een verdrietig en eenzaam meisje met haar beer

Kinderen die te vroeg volwassen worden: zo herken je parentificatie

Parentificatie is een complex psychologisch fenomeen waarbij kinderen de rol van ouder op zich nemen en verantwoordelijkheid dragen voor de emotionele en praktische behoeften van hun ouders. Dit gedrag kan ontstaan in gezinnen met verschillende uitdagingen, zoals psychische problemen, verslaving, scheiding, ziekte of emotionele onbeschikbaarheid van ouders.

Verantwoordelijkheidsgevoel voor problemen van de ouders

Kinderen die parentificatie ervaren, voelen zich verantwoordelijk voor de behoeften en problemen van hun ouders. Ze nemen de rol van zorgverlener op zich en kunnen zich overmatig zorgen maken over de ouderlijke situatie.

Kinderen nemen de rol van ouder aan

Een duidelijk kenmerk van parentificatie is rolomkering. Kinderen nemen de rol van de ouder aan, terwijl de ouder vaak passief of afhankelijk wordt. Ze kunnen huishoudelijke taken op zich nemen, financiƫle verantwoordelijkheid dragen en zorgen voor broers en zussen.

Volwassen taal en gedrag

Parentificatie kan leiden tot een vroegtijdige volwassenheid bij kinderen. Ze kunnen volwassener praten en zich gedragen dan hun leeftijdsgenoten, omdat ze hebben geleerd om de complexe zorgen van hun ouders aan te pakken.

Gevoelens van schuld en verantwoordelijkheid

Kinderen die parentificatie ervaren, voelen vaak sterke schuldgevoelens als ze denken dat ze hun ouders niet genoeg helpen. Ze dragen een zware last van verantwoordelijkheid.

Het onderdrukken van emoties

Kinderen die parentificatie ervaren, kunnen hun eigen emoties onderdrukken om de emotionele last van hun ouders niet te vergroten. Ze kunnen hun eigen behoeften en verlangens verwaarlozen.

Belemmering in de ontwikkeling

Parentificatie kan de normale ontwikkeling van kinderen belemmeren. Ze missen vaak de kans om ‘echt kind’ te zijn.

Zorgzaam gedrag

Hoewel parentificatie negatieve gevolgen kan hebben, kan het ook leiden tot zeer zorgzaam gedrag bij kinderen. Ze zijn vaak attent op de behoeften van anderen. Hierbij kunnen ze echter hun eigen behoeften uit het oog verliezen.

Relationele problemen

Kinderen die op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid van ouders hebben overgenomen, kunnen later in hun leven relationele problemen ondervinden. Ze kunnen moeite hebben met het aangaan van gezonde, gelijkwaardige relaties omdat ze gewend zijn aan ongelijkwaardige dynamieken.

Psychische gezondheidsproblemen

Parentificatie kan het risico op psychische gezondheidsproblemen vergroten, zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS), vanwege de stress en emotionele belasting die het met zich meebrengt.

Behoefte aan therapie en steun

Kinderen die parentificatie hebben ervaren, hebben vaak professionele therapie en ondersteuning nodig om de gevolgen van deze ervaringen te verwerken en hun eigen identiteit en behoeften te ontwikkelen.

Boek over parentificatie

In het boek Te vroeg volwassen leer je aan de hand van verschillende voorbeelden parentificatie herkennen. Je snapt welke invloed het kan hebben op je latere leven en hoe je hiermee om kunt gaan.

Scroll naar boven