pcr-test

Hoe gaat een PCR-test?

De PCR-testen worden vooral gebruikt door de GGD in hun teststraten. Misschien heb je nog niet eerder een test gedaan en vind je het een beetje spannend. Ik heb mij inmiddels twee keer laten testen en vertel je hoe mijn ervaring was.

Hoe maak je een afspraak voor een PCR-test?

Ik had keelpijn en een loopneus. Dit zijn symptomen van corona, dus maakte ik een afspraak bij de GGD. Dit deed ik online via coronatest.nl. Daar kreeg ik een aantal opties voor data en testlocaties bij mij in de buurt.

Wat gebeurt er op de testlocatie?

Ik ging zelf op de fiets naar de testlocatie waar ik een afspraak had gemaakt. Op de parkeerplaats stonden mensen die mij wezen waar ik naartoe moest. Zij droegen een mondkapje en ik zelf ook. Eenmaal binnen kreeg ik een vragenlijstje waarop ik moest aangeven of ik zorgverlener was of niet. Vervolgens kwam ik bij een loketje waar ik mijn geboortedatum moest noemen, mijn ID-kaart gaf en de tijd van de afspraak noemde.

Daarna ging ik een wit hokje in. Er wordt door iemand in beschermende kleding met een wattenstaafje wat slijm uit neus en keel afgenomen. Vervolgens kreeg ik een informatiefoldertje mee en mocht ik weer naar buiten. Ik ben al met al maar een paar minuten binnen geweest.

Wanneer krijg je de testuitslag?

Je krijgt de uitslag als het goed is binnen 24 uur. Ik kreeg een mailtje en sms’je dat mijn uitslag online klaarstond. Vervolgens logde ik weer in op coronatest.nl en zag ik de uitslag. Als je positief getest bent (en dus corona hebt), word je daarbij ook nog gebeld door de GGD.

Is een coronatest pijnlijk?

Dit verschilt per persoon en per keer. De eerste keer voelde ik het staafje in mijn neus amper, de tweede keer deed het wel zeer. Ik vond het die keer voelen alsof je een bloedneus krijgt. Dat is geen fijn gevoel, maar het duurt maar een paar seconden. Het staafje in mijn keel deed helemaal geen zeer, maar ik kreeg er wel kokhalsneigingen van. Ook dit verschilt uiteraard per persoon.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een antigeentest en een PCR-test?

Scroll naar boven