red Emergency Pull lever

Wat is een crisisinterventie bij een psychische crisis?

Crisisinterventie is de eerste opvang als je in een acute geestelijke noodsituatie bent geraakt. Dat is wanneer je een gevaar bent voor jezelf of voor je omgeving. De crisisinterventie kan op zichzelf al voldoende oplossing bieden, maar is vaak een overgangsstadium naar ‘gewone’ hulpverlening.

Crisisinterventie is nodig, wanneer gevaar ontstaat door psychische problemen. Dit gevaar kan de jouzelf treffen, zoals bij dreigende zelfdoding. Het gevaar kan ook op anderen slaan, bijvoorbeeld wanneer je verward bent en dreigt met agressie. Wachten tot bijvoorbeeld de huisarts weer spreekuur heeft, kan daardoor niet.

Crisisdienst

Als je in acute psychische nood bent en binnen 24 uur hulp nodig hebt, krijg je die van de Crisisdienst. Medewerkers van de Crisisdienst verzorgen de allereerste opvang. Zij spreken jou, bij voorkeur samen met je naasten, stellen een voorlopige diagnose en bepalen wat nodig is om eventueel gevaar af te wenden en het evenwicht zo snel mogelijk te herstellen. De Crisisdienst is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar voor verwijzers en is er voor mensen van alle leeftijden.

Acute deeltijdbehandeling

Als meer steun en structuur vereist is, kun je opgenomen worden in acute deeltijdbehandeling. De intensiteit van het programma komt tot stand op basis van wat er nodig is voor het verkrijgen van een goed evenwicht. Er wordt gewerkt aan een goede dagstructuur en het weer in goed contact komen met belangrijke anderen. Hiermee kun je je evenwicht weer vinden en je eigen leven weer oppakken. Er wordt zo snel mogelijk toegewerkt naar minder intensieve hulpverlening.

Als een opname nodig is

In een crisis heb je een korte tijd extra veel hulp nodig. Het liefst natuurlijk in je eigen woonsituatie (ambulante hulp). Maar het kan dat je in crisis door de hevige ziekteverschijnselen een gevaar voor jezelf of je omgeving bent. Dan kun je terecht in een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Soms vindt zo’n opname in een gedwongen kader plaats.

Lees ook: Opname bij psychische klachten, wat kun je verwachten?

Scroll naar boven