plants g7b9be277a 1920

Hoe maak je de wortels van een plant los?

De meeste planten hebben het een tijdje prima naar hun zin in hun kweekpot, tot de pot te klein is geworden. Helaas zijn veel planteneigenaars daar te laat bij. Maar het is mogelijk je plant te verpotten, ook als de wortels al in elkaar zijn geregen.

Wanneer de wortels van je plant uit het drainagegat steken en je de kluit van een plant met moeite of geweld uit zijn kweekpot hebt gekregen kan het voorkomen dat de wortels zich rond de aarde in elkaar hebben gevlochten tot grote strengen. Dit betekent dat je plant snakt naar nieuwe aarde en voedingsstoffen. Als je niet op tijd ingrijpt zal de plant zichzelf technisch gezien wurgen.

Je kunt de wortels van de plant loskrijgen door ze te ‘plagen’. Het plagen van de wortels houdt in dat je het wortelstelsel voorzichtig probeert los te maken met je vingers, je schaar, of met een klein mesje. Deze methode gaat onvermijdelijk gepaard met het breken, hakken en doorsnijden van wortels, maar bijna al je kamerplanten hebben een sterk wortelstelsel en zullen dit overleven. Als je tenminste niet te enthousiast wordt met de schaar.

Maak de wortels van je plant los:

  1. Trim en knip voorzichtig de wortels die door het drainagegat zijn gegroeid.
  2. Haal je plant voorzichtig uit de pot. (zie hier tips voor als dat niet lukt)
  3. Knip met een snoeischaar of schaar een deel van de onderkant van de samengeklitte wortelkluit af.
  4. Maak de overgebleven wortels van je plant los met je vingers, een schaar, of een klein mesje.
  5. Verplaats je plant naar een nieuwe pot met nieuwe voedingsrijke potgrond.
  6. Geef water en zie hoe de plant weer opbloeit.

Lees ook: Goed verpotten: Hoe verzorg je je plant na verpotting?

Scroll naar boven