iemand is aan het werk terwijl er naast zijn laptop een daglichtlamp staat

De voordelen van lichttherapie & welke daglichtlamp is het beste?

Daglichtlampen, ook wel bekend als lichttherapielampen, zijn ontworpen om de voordelen van natuurlijk zonlicht na te bootsen en kunnen een positieve invloed hebben op ons welzijn. In dit artikel zullen we de voordelen van daglichtlampen, de criteria voor het kiezen van de beste daglichtlamp, de gezondheidsvoordelen van lichttherapie, en enkele populaire daglichtlampen onder de loep nemen.

Voorbeeld van een moderne daglichtlamp:

Bekijk alle daglichtlampen op bol.com

Waar is een daglichtlamp goed voor?

Daglichtlampen kunnen helpen om het bioritme en de interne klok van ons lichaam te reguleren. Ze zijn vooral nuttig voor mensen die werken in omgevingen met weinig natuurlijk licht of last hebben van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), ook bekend als de winterdepressie.

Blootstelling aan daglichtlampen kan de stemming verbeteren en symptomen van depressie en angst verminderen. Het verhoogt de productie van serotonine, een neurotransmitter die het welzijn bevordert.

Daglichtlampen kunnen de energieniveaus verhogen en de productiviteit verbeteren. Ze zijn gunstig voor mensen die in een kantoor werken of in een omgeving met weinig natuurlijk licht, waar vermoeidheid kan optreden.

Regelmatige blootstelling aan daglichtlampen in de ochtend kan helpen om de slaap-waakcyclus te normaliseren en slapeloosheid te verminderen. Ze kunnen de kwaliteit van de slaap verbeteren en de symptomen van jetlag verminderen.

Hoe kies je de beste daglichtlamp?

Bij het selecteren van de beste daglichtlamp voor jouw behoeften, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

1. Intensiteit en Lux: Let op de intensiteit van het licht dat de lamp produceert, uitgedrukt in lux. Een daglichtlamp met een intensiteit van 10.000 lux wordt vaak aanbevolen voor lichttherapie.

2. Grootte en plaatsing: Overweeg waar je de lamp wilt gebruiken. Kies een lamp die groot genoeg is om je gezicht en bovenlichaam te verlichten. De lamp moet zo worden geplaatst dat je er recht voor kunt zitten zonder direct in het licht te kijken.

3. Type lamp: Er zijn verschillende soorten daglichtlampen beschikbaar, waaronder TL-lampen, LED-lampen en halogeenlampen. LED-lampen worden vaak aanbevolen vanwege hun energie-efficiëntie en lange levensduur.

4. Duurzaamheid en certificering: Controleer of de lamp voldoet aan de vereiste normen voor lichttherapie en of deze is gecertificeerd door relevante autoriteiten.

Gezondheidsvoordelen van lichttherapie

Lichttherapie, met behulp van daglichtlampen, biedt tal van gezondheidsvoordelen, waaronder:

1. Behandeling van SAD: Lichttherapie is een effectieve behandeling voor seizoensgebonden affectieve stoornis, die optreedt als reactie op verminderd daglicht in de herfst en winter.

2. Verbetering van circadiaans ritme: Lichttherapie kan de regulering van de interne klok van het lichaam verbeteren, wat leidt tot betere slaap-waakcycli en meer energie gedurende de dag.

3. Vermindering van depressie en angst: Regelmatige blootstelling aan daglichtlampen kan de symptomen van depressie en angst verminderen en de stemming positief beïnvloeden.

4. Aanpakken van slaapstoornissen: Lichttherapie kan slapeloosheid verminderen en helpen bij het aanpakken van jetlag en ploegendienststoornissen.

5 Populaire daglichtlampen om te overwegen

1. Beurer Lichttherapielamp

De Beurer Lichttherapielamp heeft de benodigde 10.000 Lux en is ook nog eens compact zodat je hem makkelijk overal mee naar toe neemt. De lamp heeft drie jaar garantie en biedt stabiel licht dat niet flikkert. Fijn als je ‘m bijvoorbeeld gebruikt terwijl je iets aan het lezen bent of achter de computer zit.

Voordelen: compacte lamp die je makkelijk meeneemt
Nadelen: hij is niet draadloos en heeft geen afstandsbediening

2. Liroma Daglichtlamp

Deze stijlvolle, ronde daglichtlamp misstaat niet in je interieur. Je kiest zelf voor de gewenste kleur licht (daglicht, natuurlijk licht of warm licht) en de lichtsterkte en bedient de lamp met het handige touchscreen of de afstandsbediening. Ook bevat de lamp een handige USB-poort waaraan je je telefoon kunt opladen.

Voordelen: prachtig ogend design, zelf een lichtkleur kiezen
Nadelen: kort oplaadsnoer

3. BrellaVio Happy Light Daglichtlamp

Je kunt deze BrellaVio Happy Light zowel horizontaal als verticaal neerzetten, of ophangen. De lamp heeft een stekker met een lang snoer (180 cm), dus geen probleem als er geen stopcontact vlakbij zit. Je zet de lamp met het touchscreen eenvoudig op verschillende lichtstanden. Mensen in de reviews prijzen de lamp vanwege zijn robuuste vormgeving.

Voordelen: robuuste vormgeving, lang snoer
Nadelen: niet draadloos te gebruiken

4. Luminette Lichttherapiebril

Liever geen lamp maar een bril, zodat je niet gedurende de hele lichttherapie-sessie op één plek moet blijven zitten? Ga dan voor Luminette Lichttherapiebril. De bril bevat een langdurig oplaadbare batterij en neem je dus makkelijk overal mee naar toe. De Lichttherapiebril is even groot als een normale bril en kun je ook dragen als je je eigen bril of lenzen op of in hebt. Je kunt gewoon scherp zien door de bril, het licht belemmert je zicht niet.

Voordelen: te dragen over je eigen bril of lenzen, houd je mobiel (niet gebonden aan één plek)
Nadeel: niet geschikt voor mensen die brillen niet prettig vinden

5. Levanda Daglichtlamp

Een perfecte daglichtlamp voor mensen met een klein budget. Stel de Levanda Daglichtlamp gemakkelijk in naar jouw wensen. Wil je wat liever wat warmer licht, of ben je juist op zoek naar fel licht? Het kan allemaal. “Doet wat het moet doen”, zegt iemand in de reviews. Soms is dat alles wat je nodig hebt.

Voordelen: prima budget-optie
Nadelen: basic design, niet draadloos te gebruiken

Bekijk alle daglichtlampen op bol.com

Scroll naar boven