Welke boeken moet je lezen bij psychische problemen?

Deze boeken over psychische problemen moet je echt gelezen hebben

Als je psychische problemen hebt, kan het fijn zijn om herkenning of kennis te vinden in boeken. Wij zetten de beste boeken over psychische problemen op een rij!

Boeken over mindset

De tools: hiermee kun je diréct je psychische problemen aanpakken

Heb je geen zin in eindeloos praten over je problemen of elke week naar een psycholoog en wil je het liefst gewoon nú beginnen met het aanpakken van je psychische klachten? Lees dan eens boek het De tools. Twee therapeuten zetten een serie tools op een rij die je meteen kunt gaan gebruiken. Als je leest wat je moet doen denk je misschien ‘huh, werkt dit?’ maar het is echt het proberen waard. Het heeft veel van de cliënten van de schrijvers erg goed geholpen en het is bovendien super praktisch en overal toe te passen. Wie niet waagt, wie niet wint!

De kracht van kwetsbaarheid: vind de moed om niet altijd perfect te zijn

We zien vaak kwetsbaarheid als zwakte. Daarnaast streven we naar perfectie. Jezelf zwak vinden of altijd maar perfect willen zijn, kan wel leiden tot psychische problemen. Niet eerlijk durven zijn, niet durven doen wat je echt wilt uit angst of schaamte ook. Brené Brown is pionier op het gebied van onderzoek naar zaken als kwetsbaarheid, schaamte en perfectie. In haar geweldige boek De kracht van kwetsbaarheid beschrijft ze dat kwetsbaarheid juist sterk is en je kan helpen om te doen wat je écht wil. Ook leert ze je dealen met zaken als angst voor afwijzing en schaamte voor jezelf. Echt een ontzettend goed boek, geschreven door een fijne schrijfster.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck : zó trek je je minder aan van alles

Een boek met een heerlijke titel en goed om mee te beginnen als je minder wilt piekeren en je minder wilt aantrekken van dingen waar je diep vanbinnen eigenlijk geen f*ck om geeft. Schrijver Mark Manson helpt je afrekenen met de dingen die er eigenlijk geen f*ck toe doen en geeft je meteen even mee dat je niet altijd maar positief hoeft te zijn. Wat een opluchting!

De zin van het bestaan: je hebt áltijd een keuze

Viktor Frankl beschrijft in zijn boek De zin van het bestaan hoe hij verschillende concentratiekampen overleefde. Temidden van al deze gruwelijkheden zag hij sommige mensen volledig kopje ondergaan en opgeven, maar er waren ook gevangenen die tot het einde toe hoop bleven houden en zin bleven geven aan het leven. Dit spoorde hem aan om te onderzoeken hoe je als mens kunt omgaan met zelfs de allergrootste tegenslagen en hoe je zelfs in de allermoeilijkste omstandigheden kunt leren overleven.

Boeken over onveilige jeugd

Ongezien opgegroeid: herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders

Als je als kind te weinig veiligheid of liefde van je ouders hebt gekregen, kun je daar in je volwassen leven last van houden. Psycholoog Lindsay Gibson legt in Ongezien opgegroeid uit waarom niet alle ouders emotioneel volwassen of beschikbaar zijn, wat dat met jou als kind heeft gedaan en hoe hiervan kunt herstellen in je volwassen leven. Een boek vol herkenning en troost, bijvoorbeeld als je te maken hebt gehad met een onveilige hechting of emotionele verwaarlozing, of als je ouders zelf psychische problemen hadden.

Ongekende gevoelens: over emotionele bagage en de invloed daarvan op (volwassen) kinderen

Als je emoties er als kind niet mochten zijn, kan je daar op latere leeftijd nog steeds last van hebben. Je hebt dan niet geleerd om er te mogen zijn, inclusief alles wat je bent en voelt. Dit kan ervoor zorgen dat je als volwassene vastloopt in je leven. Jonice Webb bespreekt in Ongekende gevoelens hoe je de emotionele bagage vanuit de relatie met je ouders kunt herkennen en alsnog een plek kunt geven.

Niemandskinderen: de gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd

Niemandskinderen is een belangrijk boek voor mensen die worstelen met de gevolgen van een onveilige jeugd. Het legt uit waarom sommige ouders niet in staat lijken te zijn om van hun kinderen te houden (of deze liefde te tonen). Deze emotionele verwaarlozing blijft veel kinderen achtervolgen tot ze volwassen zijn en kan de bron zijn voor veel psychische problemen. Dit boek helpt je met de verwerking van een onveilige jeugd en is een hart onder de riem.

Boeken over de werking van het brein

De tien geboden voor het brein: zó zorg je goed voor je brein

Psychiater René Kahn geeft je in zijn boek De tien geboden voor het brein tien manieren om heel goed voor je brein te zorgen. Want waarom zou je alleen je lichaam goed verzorgen en je brein laten versloffen? Het boek is erg makkelijk leesbaar en met de tips van psychiater Kahn kun je meteen aan de slag om beter voor je psyche te zorgen.

Traumasporen: herstellen na ingrijpende ervaringen

Psychiater Bessel van der Kolk is expert op het gebied van trauma. In zijn veelgeprezen boek Traumasporen maakt hij inzichtelijk wat de impact van trauma is en dat het niet alleen veranderingen aanbrengt in je hersenen, maar ook in je lichaam. Gebaseerd op het vele wetenschappelijke onderzoek dat hij heeft gedaan naar trauma, schetst hij nieuwe wegen richting herstel.

