boeken op een rij

Boeken over psychische problemen die verschenen in 2023

Ook in 2023 zijn er weer een hoop mooie en interessante boeken over psychische problemen verschenen. In dit artikel geven we je een aantal leestips.

Sabine Klaver – Ik voel me zo

Deze psycholoog ging zélf in therapie

Sabine Klaver is psycholoog, maar in haar boek Ik voel me zo beschrijft ze ook hoe ze zélf in therapie ging. In dit boek krijg je een kijkje in de behandelkamer, vanuit het perspectief van Sabine als psycholoog én als cliënt. Ze hoopt dat het boek de lezer op weg helpt naar een fijne(re) mentale gezondheid.

Francine Oomen – Hoe overleef ik alles wat ik niet vertel

Volwassen zijn, hoe doe je dat?

Je kent Francine Oomen vast nog wel van de super populaire serie ‘Hoe overleef ik…?’ Veel lezers van deze boeken voor pubers zijn inmiddels volwassen, maar snakken stiekem nog steeds naar de goede raad van Oomen. Daarom is er nu een nieuw ‘Hoe overleef ik…?’-boek, speciaal voor fans die met haar jeugdboeken zijn opgegroeid. Voor – inmiddels volwassen – lezers die zich afvragen: volwassen zijn in deze tijd, hoe doe je dat?

Meg Arroll – Kleine trauma’s

Er voelt iets niet goed… maar wat?

Je hebt eigenlijk niks te klagen, maar je voelt je toch niet goed. Wat dan? Er is niks noemenswaardigs voorgevallen, je bent niet bekend met je trauma in je leven… En toch kan het zo zijn dat je in je leven toch wat kwetsuren hebt opgelopen. Kleine trauma’s, als het ware, die zijn gaan stapelen en je al met al toch rot doen voelen. We hebben allemaal onze problemen en in Meg Arroll leert je in haar boek om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zodat je het niet langer (onbewust) met je mee hoeft te dragen.

Pete Walker – Complexe PTSS

Het overwinnen van je jeugdtrauma

Bij PTSS denken mensen nog snel aan militairen of mensen die een levensbedreigend ongeluk hebben meegemaakt. In dit boek gaat het echter over Complexe PTSS, een vorm van PTSS die ontstaat wanneer iemand langdurig wordt getraumatiseerd. Bijvoorbeeld als gevolg van langdurige perioden van lichamelijke of emotionele mishandeling. Pete Walker laat in dit boek zien wat de invloed van jeugdtrauma kan zijn op je volwassen leven, maar belangrijker nog: hij biedt belangrijke tools om de impact van jeugdtrauma te verminderen.

Robert Jackman – Waarom doe ik zo?

Zo stop je impulsieve reacties

Waarom lukt het je niet bepaalde patronen te doorbreken? Daar gaat Robert Jackman in zijn boek op in. Hij geeft je inzicht in je triggers en hoe die vaak afkomstig zijn uit je jeugd. Ook leert hij je hoe je volwassen kunt reageren op alles wat er op je afkomt in het leven.

Maaike Schmitz – Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Waarom vind ik mezelf zo lelijk?

Maaike Schmitz is geobsedeerd bezig met haar uiterlijk. Als ze in de spiegel kijkt, raakt ze totaal in paniek. Het beheerst haar hele leven. In haar boek leer je meer over haar aandoening Body Dismorphic Disorder en begrijp je hoe het komt dat sommige mensen zo’n vertekend beeld van zichzelf hebben.

Mae Zaal & Iris de With – Maar je lacht toch nog?

Een eerlijk verhaal over depressie

Mae en Iris van stichting Let’s break the shame schreven een boek over depressie. Ze hebben beiden al hun leven last van ernstige depressies en vertellen daar heel eerlijk over. Ze hopen dat lezers die zelf te maken hebben mentale klachten zich gesteund voelen door hun verhaal.

Katrin Swartenbroux – OK dan niet

Het ultieme boek voor millennials

Volwassen worden is niet makkelijk. Daarover gaan de essays van Katrin Swartenbroux in dit boek. Hoe ga je om met het maakbaarheidsideaal, wat als de toekomst er anders uitziet dan je had verwacht of gehoopt?

Bram Bakker – Gevoelige zielen

Welk oud zeer dragen zorgprofessionals met zich mee?

In dit boek geeft oud-psychiater Bram Bakker inzicht in de mens achter de hulpverlener. Hoe kunnen zorgprofessionals voor anderen zorgen als ze zich niet goed voor zichzelf zorgen en allerlei ‘oud zeer’ met zich meedragen? Bakker onderzoekt wat er schuilgaat achter de professionele distantie van hulpverleners.

Scroll naar boven