Bij borderline is er vaak sprake van triggers die kunnen leiden tot heftige stemmingswisselingen of destructief gedrag. Het is belangrijk om hier goed mee om te kunnen gaan.
Leer je triggers kennen
Leer begrijpen wat triggers zijn voor het uitlokken van intense emoties of heftig gedrag. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, bijvoorbeeld je psycholoog die op vakantie gaat, of een vriendin die niet antwooord op een appje.
Begrijp waar die triggers vandaan komen
Probeer te achterhalen waar de oorzaak ligt van die triggers. Welke oude emoties of welk oud gedrag roept een bepaalde situatie op? Ben je ooit verlaten als kind, waardoor je nu nog zo gevoelig bent voor verlating? Ben je gewend dat mensen jou vroeger snel vergaten?
Kijk naar het nu
De heftige emoties en het gedrag wat bij jouw borderline komt, was wellicht vroeger nuttig of logisch. Misschien werd je in de steek gelaten door je ouders, werd je gepest op school of heeft iemand jouw vertrouwen ernstig geschaadt.
Maar hoe zit dat nu? Zijn die heftige emoties en het gedrag nog steeds nodig? Of is jouw borderline een beschermingsmechanisme dat in het heden minder nodig is dan je denkt?
Probeer objectief en rationeel naar het nu te kijken. Door de borderline is je gevoelsleven all over the place, maar misschien lukt het je nog om rationeel te zien dat er geen reden is om heftig te reageren.
Ga rationeel om met heftige gevoelens
Borderline krijg je niet zomaar. Ooit was het borderline-gedrag en de -gevoelens misschien logisch, omdat je zo in je vertrouwen werd geschaad, of nodig, omdat je alleen met heftige emotionele uiting kon rekenen op enige aandacht of zorg van bijvoorbeeld je ouders. Het kan ook zijn dat je als persoon met borderline nooit geleerd hebt om je gevoelens te reguleren.
Toch ben je nooit te oud om te leren omgaan met die heftige emoties en gevoelens die bij borderline komen kijken. Je kunt jezelf de keuze aanleren om niet naar je gevoelens te handelen. Ze zijn waarschijnlijk veel te groot om ze weg te krijgen, maar je kunt ze wel leren verdragen.
Dit doe je dus door rationeel te kijken naar het nu en rationeel te weten dat jouw gevoel of gedrag niet nodig is. Hierdoor verdwijnen de gevoelens niet, maar het geeft je wel handvatten om je gevoel niet volledig voor waar aan te nemen.
Achterhaal waar borderline vandaan komt
Als je weet waar jouw gedrag en gevoelens oorspronkelijk vandaan uitkomen, bijvoorbeeld door jeugdtrauma, dan kun je kijken of je je gevoelens weg kunt halen uit het nu en proberen te koppelen aan de situatie van toen. Je gevoelens zijn ‘oud’, je voelt ze nu en het zijn échte gevoelens, maar ze komen niet door de situatie van nu, maar door de situatie van toen.
Probeer je gevoelens te ervaren en ernaar te kijken. Je voelt ze, ze spoelen over je heen, maar je hoeft er niks mee. Jij bent sterk genoeg om ze te verdragen, ook al denk je van niet. Kijk naar de borderlinegevoelens en hoe ze als gemene monstertjes door je hele lichaam stromen en je overal bijten, maar handel er niet naar.
Het is bij (een vermoeden van) borderline ontzettend belangrijk om goede psychische hulp te zoeken. Een fijn en kundig persoon die met jou wil kijken naar de oorsprong van jouw gedrag en gevoel.
Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag
Word je toch erg boos of doe je toch iets wat je liever niet had willen doen? Het is logisch. Borderline persoonlijkheidsstoornis is heel zwaar en het is ontzettend moeilijk om tegen je gevoel in te gaan.
Je kunt wel verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag, door bijvoorbeeld je excuses aan te bieden aan mensen die je er misschien pijn mee hebt gedaan.
Leer van heftige momenten
Het is ook mogelijk om te leren van je borderline-gedrag, zodra je weer rustig bent. Wat was de trigger? Wat gebeurde er toen en wat deed je toen? Kun je misschien als het nog een keer gebeurt de trigger al eerder erkennen en dus weten dat het ‘maar’ borderline-gevoelens zijn, die ontzettend heftig zijn, maar waarvan je ook tegen jezelf kunt zeggen: dit is de borderline, het enige wat ik nu kan doen is het verdragen en niet toegeven aan de gevoelens?
Geef jezelf de tijd om te leren omgaan met borderline
Leren omgaan met borderline persoonlijkheidsstoornis is pittig. Vaak heb je ook nooit geleerd om goed met je gevoelens om te gaan. Het is logisch dat dit dus ook niet meteen lukt. Iedereen die borderline-gevoelens zou voelen, zou hier moeite mee hebben. Geef jezelf dus de tijd om ermee te leren omgaan en vertrouw erop dat je steeds iets beter zult worden in het omgaan met alles wat bij borderline komt kijken.
Je mag gefrustreerd zijn
En word je wel een keer super gefrustreerd? Dat is logisch. Het is logisch dat je van die borderline af wilt en het is ook logisch dat je soms flink baalt. Geef jezelf ook de tijd en ruimte om die frustratie te voelen, maar pak jezelf daarna ook weer op.
Er is leven met borderline en het is mogelijk om ermee te leren omgaan. Wees analytisch naar jezelf, sta jezelf gevoelens toe maar draag verantwoording voor je gedrag en geef jezelf de tijd.
Producttips
Een super boek om te leren omgaan met borderline:
Een e-book met ervaringsverhalen over borderline:

Dit boek is heel fijn bij het doorbreken van patronen in je gevoel en gedrag:
Lees ook: Omgaan met borderline voor borderliners en omstanders