vrouw die iemand tegenkomt op straat

Je psycholoog of psychiater tegenkomen in het openbaar: wat doe je dan?

Je psycholoog of psychiater in het openbaar tegenkomen, bijvoorbeeld in de supermarkt of op straat, kan je een ongemakkelijk gevoel geven. Misschien weet je niet goed wat je moet doen of zeggen op zo’n moment, buiten de veilige context van de spreekkamer. In dit artikel bespreken we hoe je met deze situatie om kunt gaan.

Wat doe je als je je psycholoog of psychiater tegenkomt?

Het kan een vreemd moment zijn wanneer je je psychiater of psycholoog tegenkomt buiten de vertrouwde omgeving van de spreekkamer. Je bent gewend om in die setting te praten over je gedachten en gevoelens, maar nu bevind je je in een heel andere situatie. Hieronder een aantal tips:

1. Respecteer de privacy van je psycholoog of psychiater

Het is logisch dat je verrast bent als je je psycholoog of psychiater plots tegen het lijf loopt. Het belangrijkste is om rustig te blijven en de privacy van de ander te respecteren. Net zoals jij recht hebt op privacy, geldt dat ook voor je psycholoog of psychiater.

2. Begroet niet te enthousiast of te uitgebreid

Als je besluit om naar je psychiater of psycholoog toe te lopen, als je die bijvoorbeeld ziet staan tussen de schappen van de supermarkt, wees dan bescheiden in je benadering. Je kunt simpelweg glimlachen en vriendelijk groeten. Je hoeft geen uitgebreid gesprek aan te knopen als je dat niet wilt.

3. Respecteer de reactie van je psycholoog of psychiater

Het is mogelijk dat je psychiater of psycholoog verrast is door de ontmoeting, net zoals jij dat bent. Ze kunnen verschillend reageren, afhankelijk van hun persoonlijke grenzen en comfortniveau. Respecteer hun reactie, of die nu hartelijk is of meer terughoudend.

4. Ga niet inhoudelijk in op je behandeling

Het is meestal niet geschikt om inhoudelijk over je behandeling te praten in een openbare setting. Bewaar eventuele vragen of opmerkingen over je behandeling voor de volgende geplande afspraak.

5. Houd rekening met de omgeving

Houd er rekening mee dat de omgeving invloed kan hebben op hoe je psychiater of psycholoog zich voelt over deze ontmoeting. Als je ze tegenkomt in een drukke supermarkt, kan dit een minder geschikte plek zijn voor een uitgebreid gesprek.

En daarna?

Na de onverwachte ontmoeting in het openbaar is het belangrijk om het contact te laten verlopen zoals jij dat comfortabel vindt. Als je besluit om een kort gesprek aan te knopen, kan dat een gelegenheid bieden om je zorgverlener beter te leren kennen buiten de behandelkamer. Aan de andere kant is het volkomen begrijpelijk als je ervoor kiest om het bij een vriendelijke begroeting te houden en daarna weer door te lopen.

Het belangrijkste is om te onthouden dat jouw privacy en comfort net zo belangrijk zijn als die van je zorgverlener. Respecteer hun grenzen en verwacht hetzelfde van hen. Deze onverwachte ontmoeting kan dienen als een herinnering dat iedereen, inclusief zorgverleners, mensen zijn met een eigen leven buiten hun professionele rol.

Vond je het toch erg ongemakkelijk? Bespreek de situatie dan tijdens je volgende therapiesessie! Heb je meteen een concreet voorbeeld uit de praktijk om mee aan de slag te gaan in therapie.

Het baanbrekende ‘How to do the work’ van Instagrampsycholoog Nicole LePera laat zien hoe mentale, fysieke en spirituele gezondheid bij elkaar horen, en hoe je optimaal gelukkig wordt. Lees verder

Scroll naar boven