een vrouw heeft een herbeleving

De verschillende soorten herbelevingen bij PTSS

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychische aandoening die kan ontstaan na het ervaren van schokkende, traumatische gebeurtenissen. Eén van de meest kenmerkende symptomen van PTSS zijn herbelevingen, ook wel flashbacks genoemd. Deze herbelevingen kunnen verschillende vormen aannemen en hebben een diepgaande impact op het dagelijks leven van degenen die aan PTSS lijden. Hieronder zetten we verschillende soorten herbelevingen op een rij.

Beeldherbelevingen

Een veelvoorkomende vorm van herbeleving bij PTSS zijn levendige en angstaanjagende beelden die de persoon opnieuw beleeft. Deze beeldherbelevingen kunnen variëren van fragmentarische flitsen tot gedetailleerde en realistische scenario’s die de persoon het gevoel geven dat ze terug zijn op het moment van het trauma.

Nachtmerries

Herbelevingen beperken zich niet tot de waaktoestand. Mensen met PTSS ervaren vaak nachtmerries die de traumatische gebeurtenis opnieuw afspelen. Deze intense dromen kunnen leiden tot slaapstoornissen en resulteren in vermoeidheid en emotionele uitputting.

Lichamelijke herbelevingen

Sommige individuen met PTSS kunnen herbelevingen ervaren in de vorm van lichamelijke sensaties. Dit kan variëren van pijn op specifieke plaatsen die verband houden met het trauma tot een algemeen gevoel van ongemak dat optreedt tijdens herinneringen aan het trauma.

Emotionele herbelevingen

De emotionele impact van een trauma kan zeer intens zijn. PTSS-patiënten kunnen herbelevingen ervaren in de vorm van overweldigende angst, woede, verdriet of schaamte die plotseling en oncontroleerbaar opkomen.

Tijdsvervorming

Sommige mensen met PTSS ervaren een vervorming van de tijd tijdens herbelevingen. Het kan voelen alsof het trauma opnieuw plaatsvindt in het heden, wat de realiteit en het tijdsbesef ernstig verstoort.

Triggers en omgevingsherbelevingen

Specifieke stimuli of situaties kunnen fungeren als triggers voor herbelevingen. Dit kunnen geuren, geluiden, beelden of zelfs bepaalde woorden zijn die direct verband houden met het trauma. In dergelijke situaties kan de persoon zich volledig ondergedompeld voelen in de herbeleving.

Scroll naar boven