Hoe kom je uit dissociatie?

Hoe kom je uit dissociatie?

Je komt uit dissociatie door weer in contact te komen met prikkels, die je weer terughalen naar het nu.

Vraag iemand om hulp

Is er iemand bij je? Knijp stevig in iemands hand of laat iemand jou zachtjes knijpen, je naam zeggen of tegen je praten.

Word je bewust van je omgeving en de dag

Probeer te bedenken welke datum het is en kijk eens op de klok: hoe laat is het? Kijk goed om je heen in de ruimte waar je bent en benoem wat je ziet. Geef jezelf kleine opdrachten in de ruimte, even de deurklink aanraken, even uit het raam kijken, even je handen onder de kraan houden, even de trap op lopen, etc.

Kom in contact met je lichaam

Voel je ledematen en probeer ze voorzichtig te bewegen, al begin je maar met het bewegen van één vinger. Zorg voor sterke prikkels; een klein balletje in je schoen, een zuur snoepje in je mond, of een sterke geur zoals ammoniak of je lievelingsparfum helpen goed tegen dissociatie. Zet wekkertjes op vaste momenten op de dag, doe dan een body scan of loop een rondje buiten of door het huis.

Om in contact te komen met je lichaam en je veilig en ontspannen te voelen, kun je ook gebruikmaken van een zwaartedeken.

Vergelijk hier verschillende verzwaringsdekens

Doe praktische, normale dingen

Ga iets heel praktisch doen, zoals de wc schoonmaken, de afwas, koken of boodschappen. Luister een fijne podcast of een luisterboek.

Producttips

Een handig boek over traumagerelateerde dissociatie:

Een fidgetcube, perfect tegen stress en dissociatie:

Snoepjes met sterke smaken om uit dissociatie te komen:

Lees ook: poducten die helpen om uit dissociatie te komen

Heb je last van een dissociatieve (identiteits)stoornis en zoek je herkenning? Download de dsmmini DIS

omslag ebook DIS

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Scroll naar boven