woman in gray hoodie sitting inside car during daytime

6 tips voor beginnende automobilisten die net hun rijbewijs hebben

Heb je net je rijbewijs gehaald? Van harte gefeliciteerd! Je mag zelfstandig de weg op, wat een mijlpaal. Maar men zegt niet voor niets: ‘Je leert pas echt rijden na je rijexamen.’ Hoe dat precies zit en wat je op weg gaat helpen tijdens die eerste autoritjes, lees je in deze blog.

‘Je leert pas echt autorijden na je rijexamen’

Voor het eerst in je eentje in de auto zonder je rijleraar naast je kan best even wennen zijn. Onbewust leun je toch best op de aanwijzingen en goede tips van je leraar. En hij of zij kon natuurlijk altijd je fouten opvangen, terwijl je het nu helemaal zelf moet doen.

Ook is het tijd om je eigen rijstijl te ontwikkelen. Tijdens je lessen deed je braaf wat de theorie voorschrijft, maar misschien geef je daar zelf net een wat andere draai aan (binnen de geldende verkeersregels, uiteraard). En het is nu aan jou om je weg te vinden in het verkeerd. Je rijdt misschien voor het eerst op plekken waar je met je rijles nooit kwam. En je rijleraar zit niet naast je te vertellen waar je precies naar rechts en links moet. Oh, en niet onbelangrijk: je hebt geen L’etje meer op je dak. Je mede-weggebruikers verwachten nu dus van je dat je goed rijdt en lekker meedoet in het verkeer. Geen excuses meer, maar goed doen meestromen met de rest dus.

Kortom: zelfstandig achter het stuur kan best eventjes wennen zijn. Daarom volgen hier een paar gouden tips voor je eerste ritjes.

Tip 1: neem iemand mee die ook zijn of haar rijbewijs heeft

Hoe heerlijk is het als je tijdens je eerste rit stiekem nog een beetje kan leunen op iemand anders? Zorg daarom voor een fijne bijrijder, het liefst iemand die ook een rijbewijs heeft. Samen zie je meer dan een en kun je situaties op de weg beter inschatten. Wel zo fijn als je zelf nog een beetje onzeker bent.

Geen zin om in een stinkende auto te stappen? Gebruik dan auto-parfum:

Tip 2: maak zo snel mogelijk een kort, simpel ritje

Stel de eerste keer alleen rijden niet te lang uit. Je kunt het maar beter gehad hebben, toch? Bovendien zit je nu nog helemaal in het ritme van regelmatig rijden. Goed omdat een beetje vast te houden. Kies een plek in de buurt, max. een minuut of 20 bij je vandaan, om rustig heen te rijden. Idealiter begin je op een rustig stuk, waar je even aan de auto kan wennen. Elke auto rijdt namelijk weer anders, dus dikke kans dat je tijd nodig hebt om je de auto (die niet je lesauto is) eigen te maken. Eindig je rit ergens op een parkeerplaats, dan kan je meteen je bijzondere manoeuvres in de praktijk brengen.

Heb je geen bluetooth in de auto? Niet getreurd, met deze transmitter luister je eenvoudig je eigen muziek en bel je hands-free in de auto!

Tip 3: neem de tijd om de auto te leren kennen

Tijdens je eerste zelfstandige ritje rijd je hoogstwaarschijnlijk in een auto waarin je nog nooit hebt gereden. Je moet wennen aan de koppeling (dikke kans dat het aangrijpingspunt net op een andere plek zit dan je gewend bent), maar vergeet niet dat sowieso alle functies net even op een andere plek zitten. Neem voor je gaat rijden dus eerst even de tijd om alle knoppen te bekijken. Hoe zet je je lichten aan? Hoe zet je de voorruitverwarming aan als de ruiten beslaan? Waar zit de airco? Hoe zet je de auto in z’n achteruit? Hoe bedien je de radio? Waar zitten de alarmlichten? Hoe bedien je de ruitenwissers? Allemaal dingen die je niet tijdens het rijden wilt uitvinden, maar het liefst al voor je bent weggereden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan onderweg en heb je rustig de tijd om alle knoppen te zoeken.

Tip 4: wees je bewust van de verschillen tussen diesel en benzine

Dikke kans dat je hebt gelest in een diesel-auto. Deze auto’s slaan over het algemeen minder snel af en je kunt makkelijker wegrijden op de koppeling. De overgang van een diesel naar een benzine (of andersom) is daarom even wennen en vraagt oefening. Laat je niet ontmoedigen, je krijgt de slag vanzelf te pakken. Oefen eventueel eerst op een afgelegen parkeerplaats. Onderzoek waar het aangrijpingspunt ligt, hoe langzaam of snel je de koppeling op kunt laten komen en hoeveel gas je precies moet geven om langzaam of juist vlot weg te rijden. Pak meteen ook even de hellingproef mee! Om die goed uit te voeren is het ook van belang dat je de koppeling goed kent.

Last van rij-angst? Je bent beslist niet de enige! Titia Hoogendoorn had hier ook last van en deelt haar beste tips in dit boek:

Tip 5: maak voor jezelf een lijstje met autorijdoelen

De eerste keer in de parkeergarage. De eerste keer over de snelweg. De eerste keer fileparkeren. De eerste keer tanken. De eerste keer buiten je rijlesgebied. De eerste keer een lange route rijden op de navigatie. Er zijn een hoop ‘eerste keren’ te bedenken na het halen van je rijbewijs. Maak er een spelletje van voor jezelf en verzin een lijstje met dingen die je voor het eerst zelfstandig gaat doen. Op die manier doe je snel veel ervaring op en draai je binnen no time voor geen enkele rij-situatie je hand nog om. Ook zitten bepaalde dingen je nu nog vers in het geheugen doordat je pas net klaar bent met je rijlessen. Goed om zaken dus meteen eventjes te herhalen! En het zorgt ervoor dat je, juist in het begin, regelmatig een reden hebt om eventjes de auto te pakken. Op die manier verleer je het niet en wordt de drempel om de auto te pakken niet onnodig hoog.

Tip 6: laat je niet afleiden door het rijgedrag van andere automobilisten

Deze tip is kort maar krachtig: laat je niet opjagen door mensen die al veel langer hun rijbewijs hebben en door het verkeer zoeven alsof het niks is. Laat je niet verleiden om roekeloos te gaan rijden doordat je de hete adem van andere automobilisten met haast bij wijze van spreken in je nek voelt. Blijf bij jezelf en breng gewoon rustig in de praktijk wat je tijdens je rijlessen hebt geleerd. Dan gaat het helemaal goedkomen!

Handige benodigdheden voor in de auto

Heb jij al deze handige basics al in je auto liggen?

Scroll naar boven