remember that it won't hurt forever

Hoe verdraag je psychische pijn?

Psychische pijn temidden van een psychische crisis kan vreselijk heftig zijn. Elke seconde voelt ondraaglijk zwaar en je weet misschien niet waar je het zoeken moet. Hieronder volgen een paar tips die misschien helpen bij het omgaan met psychische pijn:

Laat de pijn over je heen spoelen

Dit klinkt misschien paradoxaal, maar soms is vechten tegen de psychische pijn vermoeiender dan de pijn even over je heen laten spoelen. Liggen op de bank of in bed, of zitten onder de douche, en de ellende als een golf over je heen laten slaan kan soms even heel erg opluchten.

Besef dat de pijn een functie heeft

De psychische pijn bij psychische problemen kan allerlei oorzaken hebben. Regelmatig is het ook pijn van vroeger die loskomt. Bijvoorbeeld pijn die je als kind niet hebt kunt voelen. Het kan ook lijken op rouw; het verliezen van je ‘oude zelf’ of belangrijke mensen in je leven. Of pijn van op een kruispunt staan in je leven en echt niet meer verder kunnen op de oude manier. In die zin zou je het ook groeipijn kunnen noemen; het besef dat het tijd is om te groeien en je leven op een andere manier in te richten. Hoe dan ook is de pijn vaak functioneel, het helpt je met de verwerking of met de overgang naar een nieuwe fase in je leven. Het kan helpen om te beseffen dat pijn dus niet altijd ‘slecht’ of ‘erg’ is en je zelfs op weg kan helpen.

Vergeet het ‘normale leven’ niet

Het is volstrekt begrijpelijk dat je niet zoveel uit je handen krijgt als je last hebt van psychische pijn. De pijn vraagt cognitief en lichamelijk veel van je. Toch kan het fijn zijn als je wel wat ankerpunten voor jezelf plant door de dag heen, die je ook aangehaakt houden bij het ‘normale leven’. Denk aan even boodschappen doen, koken en kleine schoonmaakklusjes, maar ook aan even wandelen, een puzzel maken, tekenen of een muziekinstrument bespelen. Het kan heel opluchtend zijn om te voelen dat je óók gewoon nog in staat bent om de kassamedewerker vriendelijk te begroeten. Het kan voelen alsof je opgeslokt bent door de pijn, maar er is dus ook nog een deel van jezelf dat daar níet onder lijdt.

Vermijden mag

De pijn de hele dag wegduwen put uit, en zoals eerder genoemd kan het op een gekke manier best ‘fijn’ zijn om die golf van psychische pijn even over je heen te laten slaan. Maar besef ook dat vermijden mág. Na zo’n ‘gevoelsgolf’ mag je ook best voor jezelf besluiten dat het ‘nu even klaar is’. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en natuurlijk verdwijnt de pijn er niet door, maar het kan soms helpen om de pijn even te parkeren, in de wetenschap dat je op een later moment weer verder gaat met de verwerking.

Vertel aan iemand dat je pijn hebt

Het kan opluchten om aan iemand te vertellen: ik heb zóveel pijn. Het is fijn als die persoon niet met oplossingen of relativering komt, maar gewoon even luistert en even met je mee kan zuchten en mopperen. Bijna alsof je moppert over hoofdpijn of een gekneusde voet: jézus, wat een klote pijn en wat is het irritant! En ja, het gaat weer over, maar voor nu… damn!!

Lees goede boeken over psychische problemen

Het kan heel fijn zijn om boeken te lezen die vertellen waar je psychische pijn mogelijk vandaan komt. Soms is dat een enorme opluchting; je bent niet gek en het is logisch dat je je zo voelt. Die herkenning en validering van wat je voelt is soms al een beetje balsem op je ziel.

Scroll naar boven