zwart-wit foto van een moeder die wegkijkt van haar kind

De impact van een emotioneel afwezige moeder: herkenning, gevolgen en herstel

Een emotioneel afwezige moeder is een ouder die, ondanks fysieke aanwezigheid, niet in staat is om emotioneel beschikbaar te zijn voor haar kinderen. Een kind kan hier als volwassene nog steeds last van hebben op psychologisch vlak. In dit artikel leer je hoe je een emotioneel afwezige moeder herkent en hoe je ermee om kunt gaan.

Hoe herken je een emotioneel afwezige moeder?

Hieraan kun je een emotioneel afwezige moeder herkennen:

  • Gebrek aan empathie: een emotioneel afwezige moeder kan moeite hebben met het herkennen van en reageren op de emoties en behoeften van haar kinderen
  • Gebrekkige communicatie: een emotioneel afwezige moeder vindt het lastig om open en diepgaand te communiceren met haar kind. Gesprekken blijven vaak oppervlakkig en emoties worden vermeden.
  • Onvoorspelbaarheid: een emotioneel afwezige moeder kan onvoorspelbaar zijn. Haar stemming wisselt snel en het is voor het kind moeilijk te voorspellen hoe de moeder ergens op zal reageren.
  • Gebrek aan troost: een emotioneel afwezige moeder kan het lastig vinden om haar kind te troosten of gerust te stellen.

Waarom zijn sommige moeders emotioneel afwezig?

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de emotionele afwezigheid van een moeder, waaronder persoonlijke ervaringen, psychologische problemen, stress, traumatische gebeurtenissen of zelfs onvermogen om emotionele verbindingen te maken door gebrek aan een goed voorbeeld in haar eigen opvoeding.

Wat zijn de gevolgen van het hebben van een emotioneel afwezige moeder?

De gevolgen van opgroeien met een emotioneel afwezige moeder kunnen diepgaand en langdurig zijn. Kinderen kunnen problemen ervaren zoals:

  • Hechtingsproblemen: kinderen kunnen worstelen met het vormen van gezonde relaties en kunnen moeite hebben om anderen te vertrouwen.
  • Laag zelfbeeld: het gebrek aan emotionele steun kan leiden tot een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Emotionele regulatieproblemen: het onvermogen om emoties effectief te uiten en te reguleren, kan leiden tot stemmingsstoornissen en angst.
  • Problemen in interpersoonlijke relaties: De effecten van een afwezige moeder kunnen zich uiten in problemen binnen romantische relaties en vriendschappen.

Hoe ga je om met het hebben van een emotioneel afwezige moeder?

  • Zoek steun: het is belangrijk om steun te zoeken bij andere familieleden, vrienden of professionals om de emotionele leemte op te vullen.
  • Accepteer de realiteit: het erkennen van de situatie zoals die is, kan helpen bij het verwerkingsproces.
  • Zelfzorg: het ontwikkelen van zelfzorggewoonten en het opbouwen van eigenwaarde is essentieel voor herstel.
  • Therapie: professionele therapie, zoals individuele therapie of groepstherapie, kan helpen bij het verwerken van emoties en het aanpakken van psychologische gevolgen.

Hoe herstel je van een jeugd met een emotioneel afwezige moeder?

Hoewel het niet makkelijk is, is het herstellen van de gevolgen van opgroeien met een emotioneel afwezige moeder zeker mogelijk. Het is belangrijk om te investeren in het ontwikkelen van gezonde relaties, het opbouwen van zelfvertrouwen en het aanleren van emotieregulatie. Het kan nodig zijn om hiervoor in therapie te gaan.

In ‘De emotioneel afwezige moeder’ van Jasmin Lee Cori ga je aan de slag met je moederwond. Was je moeder vroeger vaak te druk, te moe, afwezig of afstandelijk? Of ging al haar aandacht naar haar eigen (mentale) gezondheid? Dan kreeg je mogelijk niet de aandacht, liefde en verzorging die je als kind nodig had. Lees verder

Scroll naar boven