In deze serie komen mensen aan het woord die (grotendeels) zijn hersteld van psychische klachten. Hoe ziet het leven ná psychische klachten eruit? En wat betekent ‘herstel’ nou eigenlijk?
In deel 1: Rivka Ruiter (28), contentspecialist
Het is best spannend om te schrijven over het leven ná psychische klachten. Als je hardop benoemt dat het goed gaat gaat, wordt het toch ogenblikkelijk gevolgd door de angst voor een terugval. Dat iets wat blijft, kennelijk. Daarnaast heb ik soms het idee dat mensen zitten te wachten op een hosanna-verhaal; over hoe alle symptomen verdwenen en hoe ik nu een leven leid alsof dit alles nooit heeft plaats gevonden. Alsof ik echt zou zijn ’teruggekeerd tot een vroegere toestand’, zoals de Van Dale impliceert bij de betekenis van het woord ‘herstel’.
Angst voor afwijzing blijft
Bovenstaande toont al wel aan dat ik – nog steeds – heel gevoelig ben voor wat andere mensen over mij denken. Dat is een van de kenmerken die behoort tot mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing. Het is iets waar ik me bewust van ben. Wat ik niet wegduw, maar wel erken in mezelf. Ik zal wellicht altijd angst ervaren voor afwijzing en ik vrees ook nog altijd dat mensen me dom vinden of niet goed genoeg.
Het belangrijkste verschil voor mij is de acceptatie hiervan. Ik kan mezelf vriendelijk benaderen als ik me zo voel, ik wens niet meer heel hard dat het anders was, ik reken mezelf er niet langer op af. Het is gewoon één van de duizend kenmerken die bij me hoort en waar ik rekening mee heb te houden, en dat is oké.
Herstel is ruimte scheppen voor nieuwe eigenschappen
Voor mij is herstel niet zozeer het doen verdwijnen van bepaalde eigenschappen, maar het ruimte scheppen voor nieuwe. Alsof er een heel nieuw deel van mijn persoonlijkheid is aangeboord. Dat deel is krachtig, eerlijk, assertief en draagt mijn meer kwetsbare deel op handen en beschermt haar ook.
Dat krachtige deel heeft in therapie zoveel voeding gehad. Het werd bekeken met bemoedigende en liefdevolle ogen, waardoor het langzaam kon groeien. Het heeft het kwetsbare deel niet verdrongen, integendeel. Het kan haar juist ruimte bieden en geruststellen.
Ik ben niet langer bang voor mezelf
Dus nee, ik ben niet volledig symptoomvrij. Ik ben nog altijd snel vermoeid, vatbaar voor somberheid, perfectionistischer dan goed voor me is en behoorlijk angstig voor afwijzing en verlating. Er is alleen een deel bijgekomen dat voor me opkomt als dat nodig is, dat me bijstaat in het doorstaan van alle heftige gevoelens die er nog steeds zijn. Het vraagt mijn continue scherpte en focus om mijn leven te kunnen leiden, maar door intensieve training kan ik dat nu aan. Ik zou mezelf dan ook omschrijven als een mentale topsporter.
Ik deins niet langer terug voor mezelf. Deze hele versie van mij – inclusief alle complexe onderdelen – mag ten volle in het licht. En dat is misschien wel de grootste winst: ik beangstig mezelf niet langer.
Wil je ook vertellen over het leven ná psychische klachten in een blog op Leessnack? Stuur ons dan mailtje
Rivka’s ebooks over psychische klachten:
Andere leestips over psychische klachten:

Rivka (28) is contentspecialist bij Communication is key en Dromenbouwers. Ze helpt mensen bij het bouwen, beheren en vernieuwen van hun website en social media. Daarnaast is ze hoofdredacteur van Leessnack en schrijft ze graag artikelen en ebooks, veelal over psyche. In haar vrije tijd houdt Rivka van wandelen, lezen, podcasts luisteren en goede gesprekken voeren met haar kat Peper.
Volg Rivka ook op social media: