fermenteren

Fermenteren voor beginners: wat betekent het en hoe werkt het?

Fermenteren – misschien heb je er wel eens van gehoord, of ben je op de kaart van een hip restaurantje wel eens producten tegengekomen als kefir, kombucha of kefir. De fermentatie zorgt ervoor dat het oorspronkelijke product (bijvoorbeeld groente, fruit, vlees, vis of zuivel) door middel van bacteriën, schimmels en gisten verandert van smaak, geur en uiterlijk. Dat klinkt misschien niet zo smakelijk, maar toch zijn veel mensen er gek op. Daarnaast wordt het voedsel door fermenteren makkelijk verteerbaar en langer houdbaar.

Wat is de betekenis van fermenteren?

Het woord ‘fermenteren’ betekent ‘gisten’. Gisten zijn micro-organismen die onder de schimmels vallen. Ze worden bijvoorbeeld ook gebruikt bij het laten rijzen van brood en bij de bereiding van bier. Ze zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas. Bij het fermenteer-proces worden gisten vaak ingezet met bacteriën om het product de andere smaak en het andere uiterlijk te geven.

Hoe werkt fermenteren?

Als je voedsel gaat fermenteren, laat je het eigenlijk gecontroleerd rotten. Dat klinkt misschien vies, maar je zorgt eigenlijk vooral dat het gefermenteerde voedsel zijn typische zure, frisse smaak krijgt (waar veel mensen zo gek op zijn) en langer houdbaar is. Fermenteren doe je simpel thuis door het voedsel in een luchtdichte pot of zak te doen, met zout erbij om het fermentatieproces op gang te brengen, en te bewaren op kamertemperatuur.

Welke ingrediënten, recepten en materialen heb ik nodig om te fermenteren?

Wil je zelf thuis aan de slag met fermenteren? Via de Online Cursus Fermenteren kan je meteen aan de slag. Je leert alles over ingrediënten, recepten, materialen en technieken van ervaren voedingsadviseur Paul. In 30+ korte video’s leert hij je alle tips & tricks om zelf te fermenteren!

Online Cursus Fermenteren tekstbanner lerenfermenteren.nl

Liever lezen dan video kijken? Of weet je al aardig wat van fermenteren? Dan is het Fermentatie Handboek wat voor jou! Meer dan 75 pagina’s met informatie, tips & tricks over fermenteren.

Banner Fermentatie Handboek 1 lerenfermenteren.nl

Scroll naar boven