green succulent plants

Hoe haal je een plant uit de pot?

Soms zit je plant al te lang in zijn kweekpot en zijn de wortels een gevlochten massa geworden. Ze zijn rond de aarde gedraaid, steken uit het drainagegat en maken het onmogelijk om de plant uit zijn te klein geworden behuizing te krijgen.

Stappen die je kunt nemen als je plant niet de pot uit komt:

  • Geef de kluit veel water, zodat de grond vochtig is en overtollig vocht uit de onderste drainagegaten van de pot druppelt. Dit maakt de wortelkluit en de grond zachter en zal het verwijderen makkelijker maken.
  • Probeer je plant niet vast te grijpen en hem recht uit de pot te trekken, want dan kun je de stengels en bladeren van de plant beschadigen. Plaats je hand rond de basis van de plant ter hoogte van de grond en draai met je andere hand de pot ondersteboven. Laat de plant voorzichtig uit de pot glijden door zwaartekracht.
  • Als de plant niet glijdt, tik je de omgekeerde pot tegen een hard oppervlak, zoals een tuinbank of een plantsoenrand.
  • Bij planten die te groot en te zwaar zijn om om te draaien, leg je de plant op zijn zij, sla je met je hand op de bodem van de pot om de kluit los te maken, en trek je de pot er dan af.

Stappen die je kunt nemen als je plant ├ęcht niet de pot uit komt:

Soms werkt dit niet en blijft de plant hardnekkig in zijn pot zitten. Probeer dan het volgende:

  • Als de kweekpot flexibele zijkanten heeft probeer dan de pot met je hand op twee of drie plaatsen samen te drukken, en draai de pot zo dat je de kluit aan alle kanten vrijmaakt. Probeer nu de pot te verwijderen.
  • Als hij nog vastzit steek een mes tussen de pot en de wortelkluit en draai ermee rond de binnenkant van de pot. Dit zou alle wortels die aan de zijkant van de pot vastzitten moeten bevrijden. Probeer nu opnieuw de pot los te trekken.
  • Lukt het nog steeds niet? Er zijn situaties waarin de pot er gewoon niet af wil. Als dat zo is, zijn drastischer maatregelen nodig. Knip met een schaar de zijkant van een plastic pot door van boven tot beneden. Trek hem er nu af. Als de pot van klei of keramiek is, neem dan een hamer en sla hem kapot.

Let op: zorg dat je de wortelkluit na het verwijderen van de pot ontwart. Als je het wortelstelsel niet behandelt, zullen de wortels in een cirkel blijven groeien en steeds meer in de knoop raken tot je plant uiteindelijk sterft.

Lees ook: Goed verpotten: Hoe verzorg je je plant na verpotting?

Scroll naar boven