woman wearing gray jacket with blonde hair

De schoonheid van angst (Saskia Kalb)

‘De schoonheid van angst’ is een begrijpelijk geschreven naslagwerk van theorieën over het ontstaan en de functie van angst. Daarnaast behandelt het boek methoden om met buitenproportionele angst om te gaan. Het is geen stappenplan of zelfhulpboek dat je van begin tot einde moet doorlopen. Het boek is bewust zo opgebouwd dat je de hoofdstukken die je minder aanspreken kunt overslaan. 

De schrijver, Saskia Kalb, vertelt in het eerste hoofdstuk over haar leven met angst en paniekaanvallen en haar zoektocht om er vanaf te komen, ‘het liefst zo snel mogelijk’. Ze komt daarbij in aanraking met allerlei methoden, van New-Age-achtige praktijken tot bètablokkers en tenslotte een psychiater. 

In deel twee van het boek behandelt Saskia de verschillende theorieën over angst, vanuit de biologie, psychologie, filosofie, maar ook bijvoorbeeld vanuit het Boeddhisme en de Kabbala. Dit levert een waaier aan verschillende interpretaties van angst op. Angst als een overblijfsel van een nuttige respons, bijvoorbeeld als oermens tegenover een leeuw staan. Angst als signaal voor innerlijk conflict, zoals littekentjes uit het verleden, of het niet kunnen erkennen van negatieve emoties. Angst als een geschenk, een middel om jezelf te leren kennen. Angst als teken dat je op het juiste pad zit. Angst als indicator van een groot ego of superioriteitsgevoel. Angst als een illusie. Niet iedere stroming ziet angst dus als hetzelfde fenomeen. Wel zijn ze het erover eens dat vrijwel iedereen angsten heeft, en bij sommigen zijn deze disproportioneel.

Het derde deel van het boek gaat in op verschillende manieren om met die te grote angsten om te gaan. Dat kan door acceptatie, accepteren dat je je aanleg voor het ontwikkelen van angstsymptomen waarschijnlijk nooit meer kwijt raakt. Het kan door opwaardering, angst in een positief licht te zien, de voordelen ervaren. Het kan door introspectie, niet meer proberen te passen in de sociale mal en het leven van belangrijke anderen leven, maar dat van jezelf. Hier is psychotherapie een goed middel voor. En het kan door ontspanning, onder andere door mediteren, ademhalen, lichamelijke oefeningen. 

‘De schoonheid van angst’ is een must have voor iedereen die zich wil verdiepen in angst en manieren om daarmee om te gaan, vanuit verschillende (ook niet-westerse) perspectieven, maar geen zin, tijd of kennis heeft om zichzelf een leven lang te verdiepen in de theorieën. Ook leuk als naslagwerk om af en toe, als de angst je overneemt, er weer bij te pakken. 

Uiteindelijk heeft Saskia zelf haar angst niet overwonnen, maar wel haar worsteling met angst. Want, zegt ze zelf, ‘zonder angst zou ik mezelf niet zijn’. 

Scroll naar boven