therapie

Hoe neem je afscheid van je psycholoog?

Als je onder behandeling bent bij een psycholoog of therapeut hoort daar vanzelfsprekend afscheid bij. Misschien gaat je psycholoog of therapeut elders werken, of ga je zelf ergens anders therapie volgen. Het kan natuurlijk ook zo dat de behandeling wordt afgesloten omdat het een stuk beter met je gaat.

Hoe dan ook kan het afscheid nemen van je psycholoog veel gevoelens oproepen. Je bent je logischerwijs gaan hechten aan de psycholoog en hebt veel persoonlijke gevoelens gedeeld. Het is daarom ook belangrijk dat het afscheid zorgvuldig gebeurt. Hierdoor blijft het misschien nog steeds moeilijk, maar kan je er later hopelijk toch met een positief gevoel op terugkijken.

Bespreek wat het afscheid met je doet

Je hebt ongetwijfeld met je psycholoog gesproken over thema’s die voor jou lastig zijn. Het kan natuurlijk zijn dat ‘afscheid’ ook zo’n moeilijk thema voor je is, bijvoorbeeld omdat je hechtingsproblemen hebt of verlatingsangst. Het is daarom belangrijk om het thema ‘afscheid’ ook te bespreken met je behandelaar. Wat zijn jouw ervaringen rondom momenten van afscheid? Wat roept afscheid in je op? Hoe zou een goed en gezond afscheid er voor jou uitzien?

Blik terug op wat jij en je psycholoog samen bereikt hebben

Een moment van afscheid kan een mooie aanleiding zijn om ook even terug te blikken. Je kwam met een bepaalde hulpvraag bij je psycholoog. Hoe gaat het daar nu mee? Welke inzichten hebben jullie samen opgedaan en welke mijlpalen hebben jullie bereikt? Jij en je psycholoog verdienen samen credit voor wat er bereikt is. Daar mag je best even bewust bij stil staan.

Spreek uit wat de therapie voor je betekent heeft

Psycholoog zijn is een baan, natuurlijk. Toch kan het heel waardevol zijn om uit te spreken wat de therapie voor je betekent heeft. Schrijf bijvoorbeeld een kaartje of geef een klein cadeautje. Dat is niet gek en kan voor de psycholoog (die ook ‘maar een mens’ is) vaak veel betekenen. Het is ook een mooi symbool dat het afscheid en de waarde van de band die je met de psycholoog had, bekrachtigt.

Lees ook:

Hoe voelt het om een psychische stoornis te hebben? In Het mens achter de labels vertellen 22 mensen met uiteenlopende problemen hoe het voor hen voelt.

Scroll naar boven