person using macbook pro on table

De leukste Google-zoekmachine trucs

Google biedt de meest populaire internetservices van de wereld. Maar mensen die steengoed zijn in zoekmachines, browsers, e-mail, landkaarten en advertenties – om maar een paar van de speeltuinen van Google te noemen – zijn er vaak ook dol op om kleine trucs of grapjes (easter eggs) in hun software te bouwen. Google’s ICT’ers zijn hier geen uitzondering op.

Zoekwoorden die doen wat ze zeggen

Dit zijn een paar zoektermen die je een keer zou moeten intypen op Google:

do a barrel roll

De barrel roll is een vliegtuigmanoeuvre waarbij de piloot een 360-graden-rol uitvoert terwijl hij vooruit vliegt op een constante hoogte. Het lijkt erop dat Google de mensen wilde helpen begrijpen wat deze manoeuvre is door hem te laten zien. Zoek naar do a barrel roll en de resultatenpagina draait om zijn as.

askew

In het Engels betekent ‘askew’ iets als ‘scheef’ of ‘gedraaid’. Drie keer raden wat de zoekmachine doet als je op askew zoekt.

marquee html

Een Marquee is een ouderwetse tickertape, een langzaam circulerende tekst. Als je zoekt naar marquee html dan zul je zien dat bovenaan waar normaal het aantal zoekresultaten staat, de tekst nu langsrolt. Als een marquee dus. Meteen iets nieuws geleerd.

blink html of <blink>

Voor de echte nerds: als je zoekt naar blink html of <blink> dan blinken (knipperen) alle blinks op de zoekpagina. Bekijk het zelf.

Interactieve elementen

Bekijk een aantal interactieve easter eggs:

holi

Het Hindoestaanse Holi-Phagwa-festival is een midwinter-annex-lente-festival waar mensen elkaar onder anderen met gekleurd poeder of gekleurd water besproeien. De foto’s ervan zijn al erg vrolijk, maar Google doet zelf aan het festival mee. Typ ‘holi’ in de zoekbox en kijk dan in je rechterkolom. Daar staat een pictogram met enkele driehoekjes. Als je die aanklikt kun je je scherm bespatten met gekleurde verfbommen.

Mars 2020

Benieuws hoe Mars eruit ziet op je computer? Typ mars 2020 in en klik op het icoontje van de helicopter in je rechterkolom. Veilige vlucht!

Verborgen spelletjes

Ben je meer van de spelletjes? Ook die kun je vinden in de zoekresultaten. Probeer eens:

Fun Facts / i’m feeling curious

Trivia maar dan met Google. En niemand of niets weet meer trivia dan Google. Klik maar een paar keer op ‘ask another question’. Dit stopt nóóit.

mijnenveger spelen

Was al een klassieker toen hij in de jaren ’90 op windowscomputers verscheen. Nog steeds vermakelijk en maar twee zoekwoorden hiervandaan.

snake spelen

Nog zo’n klassieker die je af en toe stiekem mist tijdens een saaie vergadering. Spelen maar!

PAC-MAN spelen

Nostalgie in je Google-zoekmachine.

flip a coin / kop of munt

Als je iets moet beslissen, gooi dan even snel een muntje op met Google’s zoekterm ‘flip a coin‘ of gewoon in het Nederlands, ‘kop of munt‘.

gooi een dobbelsteen

En als je meer opties nodig hebt kun je ook een dobbelsteen gooien. Of meerdere dobbelstenen. Met verschillende vlakverdelingen. Gewoon zo.

tic tac toe

Jammer dat we deze google-functie op de middelbare school nog niet hadden, zou een hoop doodles gescheeld hebben. In Het Nederlands vindt je dit zeer bekende spel met de zoekwoorden boter kaas en eieren spelen.

dierengeluiden

Leuk voor de kinderen: een heel assortiment aan dierengeluiden. Zoals een cavia of eh… een giraffe? Zoek dierengeluiden op google

Bonus

418

Als je een verkeerde pagina te pakken hebt en een 404 krijgt is dat meestal niet zo gezellig. Een 418-foutmelding blijkt juist wel gezellig te zijn. Kopje thee erbij?

(sqrt(cos(x))*cos(400*x)+sqrt (abs(x))-0.4)*(4-x*x)^0.1

Niet echt een easter egg, maar een formule. Heb je je ooit afgevraagd of robottechnologie en wiskundige formules verenigbaar zijn met zaken van het hart? Hier heb je je antwoord.

Scroll naar boven