zelftest

Hoe gebruik je een zelftest? Alle stappen op een rij

Een zelftest kun je gemakkelijk zelf thuis doen. De test werd eerst vooral aangeraden aan mensen zonder klachten. Op die manier kun je checken of je misschien tóch corona hebt, ook al heb je geen symptomen. Bijvoorbeeld voor je op bezoek gaat, naar je werk of naar je school.

Mensen met klachten werd eerst aangeraden om een afspraak te maken bij de GGD. Die werken namelijk met PCR-tests, die een hogere nauwkeurigheid hebben dan zelf tests. Zo voorkom je dat je een corona-besmetting over het hoofd ziet.

Volgens de nieuwste richtlijnen van de Rijksoverheid (2 december 2021) mag je echter ook een zelftest gebruiken als je milde klachten hebt.

Lees ook: Mag je een zelftest gebruiken bij klachten van corona?

Waar koop je een zelftest?

Zelftesten zijn voor een paar euro per stuk te koop bij de meeste drogisten, apotheken en soms ook bij de supermarkt. Als deze uitverkocht zijn, kun je ze natuurlijk ook online bestellen, bijvoorbeeld bij bol.com. Je kunt één zelftest bestellen, maar ook kiezen voor een voordeelpakket van 10 of 20 stuks:

10 zelftesten

20 zelftesten

Hoe gebruik je een zelftest?

Bij de meeste zelftests zit een gebruiksaanwijziging bij de verpakking. Maar het algemene stappenplan is meestal als volgt:

  1. Snuit je nuis en was je handen
  2. Haal het lange wattenstaafje uit de verpakking
  3. Kantel je hoofd een beetje naar achter en steek het wattenstaafje 2-4 cm in je neus
  4. Draai het wattenstaafje vier keer tegen de binnenkant van je neus
  5. Herhaal dit bij je andere neusgat
  6. Haal het folie van het plastic buisje met testvloeistof
  7. Plaats het wattenstaafje in het buisje
  8. Knijp in de de onderkant van het buisje met vloeistof en draai ondertussen het wattenstaafje meer dan tien keer in de vloeistof heen en weer
  9. Doe het kleine plastic ‘dopje’ op het plastic buisje. Zo maak je een soort ‘pipetje’ waarmee je kunt druppelen
  10. Pak de teststrip (die plastic cassette die op een zwangerschapstest lijkt ;)) erbij en leg deze op een platte ondergrond
  11. Druppel precies 4 druppeltjes op het rondje van de teststrip (niet op het ovaaltje! daar komt later de testuitslag)
  12. Zet een wekker op 15 minuten, na 15 minuten lees je de uitslag

Hoe lees je de uitslag van een zelftest?

Op de teststrip zie je twee letters staan, een C (van ‘Controle’) en een T (van ‘Test’).

C = controlelijn, deze laat zien of het testresultaat geldig is

Als er een lijntje bij de C komt, betekent dit dat het testresultaat geldig is. Als hier helemaal geen streepje komt, dan betekent dit dat de test niet goed heeft gewerkt. Voer dan opnieuw een zelftest uit.

T = testlijn, laat zien of je besmet bent met COVID-19

Als er náást een streepje bij de C (‘controle’, de test is goed gegaan) ook een streepje bij de T komt, betekent dit dat de testuitslag positief is: dit betekent dat je zeer waarschijnlijk besmet bent met COVID-19.

Is het controlestreepje (C) het enige streepje dat je ziet en verschijnt er geen streepje bij T? Dit betekent dat je zeer waarschijnlijk géén corona hebt.

Verschijnt er alléén een streepje bij de T en niet bij de C? Dan betekent het dat de test ongeldig is; de controlelijn is namelijk niet verschenen.

Zelftest is minder nauwkeurig dan PCR-test

Houd in gedachten dat een uitslag van een zelftest soms niet nauwkeurig is.
Als de uitslag van je zelftest positief is, is het daarom belangrijk om dit bij de GGD te laten bevestigen. En als de uitslag negatief is, betekent dit niet dat je alle voorzichtigheid kunt laten varen. Al helemaal niet als je ook verkoudheidsklachten hebt; er bestaat dan namelijk nog steeds een kleine kans dat het tóch corona is. Daarom raadt de rijksoverheid je altijd aan om je bij klachten te laten testen bij de GGD (die werken namelijk met testen die nauwkeuriger zijn dan zelftests). Zo maak je de kans nog kleiner dat je per ongeluk iemand besmet, omdat je denkt dat je geen corona hebt.

Bestel een voordeelbox met zelftesten (25 stuks):
Scroll naar boven