minimalist photography of hand tools hanged on wall

De Tools – Phil Stutz en Barry Michels

De Tools

In het boek De Tools doen psychotherapeuten Phil Stutz en Barry Michels uit de doeken hoe je aan de hand van vijf tools om kunt gaan met veel voorkomende valkuilen in je leven. Het boek maakt gebruik van spirituele wijsheden en beproefde technieken, die Stutz en Michels in hun eigen praktijk uitgebreid hebben getest. Ze hebben deze methode ontwikkeld nadat patiënten regelmatig hun beklag deden dat er maar weinig therapieën zijn waarmee je direct aan de slag kunt in het dagelijks leven.

Leessnack

Concreet
Behulpzaam

In één zin

Concrete handvatten voor complexe problemen, die mensen direct kunnen toepassen, met duidelijk resultaat.

4.5

Meer informatie

Ik vond het boek af en toe wat zweverig van toon en had niet altijd direct een goed gevoel bij de tools. Ook vond ik dat de heren af en toe wat uit de hoogte praatten, alsof zij de wijsheid in pacht hadden. Ze waren zo overtuigd van de werking dat het af en toe wel aanhangers leken van een of andere religie.

De schrijvers maken in hun boek gebruik van duidelijke casusstudies die de werking van de tools erg verhelderen. Daarnaast putten ze uit eigen levenservaringen. Dit maakt het wel een integer boek, waarin de schrijvers zichzelf ook niet gespaard hebben.

Ondanks mijn kritische houding, merkte ik dat de tools daadwerkelijk hun vruchten afwerpen wanneer ik ze gebruik in mijn eigen leven. Dit verraste mij en ik heb dus ook besloten om de tools te blijven gebruiken, eventueel in een aangepaste vorm die wat meer bij mij past.
Kortom: De toon sprak me niet altijd aan en ik nam het geschrevene daarom af en toe met een korreltje zout, maar het heeft me wel geholpen om iets meer grip te krijgen op complexe gedachten en gevoelens. Het is zeker een aanrader als je op zoek bent naar tips & tricks waarmee je direct aan de slag kunt.

Hieronder zal ik kort uit de doeken doen wat de tools zijn en wanneer en hoe je ze kunt gebruiken. Het is een aanrader om het boek als geheel te gaan lezen, dit zal de werking van de tools verhelderen. Maar je kunt onderstaande samenvatting ook gebruiken als geheugensteuntje, voor als je het al gelezen hebt.

Tool 1 – Het omdraaien van verlangen

Wanneer te gebruiken?

 • Vlak voordat je op het punt staat iets te vermijden
 • Iedere keer als je denkt aan iets vervelends dat je moet gaan doen

Hoe te gebruiken?

Focus al je bewustzijn op hoe de angst/ pijn op dit moment, in het heden, voelt. Los van waar je bang voor bent in de toekomst. Je verlangt niet naar de vreselijke gebeurtenis, maar alleen naar het gevoel van angst/ pijn dat door die gebeurtenis wordt veroorzaakt. Het is een paradox: alleen als je naar angst verlangt, zul je in staat zijn om actie te ondernemen als je daadwerkelijk bang bent – en dat is wat moed inhoudt.
Als de pijn verschijnt, zie deze dan voor je en denk: 1. Kom maar op! 2. Ik houd van pijn 3. Pijn bevrijdt me

Quotes

 • “Tegenslag is de enige manier waarop het universum onze innerlijke kracht kan vergroten.”
 • “Tegenslag is het ‘gewicht’ waarmee je je innerlijke kracht ontwikkelt.”
 • “Een slachtoffer denkt dat hij weet hoe het universum moet werken. Als het hem niet behandelt zoals hij ‘verdient’, concludeert hij dat de wereld tegen hem is. Dit wordt zijn beweegreden om op te geven en zich terug te trekken in zijn Comfort Zone, waar hij zijn pogingen kan staken.”
 • “Innerlijke kracht krijgen alleen diegenen die doorzetten als ze met tegenslag geconfronteerd worden.”
 • “We hechten weinig waarde aan een innerlijke grootsheid, die door iedereen ontwikkeld kan worden, wat zijn plaats in het leven ook is.”
 • “Moed is het vermogen om te handelen wanneer je geconfronteerd wordt met angst.”
 • “Om moed te ontwikkelen, moet je deze illusie van toekomstige zekerheid opgeven.”
 • “Het leven zal je nooit vrijstellen van de confrontatie met meer pijn. Als je dit eenmaal geaccepteerd hebt zul je er niet langer op uit zijn de pijn te laten stoppen, maar willen dat je tolerantie ervoor wordt vergroot.”

