luchtontvochtiger

De voordelen van een luchtontvochtiger + de 5 beste luchtontvochtigers

Een te hoge luchtvochtigheid in je huis is vanwege verschillende redenen niet goed. Het kan leiden tot schimmelgroei, muffe geuren en allergieproblemen. Ook is een hoge luchtvochtigheid niet goed voor je spullen, zoals hout en elektronica.

Hoe zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis niet te hoog oploopt? Met een luchtontvochtiger natuurlijk! Hieronder zetten we 5 goede luchtontvochtigers op een rij.

De 5 belangrijkste voordelen van een luchtontvochtiger


Het gebruik van een luchtontvochtiger biedt verschillende voordelen voor zowel de leefomgeving als de gezondheid van de bewoners. Hier zijn de 5 belangrijkste voordelen:

1. Schimmel- en meeldauwpreventie

Luchtontvochtigers verminderen de luchtvochtigheid, waardoor de groei van schimmel en meeldauw wordt beperkt. Deze micro-organismen gedijen in vochtige omstandigheden en kunnen allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Door de luchtvochtigheid te reguleren, helpt een luchtontvochtiger schimmelproblemen te voorkomen.

2. Verbeterde luchtkwaliteit

Luchtontvochtigers verminderen niet alleen de vochtigheid, maar ook de concentratie van allergenen, stofmijten en schimmelsporen in de lucht. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, wat vooral belangrijk is voor mensen met astma, allergieën of andere ademhalingsaandoeningen.

3. Bescherming van je spullen

Te veel vocht in de lucht kan schadelijk zijn voor materialen zoals hout, stof en elektronica. Door een luchtontvochtiger te gebruiken, voorkom je schimmelvorming en vochtgerelateerde schade aan meubels, boeken, kleding en elektronische apparatuur.

4. Comfortabele leefomgeving

Een te hoge luchtvochtigheid kan een onaangename, klamme sensatie veroorzaken. Een luchtontvochtiger helpt de lucht te drogen, waardoor een comfortabelere leefomgeving ontstaat. Dit is vooral merkbaar in warme seizoenen wanneer de luchtvochtigheid vaak stijgt.

5. Nare geuren voorkomen

Vochtige omgevingen zijn vaak vatbaar voor onaangename geuren, veroorzaakt door schimmel, bacteriën en stilstaand water. Door de vochtigheid te verminderen, helpt een luchtontvochtiger bij het beheersen van ongewenste geuren en het handhaven van een frisse atmosfeer.

Waar kun je een luchtontvochtiger neerzetten?

Een luchtontvochtiger kan in verschillende ruimtes worden geplaatst om de vochtigheid te reguleren. Hier zijn enkele suggesties voor plaatsen waar je een luchtontvochtiger effectief kunt neerzetten:

Badkamer ontvochtigen

Badkamers zijn vaak vatbaar voor hoge vochtigheidsniveaus vanwege douchen en baden. Een luchtontvochtiger in de badkamer kan helpen om schimmelgroei te voorkomen en de algehele luchtkwaliteit te verbeteren.

Deze kleine luchtontvochtiger is zeer geschikt voor in de badkamer:

Slaapkamer ontvochtigen

Een luchtontvochtiger in de slaapkamer kan zorgen voor een comfortabelere slaapomgeving, vooral als de kamer neigt naar vochtigheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van allergenen en het voorkomen van schimmelvorming in kledingkasten.

Deze super stille luchtontvochtiger is zeer geschikt voor in de slaapkamer:

Kelder ontvochtigen

Kelders zijn vaak gevoelig voor vochtproblemen vanwege hun lagere temperatuur en de neiging om vocht vast te houden. Een luchtontvochtiger in de kelder kan helpen bij het voorkomen van schimmel, muffe geuren en het beschermen van opgeslagen items.

Deze krachtige luchtontvochtiger is zeer geschikt voor in de kelder:

Woonkamer ontvochtigen (én reinigen)

In woonruimtes kan een luchtontvochtiger bijdragen aan het handhaven van een comfortabel binnenklimaat. Dit is met name relevant als de ruimte groot is, veel ramen heeft of als er weinig ventilatie is.

