belangrijk kenmerk van autisme, en dit geldt ook voor vrouwen. Ze kunnen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor bepaalde geluiden, texturen of geuren. Deze overgevoeligheid kan invloed hebben op hun dagelijks leven en hun vermogen om bepaalde omgevingen te betreden zonder overweldigd te raken.

Erkenning en begrip van vrouwen met autisme

Het begrijpen van de unieke kenmerken van autisme bij vrouwen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze groep de juiste ondersteuning krijgt. Te vaak worden hun symptomen verkeerd geïnterpreteerd als verlegenheid, angst of andere psychische aandoeningen. Het vergroten van het bewustzijn en de erkenning van de diversiteit van autisme kan bijdragen aan een meer inclusieve samenleving waarin vrouwen met autisme zich begrepen en ondersteund voelen.

Als jij of iemand die je kent vermoedt dat autisme een rol speelt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken voor een grondige beoordeling en diagnose. Een bekende expert op het gebied van autisme (bij vrouwen) is Annelies Spek. Daarnaast kan een online platform – zoals Even Ontprikkelen – steun bieden. Veel vrouwen met autisme geven ook aan veel te hebben aan het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps.

Boeken over vrouwen met autisme

Scroll naar boven