sociaal angstige persoon

Goede boeken over sociale angst

Mensen met sociale angst zijn bang voor het mogelijke oordeel van andere mensen in sociale situaties. Veel mensen met sociale angst beseffen dat deze angsten irreëel zijn. Toch veroorzaakt de angst veel lijdensdruk.

Het kan fijn zijn om boeken te lezen over sociale angst, om jezelf of een ander beter te leren begrijpen. Het kan heel troostend zijn om te weten waar de angst vandaan komt en wat je kunt doen om jezelf of een ander met sociale angst te helpen.

Een toekomst zonder vroeger – Sammie Wolf

Als gevolg van hechtingsproblematiek ontwikkelde Sammie vele klachten, waaronder sociale angst. In Een toekomst zonder vroeger deelt ze heel eerlijk over de angsten die zij ervaart in haar vriendschappen, relaties, op school, op het werk en tijdens therapie.

Laat ze maar denken (tem je sociale angst) – Rob Faltin

Met de oefeningen in dit boek leer je om minder bang te zijn voor het oordeel van anderen. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten ga je de uitdaging aan om jouw sociale angst te temen.

Een steekje los – Iris ter Haar

Het boek Een steekje los gaat meer over angst in het algemeen, maar kan alsnog heel herkenbaar en steunend zijn voor mensen met sociale angst. Je volgt Iris, die vertelt hoe ze steeds vaker overvallen werd door immense angst en hoe het haar lukte hiermee om te gaan. Inclusief handige tips om met paniekaanvallen om te gaan.

Het mens achter de labels – dsmmeisjes

In Het mens achter de labels vertellen 22 mensen hoe psychische klachten voor hen voelen. Ook sociale angst komt aan bod. Een goed boek als je zelf psychische klachten hebt en op zoek bent naar herkenning en troost of als je mensen met psychische klachten beter wil helpen.

Het sociale angst portfolio – Linda Huisman

Linda Huisman heeft zelf sociale angst en verzamelde veel informatie over sociale angst. Ze deelt haar kennis graag met mensen die ook sociale angst hebben en geeft je in haar sociale angst portfolio alvast een kickstart in je herstelproces.

Ongezien opgegroeid – Lindsay Gibson

Sociale angst kan het ook resultaat zijn van op eieren lopen in je jeugd. Altijd aanvoelen wat de stemming is van je ouders en je daarop aanpassen. Kinderen die emotionele onveiligheid of verwaarlozing meemaken, kunnen dit meenemen in hun volwassen leven en ervaren dan bijvoorbeeld nog steeds angst in sociale situaties. Als jij daar ook last van hebt, is dit het boek Ongezien opgegroeid echt een aanrader. Dit boek maakt duidelijk wat de impact kan zijn van onveilig opgroeien en hoe je je weer veilig kunt leren voelen in relaties met anderen.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Mensen met autisme kunnen moeite ervaren in het sociale contact en dit kan ook leiden tot sociale angst. Het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit bied je zeker herkenning als je autistisch bent én last hebt van sociale angst.

Lees ook:

Ervaringsverhalen over sociale angst

In dit ebook vertellen 14 mensen met sociale angst hoe hun leven eruitziet. Hoe is de sociale angst in hun leven gekomen, hoe voelt het en hoe gaan ze ermee om? Ze delen hun levensverhaal en reageren op prikkelende stellingen. En ze vertellen wat ze echt nóóit meer willen horen over sociale angst.

Scroll naar boven