woman in black tank top and black pants

Hoe overwin je een negatief zelfbeeld?

Iemand met een negatief zelfbeeld of een laag gevoel van eigenwaarde heeft negatieve gedachten over zijn of haar waarde als persoon. Je kunt een negatief zelfbeeld of een laag gevoel van eigenwaarde overwinnen met de juiste steun, mindset, en verandering in gedrag.

Als je worstelt met een extreem negatief zelfbeeld kun je het beste hulp zoeken om je gedachten te veranderen. Als je zoekt naar dingen die je zelf kan doen dan kunnen deze stappen je helpen:

Identificeer problematische situaties

Denk na over bepaalde omstandigheden en situaties die je gevoel van eigenwaarde steeds aantasten. Bijvoorbeeld een presentatie op school of werk, omgaan met een moeilijk familielid of vriend, of het geconfronteerd worden met een levensveranderende gebeurtenis, zoals het verlies van je baan of een verhuizing.

Word je bewust van je gedachten en overtuigingen

Neem de gedachten onder de loep die je hebt als je nadenkt over de momenten in je leven waarop je een laag gevoel van eigenwaarde hebt. Hoe interpreteer je wat er gebeurde? Je gedachten kunnen zowel positief, negatief, als neutraal zijn. Ze kunnen gebaseerd zijn op feiten of op irrationele en onjuiste idee├źn.

Stel negatieve of onjuiste gedachten ter discussie

Zet vraagtekens bij je gedachten en bekijk of je gedachten wel kloppen met feiten of logica. Er kan een andere verklaring voor een situatie dan jouw interpretatie.

Soms is het moeilijk om te breken met lang gekoesterde overtuigingen die een deel van je werkelijkheid zijn geworden. Het kan veel tijd en geduld kosten om negatieve vooroordelen over je leven die je hebt opgebouwd te overwinnen.

Pas je denkwijze aan

Nu kun je een stap terug doen en je gedachten en emoties analyseren. Je hebt de macht om je gedachtenpatronen te veranderen. Aarzel niet om jezelf te vergeven. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Dat maakt je geen slecht mens, het maakt je gewoon menselijk.

Probeer mindfulness en meditatie

Het integreren van mindfulness en meditatie in je leven kan ook je gevoel van eigenwaarde vergroten. Probeer positieve zelfbevestiging op te nemen in je dagelijkse routine.

Mindfulness:
Van gestresst naar
rustig en gelukkig

35 lessen voor 47 euro
De betekenis van dromen

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Richt je aandacht op het positieve

Elke dag de tijd nemen om je positieve eigenschappen te vinden kan je helpen. Zoek dingen waar je je goed bij voelt of waar je goed in bent en zoek manieren om die meer te doen in je dagelijks leven.

Houd een dankbaarheidsdagboek bij

Onderzoek heeft aangetoond dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek een positieve invloed kan hebben op je geestelijke gezondheid. Het kan je gevoel van eigenwaarde een flinke boost geven. Schrijf elke avond iets goeds of positiefs op over jezelf of over iets wat je overdag hebt gedaan. Lees het ’s ochtends zodra je wakker wordt.

Besef dat je sterker bent dan je denkt

Een van de meest vreselijke dingen van het worstelen met een negatief zelfbeeld of laag gevoel van eigenwaarde is dat je niet meer kunt zien hoe sterk en veerkrachtig je eigenlijk bent. We zijn allemaal sterker dan we weten.

Lees dit artikel

Als je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen en al hebt nagedacht over stappen om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren dan ben je al geweldig bezig. Je maakt je gevoel van eigenwaarde een prioriteit. Dat is het halve werk.

Scroll naar boven