books on brown wooden shelf

Boeken over psychische problemen die je moet lezen in 2022

Ook in 2022 verschijnen er weer tal van goede, mooie, ontroerende en interessante boeken over psyche, psychologie en psychische problemen. Er is weer genoeg te lezen en te leren, dus bekijk vooral de boeken in deze lijst eens!

Humeurkanker (Vroon Bouter)

De 18-jarige Vroon Bouter wil graag psychiater worden. Ze zal in haar toekomstige vak in ieder geval een flinke portie ervaringsdeskundigheid meebrengen, want Vroon heeft een ernstige depressie gehad die ertoe leidde dat ze op 15-jarige leeftijd een zelfmoordpoging deed. In Humeurkanker vertelt ze haar verhaal en vraagt ze aandacht voor de psychische gezondheid van jongeren.

Wat ik eerder had willen weten (Marian Mudder)

Actrice, schrijfster en therapeut Marian Mudder had jarenlang veel last van angst en onzekerheid. Ze probeerde vele therapieën en leerde een heleboel over angst, zelfliefde en acceptatie. In haar boek Wat ik eerder had willen weten deelt ze al haar kennis en wijsheid met jou als lezer.

Ik durf niets maar doe alles (Martine Bakker)

Martine Bakker besluit iets te doen wat ze doodeng vindt maar ook heel graag wil: stand-up comedian worden. Er volgt een jaar waarin ze ten volle al haar angsten aangaat en strijd levert met de innerlijke criticus in haar hoofd. In Ik durf niets maar doe alles neemt ze ons mee in het najagen van haar droom en in haar strijd met stress, onzekerheid, uitstelgedrag en angst.

Ik zie anders niks aan je (Menno Oosterhoff)

Psychiater Menno Oosterhoff zit al ruim 35 jaar lang in het vak. In Ik zie anders niks aan je deelt hij zijn inzichten over de psychiatrie en ontkracht hij hardnekkige mythes. Het doel van zijn boek? Het bevorderen van begrip, troost en mildheid.

Hoogbegaafde hulpzoekers (Lukien Hoiting, Noks Nauta)

In de GGZ is er niet altijd genoeg kennis over hoogbegaafdheid, waardoor hoogbegaafde mensen niet altijd goed geholpen worden. Ze krijgen niet altijd de juiste diagnoses en worden ook niet altijd begrepen. In Hoogbegaafde hulpzoekers bespreken Lukien Hoiting en Noks Nauta wat hoogbegaafdheid en psychische problemen met elkaar te maken hebben. Ook krijg je als hoogbegaafde hulpzoeker praktische tips om je weg te vinden in de GGZ en in het contact met je behandelaar.

Giftige positiviteit (Whitney Goodman)

Positief denken wordt vaak gezien als een oplossing voor al onze problemen. Whitney Goodman rekent daar in haar boek Giftige positiviteit mee af en biedt je tips om op een gezonde manier om te gaan met je emoties, óók als deze niet altijd maar positief zijn.

De draad weer oppakken (Marcia van Marion)

Marcia van Marion krijgt op haar 38e te maken met ernstige psychiatrische problemen. In De draad weer oppakken beschrijft ze wat er gebeurde in haar hoofd en bespreekt ze de vooroordelen die er heersen rondom psychische problematiek. Een boek voor (h)erkenning en over leven met psychische kwetsbaarheid.

Een toekomt zonder vroeger (Sammie)

Sammie is begin twintig en worstelt met de gevolgen van onveilige hechting en emotionele verwaarlozing. Het ontbreken van een emotioneel veilige basis in haar jeugd sijpelt door in haar volwassen leven. Niet zozeer wat er vroeger gebeurde, maar vooral wat er ontbrak: troost, steun, betrouwbaarheid, zorgzaamheid, veiligheid. In de openhartige verhalen in Een toekomst zonder vroeger deelt Sammie hoe een onveilige hechting en emotionele verwaarlozing voor haar voelen, en hoe ze zichzelf steeds beter leert begrijpen.

Lees ook:

Scroll naar boven