A Book Full of Hope book

Goede boeken over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing

Als je last hebt van problemen in de hechting, zoals een hechtingsstoornis of emotionele verwaarlozing, dan kan het helpen om goede boeken te lezen over wat jou is overkomen. Hieronder lees je welke boeken ervaringsdeskundigen aanraden over hechting en emotionele verwaarlozing, en waarom ze deze boeken aanraden.

Het drama van het begaafde kind – Alice Miller

Het boek Het drama van het begaafde kind van Alice Miller is vaak het eerste boek dat mensen lezen in hun zoektocht naar wat er vroeger thuis gebeurd is. Veel mensen met hechtingsproblemen worstelen tot op latere leeftijd met verwarrende gevoelens die zij niet goed kunnen plaatsen. Ze hebben last van allerlei fysieke en psychische klachten, maar niemand lijkt de oorzaak te weten.

De eerste stap in het erkennen van hechtingsproblemen

Mensen die dringend op zoek zijn naar erkenning van hun gevoelens, zullen veel hebben aan Het drama van het begaafde kind. Velen zullen zich dit boek later herinneren als de eerste stap op weg naar het inzien dat hun jeugd helemaal niet zo rooskleurig was als zij vaak dachten, en dat er vaak wel degelijke sprake was van verwaarlozing en problematische hechting. Dankzij dit boek zul je de subtiele signalen van hechtingsproblemen en verwaarlozing gaan leren zien.

Opstand van het lichaam – Alice Miller

Een ander boek van Alice Miller, minder bekend maar minstens zo waardevol, is De opstand van het lichaam.
In dit boek leert Alice Miller om de signalen die het lichaam je geeft te herkennen en te erkennen. Ook rekent ze af met het bijbelse gebod ‘Eert uw vader en moeder’. Het is nooit te laat om de opgekropte gevoelens die je richting ouders koestert alsnog te doorvoelen.

Erkenning van de gevoelens van het innerlijk kind

Het is belangrijk om de pijn, woede en het verdriet die een jeugd met hechtingsproblemen en verwaarlozing achterlaten vroeg of laat te leren voelen. Daarna is het makkelijker om los te komen van je verleden en meer rust en vrede te ervaren in je dagelijks leven.

Traumasporen / The Body Keeps the Score – Bessel van der Kolk

Het boek The Body Keeps the Score (‘Traumasporen‘) is een veelgeprezen boek van psychiater Bessel van der Kolk. Hij laat zien hoe trauma nog jarenlang doorwerkt op het lichaam. Hij heeft specifiek niet alleen aandacht voor seksueel trauma en trauma als gevolg van fysiek geweld, maar belicht ook de gevolgen van hechtingstrauma en trauma als gevolg van emotionele verwaarlozing.

Herstellen van hechtingstrauma en emotionele verwaarlozing

Mensen met een trauma houden vaak jarenlang klachten. Ze hebben last van angst, heftige emoties en problemen in de concentratie. Ook hebben zij vaak moeite met het aangaan van vriendschappen en liefdesrelaties. Ze zijn vaak bang dat het nooit meer goed met hen komt.

Bessel van der Kolk laat in het boek Het boek The Body Keeps the Score (‘Traumasporen‘) is een veelgeprezen boek van psychiater Bessel van der Kolk. Hij laat zien hoe trauma nog jarenlang doorwerkt op het lichaam. Hij heeft specifiek niet alleen aandacht voor seksueel trauma en trauma als gevolg van fysiek geweld, maar belicht ook de gevolgen van hechtingstrauma en trauma als gevolg van emotionele verwaarlozing. echter zien dat het toch mogelijk is om te herstellen van ernstig trauma. Dit boek is daarom een aanrader voor iedereen die op wat voor manier dan ook worstelt met trauma of het gevolg van heftige ervaringen.

Running on empty / Ongekende gevoelens – Jonice Webb

Het boek Running on empty (‘Ongekende gevoelens’) van Jonice Webb is een belangrijk zelfhulpboek over omgaan met emotionele verwaarlozing. Ze bespreekt ‘het gevoel dat er iets mist in jezelf, maar je weet niet wat’, het typische gevoel dat mensen met hechtingsstoornissen of -problemen vaak beschrijven. Een chronisch eenzaam gevoel waarvan de oorzaak soms zo moeilijk te achterhalen valt.

Omgaan met een gevoel van leegte

Door het lezen van Running on empty (‘Ongekende gevoelens’) ga je begrijpen waar dat chronische gevoel van leegte vandaan komt. Je gaat leren wat emotionele verwaarlozing precies is en welke rol het speelt in jouw leven. En het belangrijkste is misschien wel dat je je eindelijk begrepen gaat voelen.

Niemandskinderen – Carolien Roodvoets

Het boek Niemandskinderen is een belangrijk boek voor mensen die worstelen met de gevolgen van een onveilige jeugd. Het gaat over niet altijd kunnen houden van je kind, waardoor het kind verwaarloosd wordt en hechtingsproblemen oploopt.

Belangrijk boek over onveilige jeugd

Dit boek laat zien dat een op het oog ‘veilige jeugd’ toch onveiliger kan zijn geweest dan je dacht. Om te overleven maak je jezelf vaak wijs dat er wél liefde was, terwijl sommige kinderen toch echt verwaarloosd en zonder liefde opgroeien. Niemandskinderen biedt je handvatten om te onderzoeken of er echt liefde was bij jouw thuis, of dat dit verhaal iets is wat je aan jezelf hebt verteld om te kunnen overleven in een onveilige omgeving.

Emotionally Absent Mother – Jasmin Lee Cori

Een wat onbekender boek over emotionele verwaarlozing, maar misschien wel één van de besten. Dit boek is ontzettend praktisch bij het verwerken van emotionele verwaarlozing die met name voort is gekomen vanuit de moeder. Het biedt ontzettend veel handige inzichten over emotionele verwaarlozing.

Praktische oefeningen

Heb jij een emotioneel afwezige moeder en ben je vooral op zoek naar praktische handvatten om daarmee om te gaan? Dan is het boek Emotionally Absent Mother perfect voor jou. De uitleg over emotionele verwaarlozing is glashelder. Daarnaast stelt de schrijfster je heel veel vragen waarover je zelf kunt nadenken. Ook heeft ze handige oefeningen opgenomen in het boek waarmee jezelf aan de slag kunt om te herstellen van verwaarlozing.

Adult Children of Emotional Immature Parents / Ongezien opgegroeid – Lindsay Gibson

Het boek Adult Children of Emotional Immature Parents (‘Ongezien opgegroeid‘) is super fijn als je beter wilt leren begrijpen hoe jouw ouders in elkaar zitten. Lindsay Gibson beschrijft verschillende type ouders en op welke manier zij bijdragen aan emotionele verwaarlozing. Het is ontzettend leerzaam om te leren wat voor types ouders jij zelf hebt.

Wat is emotionele verwaarlozing?

Veel mensen vinden het lastig te begrijpen wat emotionele verwaarlozing nou precies inhoudt. Adult Children of Emotional Immature Parents (‘Ongezien opgegroeid‘) bevat zoveel voorbeelden dat je na het lezen veel beter ziet op welke momenten in je leven er sprake was van verwaarlozing. Het is ook echt fijn om je ouders beter te begrijpen, omdat je dan in gaat zien dat het niet jouw schuld is. Vaak is er écht iets niet goed gegaan tussen je ouders en jou, hoezeer je ouders ook hun best deden. Het is logisch dat dit nog een grote rol speelt in je leven.

Meer boeken:

Scroll naar boven