Meer over ‘Dit is geen dieetboek’ – Teun van de Keuken
In ‘Dit is geen dieetboek’ probeert Teun van de Keuken zeven populaire diëten, ‘zodat jij het niet meer hoeft te doen’. Hij doet dit onder professionele begeleiding van sportdiëtist Esther van Etten. Zij voorziet hem van advies en meet steeds de resultaten van een dieet. Daarnaast huurt Teun een professional trainer in en vraagt hij experts op het gebied van voeding naar de zin en onzin van het dieet dat hij op dat moment aan het volgen is.
Ik vind het een origineel idee van Teun. Als je aan je gezondheid wil werken (en misschien ook wat af wil vallen) zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn vele diëten waarvan de makers natuurlijk claimen dat het geweldig werkt en ook nog eens gezond is. Daartegenover staan de mensen die graag willen afrekenen met de diet culture en alle vormen van diëten het liefst linea recta naar de prullenbak verwijzen.
Interessante inzichten over voeding
Teun kan in dit boek vanuit zijn eigen ervaring vertellen wat bepaalde diëten met hem doen. Dit is natuurlijk subjectief, maar wordt aangevuld met de opmerkingen van de ingeschakelde wetenschappers. Dit levert me onverwacht interessante inzichten op over voeding, en daarbij heeft Teun ook nog eens een laagdrempelige, vlotte schrijfstijl die maakt dat ik veel plezier heb in het lezen.
Wat doen die recepten in het boek?
Ik raak wel afgeleid door de recepten tussendoor. Moet ik nou toch nog eten volgens een bepaald dieet? (Terwijl dat Teun dat al voor mij had gedaan?) Heb ik als lezer echt wat aan deze recepten of vindt Teun het vooral zelf leuk om zijn favorieten te delen? Ik zat er in ieder geval niet zo op te wachten; als ik lekker wil koken, dan bestel ik wel een kookboek.
Diëten zijn vaak onzinnig, maar je leert er wel wat van
De conclusie van het boek is mooi en verrassend en misschien wel dé reden om dit boek te willen lezen: hoe zinnig (of onzinnig) bepaalde diëten ook zijn, ze leren je allemaal wel wat over voeding en over je eigen eetgedrag en wat je zelf nodig hebt om ook op de lange termijn gezond te gaan (of blijven) eten.
Ik vind het dan ook jammer dat Teun hier niet uitgebreider op ingaat. Ik had graag meer willen lezen over welke inzichten over voeding hij ook op de langere termijn nog wil gaan inzetten. Misschien voorzien van commentaar van diëtiste Esther: alle diëten werken in meer of mindere mate, maar wat is nou op de lange termijn werkend (voor Teun) en hoe creëer je nou voor jezelf ook zo’n gezonde levensstijl (ook na het diëten of zonder überhaupt een dieet te volgen?) Misschien lezen we dat nog in een volgend boek.