woman watching child playing on beach during daytime

Hoe ga je om met een narcistische moeder?

De DSM (het diagnostische handboek voor psychische stoornissen) beschrijft narcisme aan de hand van negen kenmerken. Lees hoe je een narcistische moeder kunt herkennen.

Hier lees je hoe je om kunt gaan met een narcistische moeder:

1. Erken het probleem

De eerste stap is constateren dat er echt iets niet klopte thuis. Vervolgens kun je je inlezen in wat narcistische moeders doen en waarom zij zo doen. Je gaat eigenlijk rationeel na wat er precies gebeurde en welke gevolgen dat voor je had.

2. Accepteer je gevoelens

De tweede stap is rouwen om de moeder die je niet hebt gehad, maar wel heel erg nodig had als kind. Geef jezelf de ruimte om pijn te hebben over wat je gemist hebt. Misschien is het voor het eerst dat je jezelf deze gevoelens toe kan staan, omdat je als kind te druk was met overleven en je moeder tevreden stellen. Om door te gaan is het belangrijk dat je jezelf alsnog de ruimte geeft om te voelen wat het met jou deed om met een narcistische moeder op te groeien. Daarbij is het belangrijk om ook ruimte te geven aan de gevoelens die loskomen bij het besef dat je moeder, omdat ze narcistisch is, je nooit meer zal geven waar je misschien onbewust nog op hoopt. Ze is er niet toe in staat. Dat is een hard gelag, maar acceptatie van die realiteit is belangrijk om verder te kunnen en niet keer op keer te blijven hopen op beter om daarna weer opnieuw teleurgesteld te raken.

Wil je meer weten over het herkennen van narcistische moeders? In het boek ‘Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn’ leer je alles over een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie.

3. Zorg voor jezelf en investeer in nieuwe patronen

De derde stap is een schone taak voor jou. Je moeder gaf je niet wat je nodig had en gaat dat waarschijnlijk nooit meer geven. Zaak is nu dus dat je voor jezelf gaat zorgen en jezelf gaat geven wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het erkennen van gevoelens en het stellen van grenzen. Jouw moeder gaat het allemaal niet voor je doen. Geef jezelf wat je van je moeder verwacht of hoopt.

Besteed daarnaast aandacht aan het aanleren van nieuwe patronen. Misschien heb je van huis uit bijvoorbeeld geleerd om te pleasen of om je authentieke zelf te verbergen. Deze gedragingen waren hoogstwaarschijnlijk mogelijk om te leven met je moeder en om zo veilig mogelijk te zijn in je eigen huis. Maar als het goed is begeef je je nu in een veiligere omgeving, waarin die oude gedragingen niet meer nodig zijn. Zoek ook gerust therapie om dit te leren, het herstellen van oude patronen kan best zwaar zijn.

Het doorbreken van patronen is niet makkelijk, maar zeker mogelijk. Het boek ‘Patronen doorbreken’ met tips en oefeningen vanuit schematherapie helpt hier heel goed bij.

4. Bescherm jezelf tegen je moeder

Bedenk goed of je nog contact met je moeder wil (nu je hebt gezien en erkend hoe ze echt is) en zo ja op welke manier. Het is daarin ontzettend belangrijk om duidelijk grenzen aan te geven en op je strepen te gaan staan. Narcistische moeders grijpen mogelijk alles aan om je weer in je oude rol te krijgen en maken daarin misschien ook gebruik van manipulatieve tactieken om je weer te krijgen waar ze je willen hebben. Zo kunnen narcistische moeders ineens heel lief tegen je doen of zich heel hulpeloos opstellen, waardoor je je als kind misschien schuldig gaat voelen en weer precies gaat doen wat zij van je wilt of wat ze zegt.

Laat je niet piepelen en wees alert. Narcistische moeders doen er, vanuit de zeer lage eigenwaarde die zij diep vanbinnen voelen, er alles aan om weer bewonderd te worden en weer aandacht te krijgen. Als jij die niet geeft, gaan ze misschien ontzettend hard aan je trekken. Het is dus belangrijk dat je leert om stevig in je schoenen te staan en koste wat kost alleen doet wat fijn is voor jou.

Blijf dus bij je ‘nee’ als het ‘nee’ is, al trekt je narcistische moeder álles uit de kast (en dat kan ze waarschijnlijk als geen ander).

Wil je meer leren over het omgaan met een narcistische moeder en leren om jezelf tegen haar te beschermen? Lees dan het boek ‘Voorbij het narcisme’.

  • Meer boeken over narcisme bekijken? Klik hier

Andere artikelen over narcistische ouders:

Hoe voelt het om sociale angst te hebben?

In dit ebook vertellen 14 mensen met sociale angst hoe hun leven eruitziet. Hoe is de sociale angst in hun leven gekomen, hoe voelt het en hoe gaan ze ermee om? Ze delen hun levensverhaal en reageren op prikkelende stellingen. 

In dit boek (ebook, te lezen op je computer of op een ereader) lees je ervaringsverhalen, informatie en tips over sociale angst.

Scroll naar boven