Systemisch werken, ook bekend als familieopstellingen, is een manier van therapie waarbij we kijken naar hoe relaties en gewoontes in families, organisaties en groepen invloed hebben. In familieopstellingen zetten we een probleem als een soort toneelstukje neer, met mensen die de mensen in het probleem voorstellen. Dit helpt ons om te begrijpen hoe verborgen dingen werken en waarom we soms vastzitten. Het doel is om te begrijpen, te helen en betere relaties en patronen te creƫren door de onderliggende invloeden te herkennen en te veranderen.
Er zijn verschillende goede boeken geschreven over familieopstellingen, familiesystemen of systemisch werken. In dit artikel zetten we er een aantal voor je op een rij.
De kracht van familieopstellingen – Vincent van der Burg
In elke familie worden gewoontes doorgegeven. Dat patroon (familiesysteem) kan je dromen in de weg staan. Dit boek vertelt je hoe je bewust kunt worden van die verborgen patronen via familieopstellingen. Met eenvoudige uitleg, voorbeelden en oefeningen kun je zelf aan de slag.
De verborgen dynamiek van familiebanden – Bert Hellinger
Bert Hellinger is de grondlegger van familieopstellingen. In zijn boek De verborgen dynamiek van familiebanden ligt hij zijn methode toe. Door het doen van een familieopstelling kun je je bewust worden van verstoorde verhoudingen en patronen binnen jouw familie.
De fontein, vind je plek – Els van Steijn
Vaak sta je niet op de juiste plek in je familiefontein. Dat heeft consequenties voor je rest van de leven. Maar hoe herken je die patronen en problematiek? En hoe neem je weer de juiste plek aan in de fontein? Dit boek geeft je praktische tips hoe dat te doen.
Waar het vandaan komt – Vienna Pharaon
Familie- en relatietherapeut Vienna Pharaon geeft je in haar boek inzicht in je familiesysteem en geeft je handvatten om ingesleten patronen in je gedrag te kunnen veranderen.