man houdt handen voor zijn oren

Kan hooggevoeligheid het gevolg zijn van trauma?

Hoogsensitiviteit en een traumarespons zijn soms lastig uit elkaar te halen. Zo kunnen hooggevoelige mensen net als mensen met (C)PTSS de volgende symptomen ervaren:

  • spanning, stress
  • gevoeligheid voor prikkels
  • snel schrikken
  • sterk wisselende emoties

Om te kunnen bepalen of er sprake is van hooggevoeligheid of een trauma, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de twee. Daarbij kan hooggevoeligheid en trauma uiteraard ook tegelijkertijd voorkomen.

Lees ook: Wat zijn goede boeken over trauma?

Wat is het verschil tussen hoogsensitiviteit en PTSS?

Hoogsensitiveit is een persoonskenmerk, PTSS is een psychische stoornis.

Hoogsensitiveit is dus geen stoornis, het is niet iets wat te herstellen is. Je wordt ermee geboren en is onderdeel van je persoonlijkheid. Ongeveer 15% van de mensen is hoogsensitief en is dus gevoeliger voor prikkels.

PTSS is wel een stoornis, waarbij mensen te maken hebben gehad met trauma, zoals fysiek, seksueel of emotioneel misbruik of een levensbedreigende gebeurtenis, zoals een ongeluk. Als gevolg hiervan verkeren ze continu een staat van alertheid, dit wordt ook wel hyperarousal genoemd, waardoor ze gevoeliger zijn voor prikkels. Dit komt door een verhoogde afgifte van het stresshormoon noradrenaline in de hersenen.

Hoogsensitiviteit is dus een kenmerk van jezelf waarmee je leert leven, maar bij PTSS is het belangrijk dat het trauma verwerkt waardoor de symptomen minder worden.

Goede boeken over hoogsensitiviteit

Hooggevoelig én getraumatiseerd

Uiteraard kun je ook van nature al hooggevoelig zijn en vervolgens ook nog een trauma meemaken. Volgens psycholoog Elaine Aron, de grondlegger van het begrip hooggevoeligheid, is het ook mogelijk dat hooggevoelige mensen mogelijk sneller PTSS ontwikkelen als reactie op trauma:

“Als Hoog Sensitief Persoon herbeleef je het traumatische voorval mogelijk vaker, heb je er levendigere dromen (omdat je over het algemeen al levendig droomt) en voel je er meer emotie bij. Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van PTSS.” (bron)

Waarom is het belangrijk om het verschil te kennen tussen hooggevoeligheid en PTSS?

Als je wil begrijpen hoe je goed voor jezelf kan zorgen, is het belangrijk om te weten of je hooggevoelig bent, PTSS hebt (of misschien zelfs allebei). Hooggevoeligheid is een persoonskenmerk waarmee je kunt leren leven, maar van PTSS is het erg belangrijk dat dit behandeld wordt in therapie. De langetermijngevolgen van PTSS zijn namelijk voor zowel je fysieke als geestelijke gezondheid niet goed en het is daarom belangrijk dat het niet wordt verward met hooggevoeligheid.

Goede boeken over PTSS

Scroll naar boven