clear long stem wine glass

Hoe bewaar je champagne?

Champagneflessen worden idealiter bewaard in:

  • een koele omgeving bij een constante temperatuur van 10-12° C (maximaal 15°C)
  • ver van licht, sterke geuren die door de kurk heen kunnen dringen, tocht, plotselinge temperatuursveranderingen en trillingen.
  • lucht met minder dan 60-70 procent vocht, want dat kan schimmelvorming in de hand werken, wat de etiketten, de kurk en uiteindelijk de smaak van de wijn zelf kan aantasten.

Moet je champagne liggend of staand bewaren?

In tegenstelling tot wijn zonder bubbels kan champagne zowel op zijn kant als rechtop worden bewaard, omdat de druk in de fles de kurk vochtig en de verzegeling intact houdt. Kenners zijn het er niet over eens welke van de twee het beste is:

  • Sommigen vinden dat champagneflessen op hun kant in een wijnrek moeten worden bewaard om te voorkomen dat toch de kurk uitdroogt op lange termijn.
  • Anderen prefereren juist een staande bewaarplek omdat de champagne dan van de kurk wegblijft, waardoor de kans op een besmetting van de smaak door de kurk afneemt.

Hoe lang kun je een geopende fles champagne bewaren?

De bubbels van zowel champagne als andere mousserende wijnsoorten blijven ook bij goed bewaren maar zo’n 3 tot 5 dagen in een geopende fles. Voor die tijd kun je het beste je Champagne hebben genuttigd.

Kun je champagne in de koelkast bewaren?

Een ongeopende fles champagne kun je beter niet in de koelkast zetten tot het moment dat hij klaar is om gekoeld en genuttigd te worden. Als de kurk in de koelkast uitdroogt komt er koolzuur vrij en veranderen ook de smaken. Je loopt daarnaast het risico dat je koelkast de bubbels laat trillen en de smaak en textuur verandert.

Een geopende fles champagne kan tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden, als je gebruikt maakt van de kurk of een andere manier om de lucht uit de fles te houden.

Hoeveel jaar kun je champagne bewaren?

In de regel kunnen niet-gerijpte champagnes drie tot vier jaar ongeopend worden bewaard, en gerijpte cuvées vijf tot tien jaar. Champagnes veranderen naarmate ze ouder worden. De meeste krijgen een diepere gouden kleur en verliezen wat van hun bruisgehalte.

Hoe bewaar je bubbels of mousserende wijn?

Je bewaart geen enkele bubbel of mousserende wijn in de koelkast, maar de meeste soorten kunnen wel langer tegen koeling dan Champagne. Mousserende wijn moet rechtop bewaard worden omdat de kurk anders te vochtig wordt en zuurstof binnenlaat.

Hoe bewaar je prosecco?

Als je prosecco koopt en thuis bewaart kun je hem het beste rechtop zetten op een koele en donkere plek tussen de 10 en 15 graden, ver weg van elke bron van licht of warmte. Vermijd de koelkast tot je klaar bent om hem te drinken. Bewaar hem niet te lang, prosecco drink je het liefst snel nadat je hem hebt gekocht, hij wordt niet beter met de tijd.

Hoe bewaar je cava?

Een fles cava bewaar je rechtop, op een constante temperatuur tussen de 10 en 15 graden op een plek zonder abrupte veranderingen, trillingen of bewegingen. De ruimte moet ook schoon en droog zijn en beschermd zijn tegen vocht en licht. De ideale plaats om cava te bewaren is de koelste kamer van het huis. Cava zet je pas in de koelkast als het tijd is om te gaan drinken. Houd hem niet te lang in voorraad, Cava drink je het liefst snel.

Waarom wordt een fles bubbels soms met een lepel in de hals bewaard?

Dit stamt uit een horecagewoonte waarbij flessen die geopend worden een lepel in de hals krijgen. Dit geeft aan welke fles open is en het is meteen een teken dat de fles de volgende dag nog gebruikt kan worden bij een champagnebestelling.


Scroll naar boven