green plants on black metal train rail during daytime

Hoe begin je zelf een moestuin?

Je eigen groenten verbouwen is veel eenvoudiger dan het klinkt. En een tomaat uit eigen tuin smaakt heel anders dan het exemplaar uit de supermarkt dat al dagen geleden honderden kilometers ver weg geplukt is. Geen reden dus om niet zelf aan je kleine groentetuin te beginnen. Hou deze stappen in je achterhoofd:

1: Begin klein

Als je een beginnende tuinier bent, begin dan met een kleine moestuin. Dan kun je snel zien of het sop de kool voor je waard is.

2: Kies de juiste plek voor je moestuin

Kies een plek waar er zon en water voor handen is. Dit kan je achtertuin zijn, maar ook de voortuin of op de patio. En moestuinen doen het ook prima op een balkon.

3: Kies de juiste planten voor je moestuin

Plant alleen maar groenten die je ook in je gerechten verwerkt. Anders voelt het niet de moeite waard. Kijk verder naar makkelijke groenten om te starten.

4: Begin het planten in rijke grond

Voor de beste oogst heeft je moestuin ook de beste grond nodig die je hem kunt geven.

5: Geef genoeg water

Vergeet je planten geen water te geven. Het verschil tussen een grote en een kleine oogst zit hem vaak in het water, en zelfs in ons regenachtige kikkerland is het verbazend vaak te droog.

6: Wees voorbereid op ziektes en plagen

Weer huisdieren, wied onkruid, bestrijd insecten en waak voor schimmels: een moestuin is een makkelijke manier van tuinieren, maar het vereist nog altijd een waakzame tuinier.

7: Als je meer plukt is je oogst groter

Het klinkt paradoxaal voor een beginnende planter, maar op tijd je oogst plukken zorgt bij de meeste groente- en fruitplanten voor een grotere totale oogst. Laat die bessen dus niet onnodig lang bungelen!

Lees ook: 10 makkelijke groenteplanten voor in je eerste moestuin

Scroll naar boven