vrouw die slaapt naast een wake-up light

Advies over het kopen van een wake-up light: welke is de beste?

Wake-up lights zijn innovatieve apparaten die je helpen om op een natuurlijke en rustige manier wakker te worden. Deze slimme apparaten simuleren een zonsopgang in je slaapkamer door geleidelijk lichter te worden, waardoor je op een meer ontspannen manier ontwaakt. In dit artikel zullen we veelgestelde vragen over wake-up lights beantwoorden en advies geven over welke wake-up-light het beste bij jou past.

Dit is de populairste wake-up light van het moment:

Bekijk alle Wake-Up Lights op bol.com

Hoe werkt een wake-up light?

Wake-up lights simuleren de opkomende zon door het geleidelijk toenemen van de lichtintensiteit gedurende een door jou ingestelde periode (meestal 20-40 minuten) voordat je wekker afgaat. Deze geleidelijke toename van licht helpt om je lichaam te wekken op een manier die lijkt op het natuurlijke ontwaken bij zonsopgang.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een wake-up-light?

Het gebruik van een wake-up-light kan helpen om op een meer natuurlijke en rustgevende manier wakker te worden. Het kan de ochtendstress verminderen, vermoeidheid verminderen en je stemming verbeteren. Bovendien kan het je circadiaans ritme reguleren en je helpen in een gezonder slaappatroon te komen.

Is een wake-up light geschikt voor iedereen?

Over het algemeen zijn wake-up-lights geschikt voor de meeste mensen, maar ze kunnen vooral nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met vroeg opstaan, last hebben van de winterblues of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) ervaren. Mensen met slaapstoornissen moeten echter voorzichtig zijn en mogelijk een arts raadplegen voordat ze een wake-up-light gebruiken.

Maakt een wake-up light geluid?

Sommige wake-up-lights combineren licht met natuurgeluiden, zoals vogelgezang of kabbelend water, om een meer natuurlijke ontwaakervaring te creëren. Dit kan helpen als je naast het licht ook van geluid wilt profiteren om wakker te worden.

Zijn er verschillende soorten wake-up-lights?

Ja, er zijn verschillende modellen en merken wake-up-lights beschikbaar. Sommige hebben aanvullende functies, zoals een FM-radio, USB-oplaadpoorten, of een kleurwisselend nachtlampje. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Hoe kies je de juiste wake-up light?

Bij het selecteren van de juiste wake-up-light zijn er enkele belangrijke overwegingen:

1. Lichtintensiteit: Kies een wake-up-light met voldoende lichtintensiteit. De meeste modellen bieden een intensiteit tussen 200 en 300 lux, wat vergelijkbaar is met natuurlijk zonlicht bij zonsopgang.

2. Aanpasbaarheid: Overweeg de aanpasbaarheid van de wekker. Sommige modellen bieden verschillende lichtintensiteiten, kleuropties en geluiden om aan je voorkeuren te voldoen.

3. Gebruiksgemak: Zorg ervoor dat de wake-up-light gemakkelijk te bedienen is en beschikt over een duidelijke display. Een intuïtieve interface maakt het instellen van je wekker veel eenvoudiger.

4. Extra functies: Bepaal of je extra functies nodig hebt, zoals een radio, USB-oplaadpoorten of een nachtlampje.

5. Prijs: Wake-up-lights variëren in prijs, dus overweeg je budget en wat je bereid bent te investeren voor de gewenste functies.

5 populaire wake-up lights

1. Philips Wake-Up Light

Dit is een populaire en veelgeprezen wake-up-light met verschillende functies, waaronder natuurlijke geluiden en een zonsondergangsimulatie.

Voordelen: er zit een leeslampje in, je kunt zelf kiezen uit verschillende geluiden, je kunt twee wektijden instellen
Nadelen: beschikt niet over een oplaadfunctie voor je smartphone

2. Lumie Bodyclock Luxe 700

Deze wake-up light van Lumie zit in een hogere prijscategorie, maar daar krijg je een hoop uitgebreide functionaliteiten voor terug. Denk aan een nauwkeurige nabootsing van de kleuren van een zonsopgang en -ondergang, meer dan 20 slaap- en wekgeluiden en een bluetoothfunctie voor het streamen van je eigen muziek.

3. Merkloos budget Wake-Up Light

Waarom diep in de buidel tasten als je ook deze prima, budget wake-up light aan kunt schaffen? Een goedkoop alternatief voor de bekende wake-up lights van Philips met alle basisfunctionaliteiten die je nodig hebt.

Voordelen: prima budget-optie
Nadelen: minder geluiden en lichtthema’s, niet te bedienen via een app

4. Loftey Wake-Up Light

Ben je gek op leuke kleurtjes? Dan heb je geluk, want de Loftey Wake-Up Light heeft maar liefst acht verschillende kleurtjes, variërend van geel tot rood tot groen. Voor ieder wat wils! Daarbij kies je uit zeven verschillende natuurgeluiden, word je wakker en val je in slaap met de kleuren van natuurlijk zonlicht en bevat de wake-up light een snooze-functie.

Voordelen: kies uit verschillende leuke licht-kleuren
Nadelen: geen radio-functie

5. Uply Wake-Up Light

Bij de Uply Wake-Up Light kies je uit maar liefst zeven kleuren en twintig helderheidsniveaus. Helemaal naar smaak aan te passen dus, deze wake-up light! En als je dat wil bedien je deze wake-up light via Google Home of Alexa, hoe handig is dat? Bovendien is de wake-up light te bedienen via een app, lekker makkelijk.

Voordelen: stembediening via Google Home en Alexa mogelijk, te bedienen via een app, bevat een USB oplaadpunt waaraan je je telefoon kunt opladen
Nadelen: mensen in de reviews zeggen dat de radio-functie niet je van het is

Het kiezen van de juiste wake-up-light is afhankelijk van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Het belangrijkste is dat het je helpt om op een rustige en natuurlijke manier wakker te worden, waardoor je de dag met hernieuwde energie kunt beginnen. Wake-up-lights zijn een slimme investering in je dagelijkse welzijn en kunnen je ochtendroutine aanzienlijk verbeteren.

Bekijk alle Wake-Up Lights op bol.com

Scroll naar boven