Over angststoornissen
Angst is een normale reactie op stress en kan in sommige situaties gunstig zijn. Het kan ons waarschuwen voor gevaar en ons helpen ons voor te bereiden of op te letten. Wanneer je bovenmatige angst hebt, voor iets dat geen reële dreiging vormt en je er problemen door ondervindt spreken we van een angststoornis.
Angststoornissen kunnen ertoe leiden dat mensen situaties te vermijden die angst veroorzaken. Werk, school en persoonlijke relaties kunnen hieronder lijden.
Angstoornissen zijn de meest voorkomende psychische stoornissen en treffen bijna 30 procent van de volwassenen op een bepaald moment in hun leven. Angststoornissen zijn te behandelen en behandeling helpt de meeste mensen een normaal en productief leven te leiden.
Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, specifieke fobie, agorafobie, sociale angst en verlatingsangst.
Risicofactoren
De oorzaken van angststoornissen zijn momenteel onbekend, maar er is waarschijnlijk sprake van een combinatie van factoren zoals genetische, milieu-, psychologische en ontwikkelingsfactoren. Angstoornissen kunnen in families voorkomen, wat suggereert dat een combinatie van genen en omgeving de stoornissen kan veroorzaken.
Diagnose en behandeling
De eerste stap is om naar je arts te gaan om er zeker van te zijn dat er geen fysiek probleem is dat de symptomen veroorzaakt. Als er een angststoornis wordt gediagnosticeerd, kan een professional in de psychische gezondheidszorg samen met je werken aan de beste behandeling. Helaas zoeken veel mensen met angststoornissen geen hulp. Ze realiseren zich niet dat ze een ziekte hebben waar effectieve behandeling voor bestaat.
Hoewel elke angststoornis unieke kenmerken heeft, reageren de meeste mensen goed op twee soorten behandelingen: psychotherapie en medicijnen. Deze behandelingen kunnen alleen of in combinatie worden gegeven.
Cognitieve gedragstherapie (Cognitieve gedragstherapie (CBT), een vorm van gesprekstherapie, kan iemand helpen om een andere manier van denken, reageren en gedrag te leren om zich minder angstig te voelen.
Medicijnen kunnen geen angststoornissen genezen, maar kunnen wel een aanzienlijke verlichting van de symptomen geven. De meest gebruikte medicijnen zijn anti-angstmedicatie (over het algemeen slechts voor een korte periode voorgeschreven) en antidepressiva. Bètablokkers, gebruikt voor hartaandoeningen, worden soms gebruikt om fysieke symptomen van angst te controleren.
Zelfhulp
Er zijn een aantal dingen die mensen zelf kunnen doen om de symptomen van angststoornissen aan te pakken. Stressmanagementtechnieken en meditatie kunnen nuttig zijn. Ondersteunende groepen (persoonlijk of online) kunnen de mogelijkheid bieden om ervaringen en copingstrategieën te delen.
Het kan ook goed zijn om meer te leren over de specifieke kenmerken van jouw stoornis en om familie en vrienden te helpen het beter te begrijpen.
Verwante aandoeningen
- Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)
- Acute stress-stoornis
- Obsessieve compulsieve stoornis (OCS)
- Aanpassingsstoornis