Deze luchtontvochtiger én -reiniger is perfect voor in de woonkamer:

Wasruimte ontvochtigen

Wasruimtes kunnen vochtig worden door het gebruik van wasmachines en drogers. Het plaatsen van een luchtontvochtiger kan helpen bij het versnellen van het droogproces en het voorkomen van vochtproblemen.

Deze luchtontvochtiger mét was-droogfunctie is perfect voor in de wasruimte:

Opslagruimtes: Plaats een luchtontvochtiger in ruimtes waar waardevolle spullen worden opgeslagen, zoals documenten, boeken, elektronica of collectibles. Dit helpt schade door vocht te voorkomen.

Auto’s en Campers: Voor voertuigen die vaak worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden, zoals campers of auto’s die langere tijd geparkeerd staan, kan het gebruik van een draagbare luchtontvochtiger handig zijn om condensatie en geurtjes te verminderen.

De 5 beste luchtontvochtigers van dit moment

1. Luchtontvochtiger Aironex: super stil & groot waterreservoir

Deze topper van een luchtontvochtiger van het merk Aironex is geschikt voor in de woonkamer, slaapkamer en badkamer. Heb je was te drogen hangen? Zet deze luchtontvochtiger ernaast en je was droogt sneller. Klaar met die schimmel in de badkamer? Zet deze luchtontvochtiger aan nadat je hebt gedoucht.

Deze luchtontvochtiger is bovendien super stil (slechts 36 dB) en heeft een groot waterreservoir van maar liefst 2 liter. De luchtontvochtiger is in staat om een ruimte van 50 m2 droog te houden en een ruimte van 25 m2 te ontvochtigen.

2. Luchtontvochtiger Auronic: was-droogfunctie & LED-indicatie

Deze populaire luchtontvochtiger van Auronic (met maar liefst 139 vijfsterren-reviews op bol.com) heeft een speciale was-droogfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat je was razendsnel droog is. Bovendien is deze luchtontvochtiger super krachtig, hij kan maar liefst 12 liter water per dag uit de lucht halen. De LED-indicatie geeft handig aan hoe vuchtig de lucht is; groen is goede luchtontvochtigheid, geel is matig en rood betekent dat je echt de ontvochtiger aan moet zetten.

3. Luchtontvochtiger Qlima: groot reservoir (12 L) en geschikt voor grote ruimte

Deze inschuifbare luchtontvochtiger van Qlima heeft een extra groot reservoir van wel 12 liter. Super handig als je geen zin hebt om het reservoir telkens leeg te gooien. Bovendien schakelt het apparaat zelf uit zodra het reservoir vol zit. Deze luchtontvochtiger ontvochtig ruimtes tot 52 m2 en is daarmee geschikt voor wat grotere woningen. DE luchtontvochtiger bevat daarnaast een anti-allergiefilter. Op vol vermogen zorgt deze luchtontvochtiger ervoor dat de luchtvochtigheid standaard 50% is.

4. Luchtontvochtiger Auronic: klein maar fijn & goedkoop

Heb je een klein budget en wil je de lucht ontvochtigen in een kleine ruimte (zoals je badkamer)? Dan is deze kleine luchtontvochtiger van Auronic een goede keuze voor jou! De luchtontvochtiger haalt tot 450 ml water per dag uit de lucht en verwijdert bacterieën, schimmels en allergenen. De luchtontvochtiger verbruikt zeer weinig stroom en kun je dus met een gerust hart 24/7 aan laten staan. Wat deze luchtontvochtiger extra leuk maak is de gekleurde LED-lamp die steeds van kleur wisselt, gezellig!

5. Luchtontvochtiger Strex: extreem stil & gereinigde lucht

Deze luchtontvochtiger van Strex hoor je echt bijna niet; hij geeft namelijk max. 33 dB geluid. Ideaal voor in de slaapkamer dus! Ook reinigt deze luchtontvochtiger de lucht. Zeg maar dag tegen schimmels, allergenen en klamme lucht. Deze luchtontvochtiger haalt tot 600 mL per dag uit de lucht, maar blijft toch klein van stuk. Handig als je niet wil dat die in de weg staat.

Scroll naar boven