man in black suit jacket sitting on car seat

De 5 beste tips voor rijles en zo snel mogelijk je rijbewijs halen

Rijles, het is iets waar veel mensen vroeg of laat in hun leven mee te maken krijgen. Veel mensen vinden leren rijden echter super spannend. Sommigen hebben zelfs last van serieuze rijangst. Ook zijn er mensen die worstelen met het halen van theorie, of die maar blijven zakken op hun praktijkexamen. Kortom: leren rijden gaat niet altijd zonder slag of stoot. Verstandig dus om er goed voorbereid aan te beginnen. In deze blog vind je 5 tips voor het beginnen met rijlessen.

1. Doe een proefles en zoek een fijne rijleraar

De klik met je rijleraar is ontzettend belangrijk! Je spendeert vele uren samen in de auto. Daarbij gaat de rijleraar je een vrij ingewikkelde skill aanleren. Heel belangrijk dus dat de leraar goed bij jou en jouw leerstijl past. Anders kost het misschien onnodig veel geld, tijd en stress om te leren autorijden en dat is zonde!

Neem dus vooral een proefles en kijk goed of je je op je gemak voelt bij de rijleraar en de rijschool. Let er niet alleen op of je de rijleraar aardig vindt, maar ook of je zijn of haar instructies goed begrijpt. Denk er ook over na of je de manier van feedback geven van de leraar fijn vindt.

Twijfel je? Probeer dan ook een proefles bij een andere rijschool of leraar. Het loont echt de moeite om het vinden van een fijne rijleraar serieus te nemen. Veel mensen houden er nog lang last van als ze geen fijne rijleraar hebben. En halverwege je rijopleiding wisselen is een stuk lastiger dan helemaal aan het begin.

2. Neem je autotheorie serieus, leer goed en begin op tijd

Avondje leren en dan je autotheorie in één keer halen? Think again! Je zult de eerste niet zijn die zich verkijkt op de moeilijkheidsgraad van het theorieexamen auto. Er is behoorlijk veel stof om in je hoofd te stampen en bovendien bevatten de theorie en het examen een hoop instinkers. Niet goed geleerd = sowieso gezakt, want je mag ook nog eens heel weinig fouten maken op je examen.

Investeer dus in het doen van een goede (online) cursus en de aanschaf van goede theorieboeken. Het is het geld waard, als je je bedenkt dat het examen zelf 41 euro kost. Tel uit je winst als je je theorie gewoon lekker in één keer haalt!

Dankzij dit pakket van Lens Verkeersmiddelen (theorieboek, samenvattingen, online oefenexamens en -vragen) heb ik zelf mijn theorie in één keer gehaald (no spon!).

3. Kijk goed naar de weg als je op straat loopt

Gratis leren tussen je rijlessen door? Kijk simpelweg goed om je heen als je op straat loopt of fiets. Kijk naar de tekens op de weg en de borden ernaast en erboven. Stel jezelf vragen: Op welke rijbaan zou ik rijden voor rechtsaf? Hoe hard mag ik hier rijden? Wat betekent dat ene bord? Kijk ook naar de verkeersdeelnemers. Zie je hun fouten? Kun je het horen wanneer iemand te laat schakelt? Op deze manier train je jezelf in het voorkeer, zonder dat je er ook maar een cent voor kwijt bent.

4. Bekijk YouTube-filmpjes met rijinstructeurs

De kans is groot dat je maar een of twee keer per week rijles hebt. Tijdens je les leer je allerlei nieuwe dingen, waarna je verward thuis zit. Hoe ging die bijzondere manoeuvre ook alweer? Hoe werkte die turborotonde nou? Hoe kon ik ook alweer het beste schakelen?

Heb jij even geluk, want YouTube staat vol met geweldige content van een scala aan rijinstructeurs. Van een les in bijzondere manoeuvres tot het meerijden met een proefexamen; je vindt het er allemaal. Perfecte content om vanaf de bank relaxed mee verder te oefenen.

Instructie fileparkeren (achteruit)

Proefexamen van Streetwize.tv

5. Ga als bijrijder naast een andere bestuurder zitten

Je kunt enorm veel leren door het kijken naar iemand anders die autorijdt. Welke keuzes maakt die persoon in het verkeer? Wanneer schakelt diegene? Welke situaties komen jullie allemaal tegen overweg? Kies ervoor om in de auto naast de bestuurder te gaan zitten en goed mee te kijken (zonder irritant commentaar te gaan leveren natuurlijk ;)). Word je na je rijles terug naar huis gereden door de leerling naar jou? Ook dan is het interessant om vanaf de achterbank een beetje mee te kijken. Hoe meer momenten aandachtig op de weg, hoe meer ervaring je opdoet. Zelfs als jij niet zelf degene bent die achter het stuur zit!

Bestel hier theorieboeken op bol.com

Scroll naar boven