Heb je net te horen gekregen dat je zelf borderline hebt, of wil je een naaste met borderline beter begrepen? Een goed boek over borderline helpt je daarbij!
Hieronder vind je boeken die je herkenning bieden of die je helpen meer kennis op te doen over de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Boom Hulpboek – Borderline (Jaap Spaans & Erwin van Meekeren)
Dit boek is super fijn om te lezen als je nog niet zoveel weet over de borderline persoonlijkheidsstoornis. Het legt je uit wat borderline inhoudt, maar biedt ook meteen praktische oefeningen en werkbladen die je leren hoe je met de stoornis omgaat.
Gevalletje borderline (Kathelijn Hulshof)
Over borderline bestaan (helaas) veel vooroordelen. Kathelijn Hulshof heeft zelf borderline en schopt in haar boek alle vooroordelen over borderline onderuit. Ze vertelt uit eigen ervaring hoe borderline voor haar voelt en hoe ze ermee heeft leren omgaan.
Lees ook: Hoe ga je om met borderline?
De psychiater en het meisje (Erik Rozing)
Weer eens wat anders; De psychiater en het meisje is een roman over een jonge psychiater die een vrouw met borderline onder behandeling krijgt. Een heftig verhaal, maar de dynamiek tussen de psychiater en zijn patiënte is erg spannend en interessant om te lezen. De problematiek van de vrouw met borderline zal voor sommige mensen met borderline ook herkenbaar zijn, maar voor mensen met ‘stille borderline’ (waarbij de borderlinetrekken minder zichtbaar zijn voor de buitenwereld) mogelijk wat minder.
Lees ook: Wat is stille borderline?
Wat borderline met je doet (Arthur Hegger)
Dit boek is zowel bedoeld voor mensen met borderline als voor hun naasten. Psycholoog Arthur Hegger legt helder uit wat borderline is. Deze informatie is helpend om beter met de borderline persoonlijkheidsstoornis om te kunnen gaan.
Een leeg kasteel (Laura Dijksman Hurt)
Laura Dijksman Hurt had zelf borderline en volgde hier succesvol therapie voor. In Een leeg kasteel deelt ze haar visie op borderline en vertelt ze over de therapie die zij heeft gevolgd. Ze wil met haar boek mensen met borderline en hun naasten beter laten begrijpen wat borderline inhoudt.
Borderline times (Dirk de Wachter)
Psychiater Dirk de Wachter beschrijft hoe onze maatschappij eigenlijk ook aan borderline lijdt en hoe dun de lijn tussen ‘patiënten’ en ‘niet-patiënten’ soms is. Toch is hij ook hoopvol en beschrijft hij wat de maatschappij nodig heeft om te helen.