Maakt Cola light je dik?

Maakt Cola light je dik?

Dun, dunner, dunst is nog altijd de mode. Je hoeft maar per ongeluk langs ‘Hollands next top model’ te zappen en het ene graatmagere modelletje na het ander struikelt op stokjes van benen voorbij. Logisch dus dat Nederlanders steeds vaker de suikerklontjes laten staan en een zoetje in hun koffie nemen. Maar is dit wel zoveel beter? 

Volgens Susan Swithers en Terry Davidson wordt je van zoetjes juist dikker. Deze dieetonderzoekers van de Purdue universiteit in Lafayette (VS) voerden een groep ratten yoghurt met suiker. Een tweede groep ratten kreeg yoghurt met sacharine te eten, de zoetstof die onder anderen in zoetjes en diverse light producten te vinden is. Beide groepen kregen naast de yoghurt een onbeperkte hoeveelheid voer. Wat bleek? De ratten die de light-yoghurt aten kwamen veel sneller aan dan de suikeretende beesten. Ze werden bovendien een stuk dikker. 

Het kan niet aan de zoetstof zelf liggen dat de ratten zo snel aankwamen. Sacharine is een caloriearme zoetstof die het lichaam vrijwel onveranderd via de urine weer verlaat. 

Waaraan ligt de gewichtstoename dan? Susan en Terry denken aan een geconditioneerde reactie, de zogenaamde pavlov-reactie. De ratten hebben geleerd dat een zoete smaak normaal gesproken samen gaat met een calorie-inname. Bij het proeven van iets zoets maken de rattenlichamen zich dus al klaar om de extra energie op te nemen. Het hongergevoel gaat weg. 

Maar wanneer je sacharine binnenkrijgt wordt je lichaam voor de gek gehouden, want de verwachte calorieën komen nooit. Na een paar keer light-yoghurt te eten leren de ratten de pavlov-reactie dan ook af. Een zoete smaak wordt door het lichaam niet meer verbonden met een caloriehoudend product. De ratten behouden hun hongergevoel en beginnen ongegeneerd van hun gewone voer te eten. 

Gooi de light producten nog niet uit je voorraadkast, want er zijn nog een paar kanttekeningen bij dit onderzoek. Geen van de resultaten van Susan en Terry zijn tot nu toe gereproduceerd. Bovendien hebben de dieetonderzoekers alleen naar sacharine gekeken, en niet naar andere veelgebruikte zoetstoffen zoals aspartaam. En tenslotte voerden ze hun onderzoek uit op slechts 8 ratten per groep. Een kleine hoeveelheid proefdieren om zulke grote conclusies op te baseren. 

Wie op dieet is en zijn yoghurt het liefst zoet eet kan met een gerust hart wat sacharine toevoegen. Het kan zijn dat je er een hongergevoel aan overhoudt, maar zolang je over meer zelfbeheersing beschikt dan een rat hoef je je nergens zorgen over te maken. Ben je bang dat je het rattenniveau nog niet ontstegen bent? Zorg dan dat er geen onbeperkt voer in huis is.

Je kunt je yoghurt natuurlijk ook gewoon suikeren en ervan genieten. De extra calorieën zijn gemakkelijk te verbranden. Zet bijvoorbeeld ‘Hollands next top model’ uit en maak een wandeling. Zie je dat het best meevalt? Jij hoeft tenminste niet op stokjes rond te struikelen. 

Ook zo’n zin gekregen in iets zoets?

Scroll naar boven