white and yellow medication pill

Kan mijn menstruatiecyclus veranderen na een vaccinatie tegen corona?

Menstruatiestoornissen zijn een mogelijke bijwerking van coronavaccins, meldt bijwerkingencentrum Lareb. Zij ontvingen (tot 1 december 2021) ruim 17.000 meldingen van vrouwen bij wie de menstruatie na vaccinatie veranderd leek te zijn. Vrouwen spraken dan over klachten als verlate menstruatie, hevigere menstruatie, onregelmatige menstruatie en tussentijds bloedverlies. De meeste meldingen kwamen na vaccinatie met het Pfizer-vaccin, deze vaccinatie is echter ook het vaakst toegediend (bijna 5 miljoen vrouwen kregen dit vaccin).

Een vaccinatie tegen het coronavirus kan leiden tot een iets langere menstruatiecyclus, maar deze verstoring is miniem en verdwijnt meestal na 1 cyclus, bleek uit Amerikaans onderzoek onder 4000 vrouwen, gepubliceerd in januari 2022. De Amerikaanse wetenschappers hebben in dit eerste onderzoek alleen de lengte van de menstruatie bekeken en nog niet andere veranderingen zoals hevigheid van menstruatie of veranderingen in bloedverlies in kaart gebracht.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat onderzoeken of menstruatiestoornis een bijwerking van het vaccin kan zijn.

Waarom verandert de menstruatiecyclus na vaccinatie?

De verandering komt mogelijk doordat het immuunsysteem tijdelijk harder aan het werk wordt gezet. Dit kan invloed hebben op hormonen en de op- en afbouw van het slijmvlies in de baarmoeder.Tijdelijke menstruatieveranderingen na vaccinatie zijn al vaker waargenomen, bijvoorbeeld na de griepprik en de HPV-prik.

Daarnaast kan stress, ziekte of een plotselinge verandering in gewicht ook van invloed zijn op de menstruatiecyclus. Daardoor is het ook moeilijk(er) om te bepalen of vrouwen inderdaad een tijdelijk veranderde cyclus hebben door de coronaprik, of door iets anders.

Scroll naar boven