Tool 2 – Actieve liefde

Wanneer te gebruiken?

 • Als iemand iets doet wat je boos maakt
 • Als je reageert op een herinnering over iets wat je is aangedaan door een ander
 • Bij de gedachte aan een moeilijke ontmoeting met iemand

Hoe te gebruiken?

Je wordt omringd met warm, vloeibaar licht dat oneindige liefde geeft. Wordt één met deze liefde. Deze oneindige energie bundelt zich in je borst. Stuur alle liefde rechtstreeks naar mensen op wie je boos bent; houd niets voor jezelf. Voel de liefde die je borst verlaat en bij de ander naar binnen gaat. Dit zal je het gevoel geven dat je één met hen bent, ze zal je alle energie teruggeven die je weggegeven hebt.

Quotes

 • “Je vecht tegen het kinderlijke idee dat mensen je ‘rechtvaardig’ zullen behandelen. Je weigert verder te gaan met je leven tot recht is gedaan. Omdat dat maar zelden gebeurt, zit je in de val.”
 • “Je kan het juist gebruiken vóór je een confrontatie aangaat waarin je eerlijk bent.
  Als je niet bij het gevoel van liefde kunt komen, kan je je een sterk gevoel voorstellen van behoefte en kwetsbaarheid in je hart, bijna alsof je hart smeekt.”
 • “Als je in ‘het Labyrint’ zit vergeet je letterlijk al het goede van iemand – het enige waar je aan kunt deken is het slechte dat hij heeft gedaan.”
 • “Het meeste kwaad dat mensen begaan veroorzaakt geen blijvende schade; als je de pijn die je in het begin voelt los zou laten, zou je meteen verder kunnen gaan met je leven. Maar dat doe je niet. Datgene wat je is aangedaan in het verleden wordt een obsessie. Het gevolg is dat je je eigen toekomst de rug toekeert.”
 • “Meestal ben je je niet bewust van je verwachting dat mensen je rechtvaardig zullen behandelen. Maar die is er wel, op de achtergrond. Dit betekent dat je op ieder moment vlak voor het Labyrint staat, helemaal klaar om erdoor opgeslokt te worden.”
 • “Iedereen in je leven is onvolmaakt, ofwel vanwege iets wat ze in het verleden hebben gedaan, of omdat ze iets in het heden niet kunnen veranderen. Je fixeren op deze dingen is funest voor relaties.”

Tool 3 – Innerlijke Autoriteit

Wanneer te gebruiken?

 • Iedere keer wanneer je de druk voelt jezelf te presenteren
 • In situaties waarin je je niet helemaal veilig voelt

Hoe te gebruiken?

Ieder mens heeft een verborgen Schaduw, een deel van je persoonlijkheid waar je je voor schaamt.

Zie het beeld van je Schaduw voor je aan de hand van een situatie waarin je verstijfd raakte. Duw deze buiten jezelf en kijk ernaar als een echte verschijning. Beeld je in dat je voor een publiek staat. Richt al je concentratie niet meer op het publiek, maar op de Schaduw. Voel een onverbrekelijke band tussen jullie tweeën – als eenheid zijn jullie onbevreesd. Jij en de Schaduw draaien zich samen naar het publiek en roepen onhoorbaar ‘Luister!’ Het is een bevel om te luisteren naar wat je gaat zeggen.

