tiener leest een boek

De kracht van de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen

De Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen is een zeer bekende en geliefde serie boeken, geschreven voor jonge lezers. Ze beleven plezier aan het lezen van de boeken, maar worden ook door de puberteit heen geholpen. De serie biedt hen waardevolle lessen over het leven met allerhande uitdagingen.

Hoeveel boeken heeft de Hoe overleef ik-serie?

De ‘Hoe overleef ik’-reeks begon in 1998 met de verschijning het boek Hoe overleef ik mijn vakantie? Inmiddels zijn er maar liefst 14 boeken, waaronder titels als Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!), Hoe overleef ik (zonder) liefde? en Hoe overleef ik met/zonder vrienden? In 2023 is daar nog een 15e titel bijgekomen, het boek Hoe overleef ik wat ik niemand vertel?, speciaal voor de inmiddels volwassen geworden fans van de serie. Ook verscheen er in een 2008 een film: Hoe overleef ik mezelf?

Bekijk hier alle boeken uit de Hoe overleef ik-serie

Wie is de hoofdpersoon in de Hoe overleef ik-boeken?

Elk boek in de Hoe overleef ik-serie volgt de hoofdpersoon Rosa. Je leest over haar uitdagingen en avonturen tijdens haar puberteit. Francine Oomen slaagt erin om de complexiteit van het tienerleven en de emotionele reis van haar personages op een eerlijke en geloofwaardige wijze over te brengen. Rosa groeit op voor de ogen van de lezers en het is voor hen makkelijk zich met haar te identificeren en zich in haar in te leven.

Over welke onderwerpen gaat de Hoe overleef ik-reeks?

De serie behandelt onderwerpen die voor tieners erg belangrijk zijn, zoals vriendschap, familie, liefde, identiteit en zelfacceptatie. Het biedt lezers de mogelijkheden om door het lezen van de Hoe overleef ik-boeken na te denken en te leren over hun eigen ervaringen en gevoelens. Ze leren dat ze niet alleen zijn in hun worstelingen en dat hun onzekerheden en twijfels normaal zijn.

De Hoe overleef ik-serie schuwt ook moeilijke onderwerpen niet. Zo gaan de boeken ook in op onderwerpen als scheiding, ziekte en pesten. Ook moedigt het lezers aan hun eigen pad te volgen, hun dromen na te jagen en te geloven dat obstakels te overwinnen zijn.

De Generatie Hoi (Hoe overleef ik)

Lezers prijzen de serie vaak vanwege de toegankelijke schrijfstijl. De boeken weten de aandacht van de vaak jonge lezers goed vast te houden, met humor en een interessante verhaallijn. Ook tieners die niet van lezen houden, zullen geneigd zijn deze boeken te verslinden.

Maar de boeken zijn niet alleen geliefd onder tieners, maar ook onder de (inmiddels) volwassenen (millennials en Gen Z) die met de Hoe overleef ik-serie zijn opgegroeid. Zij worden door Francine Oomen ook wel aangeduid als de Generatie Hoi. Speciaal voor hen is er nu het boek Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? die gecentreerd is rond de vraag: hoe deal je met de uitdagingen van het volwassen leven?

Bekijk hier alle boeken uit de Hoe overleef ik-serie

Scroll naar boven