green trees under white clouds and blue sky during daytime

Hoe ga je om met stress en angst door nieuws over de oorlog in Oekraïne?

Corona heeft haar hielen nog niet gelicht, of we moeten alweer dealen met het volgende heftige nieuws: oorlog in Oekraïne. Bij veel mensen roept dit nieuws stress en angst op. Dat zorgt er misschien voor dat je je machteloos voelt of somber, of dat je moeite hebt om je te concentreren op je dagelijkse taken. In het licht van de grote gebeurtenissen van de wereld lijken de dingen die je moet doen ineens futiel en onbelangrijk.

Toch gaat het leven ook gewoon door, dus het is belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Ook in spannende tijden zoals deze, waarin het nieuws je naar de keel grijpt. Hieronder vind je wat tips die je helpen om te zorgen dat je mentaal gezond blijft, ook als er veel naars en dreigends in de wereld gebeurt.

Volg niet de hele dag het nieuws

Het is verleidelijk om de hele dag nauwkeurig het nieuws bij te houden. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en zijn te volgen in allerlei liveblogs. Daarnaast voelt het nieuws over de oorlog in Oekraïne misschien ook extra urgent, doordat het relatief ‘dicht bij huis’ gebeurt en ook van invloed kan zijn op Nederland. Toch is het belangrijk om jezelf niet te overvoeren met nieuws en na te denken hoeveel en hoe vaak je nieuws wil consumeren. Sommige mensen kiezen voor de ‘struisvogeltechniek’ en steken noodgedwongen hun kop in het zand. Ze gaan er vanuit dat de meest urgente zaken alsnog wel tot hen komen, bijvoorbeeld via familie of vrienden of via noodmeldingen op hun telefoon. Dan zijn er nog andere mensen die er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen in de ochtend nieuws te kijken, of zichzelf af en toe een ‘nieuwspauze’ te geven van een paar uur om even op te laden.

Zoek de natuur op

Na het zien van veel oorlogsbeelden, kan het heel troostend zijn om even de natuur in te gaan. Daar is het vaak heel vredig. De vogels en vlinders trekken zich weinig aan van wat er in de wereld gebeurt. Het kan geruststellend zijn om daar even naar te kijken. De lentebloemen steken nog steeds hun kopjes boven de aarde uit… Alles gaat in de natuur nog steeds door, de natuur staat niet stil, ook al is er oorlog.

Denk na over hoe je social media wil gebruiken

Er zijn allerlei manieren om nieuws tot je nemen. Ook via social media kan er veel nieuws tot je komen, terwijl je daar misschien liever komt voor je ontspanning. Ook dat is oké, er zijn genoeg andere kanalen om alsnog het nieuws te volgen, bijvoorbeeld via nieuwswebsites, de krant of de televisie. Op social media zou je ervoor kunnen kiezen om social media-accounts die veel nieuws delen tijdelijk te dempen of ontvolgen. Zo bewaar je social media voor ontspanning. Vind je het wel fijn of belangrijk om nieuws te volgen via social media dan is dat natuurlijk prima, maar tel dit dan wel mee bij ‘nieuws volgen’ en bedenk dat je sowieso nieuws tot je gaat krijgen als je een social media-app opent.

Geniet van de kleine dingen

Het voelt misschien gek of zelfs egocentrisch om nu leuke dingen doen. Tegelijkertijd is het juist nu belangrijk om te genieten van de vrijheid en mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Het is iets om nog dankbaarder voor te zijn dan normaal. Niet dat dankbaarheid een ‘moetje’ is of zo, want ook zwaarmoedige gevoelens mogen er gewoon zijn. Maar misschien helpt het om te bedenken dat mensen in oorlogsgebied er niks aan hebben als jij letterlijk met ze mee gaat zitten lijden en jezelf alles wat leuk is ontzegt. Dat stopt de oorlog niet.

Nieuws kijken, lezen óf luisteren

Soms maakt het een groot verschil of je nieuws hoort, ziet of leest. Het verschilt per persoon wat het hardst binnenkomt. Ben jij iemand die heel erg geraakt wordt door geluid of beeld? Kies er dan voor om bijvoorbeeld het nieuws te lezen en niet te kijken of luisteren. Vind je het juist fijn als je iemand je rustig van duiding voorziet? Dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld een podcast te luisteren over de oorlog in Oekraïne. Bescherm je zintuigen die het gevoeligst zijn en neem nieuws tot je op een manier die voor jou het makkelijkste is om enigszins te filteren.

Kom in actie

In actie komen kan je helpen om een gevoel van machteloosheid te doorbreken. Zo kun je geld doneren via Giro555 aan de nationale actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’. Maar het is op veel plekken ook mogelijk om bijvoorbeeld spullen te doneren. Daarnaast zijn er op social media ook oproepen die rondgaan om iemand uit Oekraïne die gevlucht is in je huis op te vangen. Kortom: kies een manier van in actie komen die bij je past, om je machteloze gevoel te doorbreken én mensen in nood te helpen.

Zoek afleiding

Blijven piekeren helpt niemand verder. Even afleiding zoeken is dus prima. Je concentreren op iets anders, bijvoorbeeld het leren van een muziekinstrument, wandelen, lezen of een leuk spel spelen.

Besef dat je niet alleen bent

Je bent beslist niet de enige die heel erg bezig is met wat er in Oekraïne gebeurt. Mensen in heel Europa denken hier nu over na en voelen daar veel emoties bij. Je bent niet raar, je bent niet gek, je bent niet alleen. Het ís ook heel spannend en naar. Dat relativeren is niet nodig, je gevoelens mogen er zijn.

Houd je dagritme aan

Juist in stressvolle tijden is het oeroude Rust, Reinheid en Regelmaat heel belangrijk. Het geeft houvast in onzekere tijden. Probeer zoveel mogelijk je normale ritme aan te houden en de dingen te doen die je op een dag normaal ook doet. Wees niet te streng voor jezelf als je je wat vermoeider voelt, of als je gedachten sneller afdwalen dan normaal. Maar probeer jezelf wel een beetje bij de les te houden en pak je dag nadat je afgeleid bent geraakt weer op waar je gebleven was.

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Scroll naar boven