mother and daughter standing on cliffs

Hoe herken je een narcistische moeder?

De DSM (het diagnostische handboek voor psychische stoornissen) beschrijft narcisme aan de hand van negen kenmerken. Hier lees je de negen kenmerken van narcisme en hoe dit er bij moeders uit kan zien.

De negen kenmerken van narcistische moeders

1. Vindt zichzelf enorm belangrijk

Voorbeeld: De moeder praat alleen maar over zichzelf en over wat haar bezighoudt. Alle gesprekken leiden automatisch terug naar de moeder, het moet altijd over haar gaan. Ze vindt wat zij zelf denkt, voelt of zegt altijd het allerbelangrijkst.

2. Fantaseert eindeloos over succes, macht, genialiteit, schoonheid of liefde

Voorbeeld: De narcistische moeder vindt wat ze doet enorm geweldig en denkt bijvoorbeeld dat ze met haar werk hét verschil maakt in levens van andere mensen. Vindt zichzelf misschien ook een geweldige moeder.

3. Gelooft dat ze heel bijzonder en uniek is en alleen kan worden begrepen door andere bijzondere mensen

Voorbeeld: De narcistische moeder vindt zichzelf anders én beter dan anderen. Zij kan iets waarvan ze denkt dat anderen het niet kunnen. ‘Normale’ mensen begrijpen haar toch nooit, daarom kan ze alleen omgaan met een heel select clubje van mensen die haar bevestigen in hoe bijzonder en uniek ze is.

4. Heeft enorm veel bewondering en aandacht nodig

Voorbeeld: De narcistische moeder vindt dat jij als kind continu dankbaar moet zijn voor alles wat ze voor je doet, zelfs als dat hele normale dingen zijn die gewoon bij het moederschap horen, zoals bijvoorbeeld je verzorgen als je ziek bent. Daar moet enorm veel dankbaarheid vanuit de kinderen tegenover staan. Ze vindt vaak dat jij als kind niet dankbaar genoeg bent voor alles wat ze voor je doet. Ook wil ze graag dat je alles bijzonder vindt wat ze doet, bijvoorbeeld haar werk of haar hobby’s.

5. Heeft het gevoel bijzondere rechten te hebben

Voorbeeld: De narcistische moeder verwacht altijd een extra goede behandeling, beter dan anderen. Ze verwacht dat mensen altijd een tandje extra bijzetten voor haar, net iets harder lopen of hun best doen. Ze vindt dat ze die behandeling verdient.

6. Maakt misbruik van anderen om de eigen doelen te bereiken

Voorbeeld: De narcistische moeder alleen om met mensen omdat die haar iets geven waar ze behoefte aan heeft, bijvoorbeeld aandacht, bewondering, of een steuntje in de rug bij het maken van een stap op de carrièreladder. Ze selecteert mensen dus op eigenschappen die haar op dat moment kunnen helpen bij het bereiken van een bepaald doel.

7. Heeft een gebrek aan empathie

Voorbeeld: De narcistische moeder kan zich niet oprecht inleveren in anderen. Ze vindt het moeilijk om de gevoelens van een ander te erkennen en corrigeert ook vaak het perspectief van een ander (‘zo is het niet gegaan’ ‘het klopt niet wat je voelt’ ‘je vertelt het niet goed’). Soms lijkt het even of ze wel empathie heeft, maar dat baseert ze dan op een gevoel wat ze zelf heeft ervaren. Ze denkt dan dat jij exáct hetzelfde gevoel hebt als zij.

8. Is vaak jaloers op anderen, of denkt dat anderen jaloers zijn op haar

Voorbeeld: De narcistische moeder kan erg jaloers zijn als bijvoorbeeld haar partner meer aandacht krijgt dan zij. Ze kan het ook heel vervelend vinden en jaloersmakend als haar kinderen beter in iets lijken te zijn dan zijzelf, dat ervaart ze als een bedreiging. Het kan ook juist zijn dat ze juist denkt dat haar kinderen jaloers zijn op haar.

9. Gedraagt zich vaak arrogant of verheven boven anderen

Voorbeeld: De narcistische moeder voelt zich beter dan anderen, maar gedraagt zich ook zo. Ze vindt bijvoorbeeld dat ze te goed is voor bepaalde mensen.

Wil je meer weten over het herkennen van narcistische moeders? In het boek ‘Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn’ leer je alles over een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie.

Lees ook: Hoe ga je om met een narcistische moeder?

Hoe voelt het om sociale angst te hebben?

In dit ebook vertellen 14 mensen met sociale angst hoe hun leven eruitziet. Hoe is de sociale angst in hun leven gekomen, hoe voelt het en hoe gaan ze ermee om? Ze delen hun levensverhaal en reageren op prikkelende stellingen. 

In dit boek (ebook, te lezen op je computer of op een ereader) lees je ervaringsverhalen, informatie en tips over sociale angst.

Scroll naar boven