man wearing black top about to kiss woman

Hoe moet je tongzoenen?

Tips hoe je kan zoenen

Tongzoenen is een intieme en persoonlijke handeling die voor iedereen anders kan zijn. Hier zijn enkele algemene tips.

 • Begin langzaam: Begin met een zachte, gesloten mond kus. Dit kan de spanning opbouwen en je partner de kans geven om te laten zien of hij of zij wil doorgaan met tongzoenen.
 • Open je mond: Na een paar kussen kun je je mond langzaam openen. Probeer je mond een beetje te openen zodat je partner weet dat je klaar bent voor meer.
 • Verken de mond: Als je partner zijn of haar mond ook opent, kun je je tong langzaam naar binnen laten glijden. Verken de mond van je partner met je tong en beweeg langzaam heen en weer.
 • Speel met de tong: Varieer de snelheid en de intensiteit van je tongbewegingen om het interessant te houden. Probeer ook te reageren op de bewegingen van je partner en de dynamiek tussen jullie beiden.
 • Blijf voorzichtig: Zorg ervoor dat je niet te hard of te wild wordt, vooral als het de eerste keer is dat je met iemand zoent. Communicatie is belangrijk, dus als je partner niet comfortabel is met bepaalde dingen, wees dan bereid om te stoppen en te praten over wat je allebei prettig vindt.

Onthoud dat er geen goede of foute manier is om te tongzoenen, zolang jullie beiden comfortabel zijn met wat er gebeurt. Het belangrijkste is dat jullie beiden genieten van de ervaring en elkaar respecteren.

Waarom is zoenen lekker?

Zoenen kan voor veel mensen lekker en opwindend zijn vanwege de fysieke en emotionele sensaties die het met zich meebrengt. Hier zijn enkele redenen waarom zoenen lekker kan zijn:

 • Fysieke sensaties: Zoenen kan fysieke sensaties veroorzaken zoals een verhoogde hartslag, een gevoel van warmte en opwinding. Dit komt door de aanmaak van hormonen zoals dopamine en oxytocine die vrijkomen tijdens het zoenen.
 • Emotionele verbinding: Zoenen kan ook een emotionele verbinding creëren tussen de twee personen die zoenen. Dit kan helpen om gevoelens van intimiteit en verbondenheid te versterken.
 • Communicatie: Zoenen kan ook een manier zijn om te communiceren zonder woorden. Het kan helpen om gevoelens van passie, liefde en verlangen over te brengen zonder dat er iets gezegd hoeft te worden.
 • Sensualiteit: Zoenen kan ook worden gezien als een uiting van sensualiteit en plezier. Het kan helpen om te ontspannen en te genieten van het moment.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen hetzelfde ervaart tijdens het zoenen.

Is zoenen gezond?

Er is enig bewijs dat zoenen bepaalde gezondheidsvoordelen kan bieden. Dit zijn redenen waarom zoenen gezond kan zijn:

 • Stressvermindering: Zoenen kan helpen bij het verminderen van stress. Tijdens het zoenen wordt het hormoon oxytocine geproduceerd, dat kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van gevoelens van ontspanning en rust.
 • Versterken van immuunsysteem: Er is enig bewijs dat zoenen kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Het speeksel dat tijdens het zoenen wordt uitgewisseld, kan antilichamen bevatten die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen bepaalde ziekten en infecties.
 • Tandenpoetsen: Zoenen kan een motivatie zijn om beter voor je tanden te zorgen, omdat een slechte mondhygiëne kan leiden tot een slechte adem en het minder aangenaam maken om te zoenen.
 • Verbranding van calorieën: Zoenen kan ook een manier zijn om calorieën te verbranden. Het intensieve zoenen kan worden beschouwd als een vorm van lichte fysieke activiteit.

Zoenen is niet alleen gezond. Het brengt ook een risico op de overdracht van ziekten en infecties met zich mee, waaronder virale ziekten zoals herpes, mononucleosis (de ziekte van Pfeiffer) en COVID-19.

Scroll naar boven