Van big bang tot burn-out: begrijpen hoe stress werkt

Schiet jij bij het minste of geringste in de stress? Heb je last van paniekaanvallen of lig je ’s nachts altijd te piekeren? Dan is dit het boek voor jou. Witte Hoogendijk en Wilma de Rek leggen uit waarom we zo stressgevoelig zijn en dat dat niet raar is. Ons stresssysteem staat gewoon te gevoelig afgesteld! Weten hoe dat komt helpt enorm om je stress en gepieker te kunnen relativeren. Eigenlijk zou dit common knowledge moeten zijn.

Identiteit: hoe beïnvloedt de tijdsgeest onze psychische problemen?

Klinisch psycholoog Paul Verhaeghe onderzoekt in zijn boek Identiteit hoe de context waarin wij leven onze psychische problemen bepaalt. We streven allemaal naar geluk en succes, maar wat is de keerzijde hiervan en wat doet het met onze psyche? Een super interessant boek als je wilt begrijpen hoe de maatschappij waarin we leven onze psyche beïnvloedt.

Boeken over psychotherapie

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? : een kijkje in de spreekkamer van de psychiater (psychodynamische psychotherapie)

Heb je last van psychische problemen en ben je benieuwd hoe de gesprekken in de spreekkamer van de psychiater eruit kunnen zien? In haar boek Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? kijk je mee in de spreekkamer van psychiater Esther van Fenema. Je leert meer over hoe psychotherapie werkt, maar zult ook herkenning vinden in de verhalen van anderen. Heel interessant om te lezen met welke problemen mensen bij de psychiater komen en hoe ze deze psychische problemen ook weer weten op te lossen.

Patronen doorbreken: negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen (systeemtherapie)

Blijf je steeds maar hangen in oud gedrag? Of heb je last van terugkerende nare gevoelens waar je je geen raad mee weet? Schematherapie geeft je veel inzicht. Patronen doorbreken is gebaseerd op deze therapievorm. Het is een handig boek waarmee je direct in de praktijk aan de slag kan om je eigen negatieve patronen te leren herkennen. Zo staat het vol met handige voorbeelden en invuloefeningen die je op weg helpen.

De fontein, vind je plek: kom alles te weten over jouw familiesystemen (systeemtherapie)

Om jezelf en jouw psychische klachten te begrijpen, is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe jouw familie en jouw plek in het familiesysteem jou heeft beïnvloed. Door meer te begrijpen over jouw plaats in bijvoorbeeld het gezin waar je in bent opgegroeid, kan je veel beter begrijpen waar bepaald gedrag of gevoelens vandaan komen. Het boek is heel makkelijk leesbaar en super leerzaam om te begrijpen hoe (familie-)systemen precies werken.

Boeken met ervaringsverhalen

Het mens achter de labels: ervaringsdeskundigen vertellen hoe het voelt om psychische klachten te hebben

In Het mens achter de labels leer je meer over mensen met psychische klachten en wat er schuilgaat achter al die labels in het psychiatrisch handboek de DSM. Het gaf mij heel veel herkenning en ik vond het ook leuk en interessant om te lezen dat een psychische stoornis er voor ieder persoon weer anders uitziet en dat iedereen zijn eigen unieke manier vindt om hiermee om te gaan.

Moeder van glas: zo voelt het als je moeder psychische problemen heeft

Als kind mocht Roos thuis met de matras van de trap sjezen, kleien deed ze met een pak Becel en een advocaatje van tijd tot tijd kon geen kwaad. Haar moeder was de leukste van de straat, maar de storm in haar hoofd bleef voor de buitenwereld onzichtbaar. Niet voor Roos, die als kind al wist dat ze haar soms moest beschermen. Pas toen ze zestig was kreeg haar manisch-depressieve moeder na een eindeloos traject een officiële diagnose.
Roos Schlikker beschrijft in Moeder van glas op indringende wijze de relatie met haar moeder die aan een bipolaire stoornis lijdt,  haar dood, en de zoektocht naar haar in haar latere leven.

Zondagskind: over opgroeien met autisme

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Een boek dat beeldend en levendig beschrijft wat er nou precies omgaat in het hoofd van iemand met autisme, in dit geval asperger. Judith Visser brengt haar alter ego Jasmijn Vink tot leven vanaf de eerste bladzijde en je ziet tijdens het lezen alles voor je.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit: dit betekent het als je autisme hebt

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen.

Winnen of leren: op jonge leeftijd (over)leven met PTSS

Een heftig en verdrietige autobiografie van Noa, die op 2 juni 2019 op 17-jarige leeftijd is overleden. In dit boek beschreef ze haar strijd.

“Ik was jong. Ik was elf toen het begon. Ik was al een perfectionist, iets wat me zwaar gespannen maakte omdat ik op school alles perfect wilde doen. Het was echter nog redelijk normaal. Tot ik tweemaal werd aangerand, tot ik werd verkracht. Tot dan was het normaal. Daarna was er niets meer over van mijn leven. (Over)leven. In mijn boek lees je hoe ik dat doe, of hoe ik dat in ieder geval probeer. ”

Meer boeken:

Scroll naar boven