Quotes

 • “Als je verbonden bent met de Kracht van Zelfexpressie, spreekt een deel van je dat doorgaans zwijgt. Je spreekt vanuit je diepste, innerlijke ik. Deze innerlijke ik heeft zijn eigen autoriteit, die niet afhankelijk is van de goedkeuring van anderen.”
 • “We moeten alles over onszelf verbergen wat anderen misschien niet aanstaat. Verbazingwekkend genoeg wordt de bergplaats onze eigen, innerlijke ik. We gebruiken hem als een vuilniszak, en dumpen alles van onszelf wat onaanvaardbaar is erin. De eigen ik is er nog steeds, maar is nu verborgen onder onze slechtste eigenschappen. Langzaam maar zeker hebben we iets wat mooi was – de innerlijke ik – veranderd in iets wat we verachten: de Schaduw.”
 • “Als het partnerschap tussen jou en je Schaduw nooit tot stand komt zul je uiteindelijk niet meer in balans zijn. Enerzijds neemt de SChaduw het heft in handen en overweldigt je met zijn neiging tot gevoelens van minderwaardigheid, zwakte en depressie. Om voor de hand liggende redenen noemde Phil dit een ‘kaping’. Anderzijds verban je de Schaduw helemaal en leid je een oppervlakkig leven, waarbij je hunkert naar de goedkeuring van anderen en niet in staat bent jezelf vrij en volledig te uiten.”
 • “Het feit dat je een kwaadaardige Schaduw hebt, betekent niet dat je kwaadaardig bent, net zoals het hebben van een minderwaardige Schaduw niet betekent dat je minderwaardig bent. Maar hij maakt onderdeel uit van ieder individu.”

Tool 4 – De dankbare stroom

Wanneer te gebruiken?

 • Als je zorgen voelt opkomen of negatief denkt
 • Bij zelfhaat

Hoe te gebruiken?

Kies dingen uit je leven waar je dankbaar voor kunt zijn. Ook nare dingen die níet gebeuren. Doe dit gedurende 30 seconden ongeveer. Noem ze in stilte op, langzaam, zodat je ze kunt voelen. Voel de dankbaarheid omhoog stromen, recht vanuit je hart. Laat je hart dankbaarheid blijven opwekken, ditmaal zonder woorden.

Quotes

 • “Waar je tegen vecht: Het onbewuste waanidee dat negatieve gedachten en universum in bedwang kunnen houden. Omdat we denken dat het universum onverschillig tegenover ons staat, houden we vast aan het gevoel van controle dat negatief denken ons geeft.”
 • “Als je je onophoudelijk zorgen maakt, ongeacht waarover, wek je een negatieve energie op die als een wolk boven je hangt. De Zwarte Wolk houdt al het positieve buiten en creëert een gevoel van dreigend onheil.”
 • “Permanenten gemoedsrust kan alleen ontstaan als je verbonden bent met de Bron.”
 • “Perspectief is het vermogen om te zien wat er op het moment zelf gebeurt, zonder het zicht te verliezen op de voortdurend positieve aard van het leven.”
 • “De meesten van ons maken geen onderscheid tussen bezorgdheid en constructieve probleemoplossing. Constructief plannen vereist een kalme en objectieve toestand, geen ongecontroleerde ongerustheid.”
 • “De Bron dwingt ons voortdurend om deze mogelijkheden te benutten. Dat kan hij alleen door onze illusie weg te nemen dat we heersers over het universum – en het egoïsme dat daar het gevolg van is.”

Tool 5 – Gevaar

Wanneer te gebruiken?

 • Als je niet merkt dat je niet meer in staat bent om de tools te gebruiken en/ of wilskracht nodig hebt
 • Zodra je denkt de tools niet meer nodig te hebben

Hoe te gebruiken?

Beeld je in dat je in de verre toekomst kunt kijken. Zie jezelf op je sterfbed liggen. Je oudere ik weet hoe belangrijk de tijd van het heden is, omdat zijn eigen tijd bijna op is. Je ziet hoe hij uit bed komt en tegen je roept dat je geen tijd moet verspillen. Je voelt een diepe, verborgen angst dat je je leven hebt vergooid. Dit schept de dringende behoefte om de tool die je hierboven gekozen hebt – onmiddellijk – te gebruiken.

Quotes

 • “Denk aan de kracht die omhoog komt als je in de ring neer bent geslagen.”
Scroll naar boven