emoties

Hoe voelt borderline?

Het leven met borderline kan voelen als een leven in een achtbaan. Er lijkt nooit rust en kalmte te zijn en er zijn hoge pieken, maar vooral ook diepe dalen.

Sterke emoties en moodswings

Mensen met borderline ervaren vaak sterke emoties en moodswings. Het ene moment kunnen ze zich oké voelen en het andere moment heel boos of verdrietig. Dit kunnen mensen met borderline ervaren als zeer vermoeiend.

Moeite met relaties en verlatingsangst

Mensen met borderline hebben vaak ook moeite met relaties. Er kan sprake zijn van splitsen; het ene moment heel veel positieve gevoelens hebben bij een ander persoon en op een ander moment juist helemaal niet. Daarbij is er meestal sprake van verlatingsangst; de persoon met borderline is extreem bang om verlaten te worden en doet er alles aan om dat te voorkomen.

Gevoel van leegte en laag zelfbeeld

Mensen met borderline beschrijven ook vaak een overweldigend gevoel van leegte. Dit gaat gepaard met een laag zelfbeeld. Dit zijn ook voorbeelden van redenen waarom mensen met borderline zich beschadigen; als ’tegengif’ tegen de leegte, of vanuit zelfhaat en de neiging zichzelf te willen straffen.

omslag ebook borderline

In dit e-boek komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien zij borderline persoonlijkheidsstoornis? Hoe voelt het om borderline te hebben? Waar komen die heftige emoties bij borderline vandaan? 

Lees verder

Scroll naar boven