Er zijn allerlei redenen om een noise cancelling koptelefoon aan te willen schaffen. Zo is dit type koptelefoon een life saver voor mensen die gevoelig zijn voor geluid, bijvoorbeeld mensen met autisme of hoogsensitieve mensen. Maar de noise cancelling koptelefoon is ook een uitkomst als je te maken hebt met luidruchtige buren of huisgenoten, en je gewoon even ongestoord van je muziek wil genieten. Daarnaast is een noise cancelling koptelefoon ook prettig in een drukke kantoortuin of trein.
Hoe werkt een noise cancelling koptelefoon?
Een goede over-ear koptelefoon (die zich helemaal over je oor heen sluit) dempt natuurlijk al omdat je oren goed afgesloten zijn. Maar een noise cancelling koptelefoon maakt ook nog eens gebruik van speciale techniek om storende geluiden om je heen te detecteren met microfoons in de koptelefoon. Dit storende geluid wordt vervolgens geanalyseerd en verdraaid naar een geluid dat je niet hoort. Op die manier wordt het storende geluid geëlimineerd.
Wat is de beste noise cancelling koptelefoon van het moment?
Eén van de bekendste, meest verkochte noise cancelling koptelefoons van dit moment is de Sony WH-100XM3. Deze noise cancelling koptelefoon filtert niet alleen omgevingsgeluiden heel goed weg, maar heeft volgens klanten ook een uitstekende geluidskwaliteit. Eén van de bezitters van de Sony WH-100XM3 is Rivka van Leessnack. Hieronder deelt zij haar mening over deze koptelefoon.
Waarom kiezen voor een noise cancelling koptelefoon?
Persoonlijk ben ik best gevoelig voor geluid. Het leek me fijn om me af en toe even helemaal voor omgevingsgeluid af te kunnen sluiten, om wat bij te komen. Helemaal in thuiswerktijd, waarin je soms zoveel geluid hoort van buren of huisgenoten terwijl ik me wilde concentreren. Ik vond het belangrijk om meteen een noise cancelling koptelefoon te kopen die zijn werk ook echt goed deed, namelijk: vervelende geluiden écht weg filteren + mijn muziek afspelen met een mooie geluidskwaliteit. Daarnaast wilde ik de noise cancelling koptelefoon een lange tijd kunnen dragen zonder last van mijn oren te krijgen. Het draagcomfort was voor mij dus ook belangrijk. Ik koos ervoor om de Sony WH-100XM te kopen en hoopte dat deze aan mijn eisen zou voldoen.
Mijn ervaring met de Sony WH-100XM
Noise cancelling
Ik kocht deze koptelefoon vooral vanwege de noise cancelling. Ik hoopte enorm dat het vervelende omgevingsgeluiden goed zou filteren, en, goed nieuws: dat doet ‘ie. Ik merkte wel dat het echt belangrijk is om ook echt muziek te luisteren. Dan werkt de noise cancelling toch het beste. De koptelefoon opzetten (met noise cancelling) zonder muziek af te spelen, dempt het omgevingsgeluid wel iets, maar voor mij niet genoeg. Met muziek aan doet hij dit echter uitstekend. Hard geboor van de buren wordt beperkt door een minimum en als mijn vriendin tegen me praat (of me zelfs roept) zie ik haar mond wel bewegen maar hoor ik haar niet. Dat vindt zij niet altijd zo leuk ;), maar is wel een teken dat de noise cancelling van deze koptelefoon prima doet wat ‘ie moet doen!
Geluidskwaliteit
Ik luister veel klassieke muziek. Klassieke muziek + een slechte geluidskwaliteit van de koptelefoon hoor je meteen en is héél erg storend. De geluidskwaliteit van de Sony WH-1000XM3 is echter uitstekend en zelfs nog beter dan mijn airpods, waar ik ook al heel tevreden over was en die toch ook al bekend staan om hun goede kwaliteit. Ik heb ook het idee dat de geluidskwaliteit nog beter wordt omdat er geen afleidende geluiden meer doorheen komen.
Draagcomfort
Waar ik bij andere koptelefoons nog wel eens last van warme of pijnlijke oren kreeg, heb ik daar bij de Sony WH-1000XM3 noise cancelling koptelefoon geen last van. De oorschelpen zijn groot genoeg en bevatten zachte kussentjes. Ook het gedeelte van de koptelefoon dat op mijn hoofd rust, bevat een dik en zacht kussentje. Daarnaast kan ik de grootte goed verstellen, waardoor de pasvorm goed aan te passen is.
Bellen
Bellen via deze koptelefoon doe ik wel eens en gaat op zich prima, maar vind ik niet de fijnste functie. Doordat de koptelefoon ervoor zorgt dat ik mezelf hoor, komt er ook weer omgevingsgeluid mee (en mezelf zo hard horen vind ik ook niet zo’n feest). Voor bellen schakel ik dus nog steeds het liefst snel over naar mijn airpods, die zijn qua bellen gewoon onovertroffen.
Bluetooth
De Sony WH-1000XM3 kun je via bluetooth verbinden met je telefoon of laptop. Een bekend nadeel is dat deze koptelefoon helaas niet met twee apparaten tegelijk kan verbinden. Dat vond ik persoonlijk ook een beetje vervelend, omdat ik vaak mijn telefoon en laptop tegelijkertijd gebruik. Echter is dit nadeel natuurlijk niet onoverkomelijk; je kunt natuurlijk gewoon de verbinding met het ene apparaat verbinden en vervolgens met andere apparaat tot stand brengen. Het duurt alleen net even iets langer.
Batterijduur
Ik vergeet soms gewoon dat ik de Sony WH-1000XM3 af en toe moet oplaten. De batterijduur is namelijk 30 uur, wat betekent dat de batterij vaak dagen meegaat. En als je ‘m dan toch moet opladen, is dat zo gepiept.
Kortom, ik ben heel enthousiast over de Sony WH-1000XM3 noise cancelling koptelefoon. Ik vind ‘ m mijn geld meer dan waard en heeft me al meerdere malen veel rust en concentratie gebracht in omgevingen waarin ik normaal gesproken gek zou zijn geworden van de herrie!
De Sony WH-1000XM3 is de ultieme draadloze koptelefoon met noise cancelling. De WH-1000XM3 beschikt over de beste noise cancelling van dit moment. Ten opzichte van zijn voorganger heeft deze over-ear koptelefoon een vernieuwd design, verbeterde noise cancelling en een snellaadfunctie. Daarnaast geniet je van een luxe afwerking, Hi-Res audio ondersteuning en de Smart Listening-functie, waarbij het geluid wordt afgestemd op jouw situatie.