In eerste instantie was de zelftest is vooral bedoeld voor mensen zonder klachten. Als extra safety check om te kijken of je niet toch besmet bent met het coronavirus. Bijvoorbeeld als je naar je oma gaat, naar je werk of studie of als je naar plekken gaat waar veel mensen samenkomen.
In het OMT-advies van 19 november 2021 staat echter dat niet-kwetsbare personen mét klachten ook een zelftest mogen gebruiken. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt op 2 december dat dit advies gevolgd wordt. Mensen met milde klachten mogen ook thuis een zelftest doen.
Deze zelftest (verpakt per 5 stuks) is goedgekeurd door het RIVM:
Waarom werd een zelftest bij klachten eerst afgeraden?
Een zelftest is minder nauwkeurig dan een PCR-test. Er bestaat dus een kans dat je negatief test, terwijl je wel corona hebt. Dit vergroot het risico dat mensen met klachten onterecht denken dat zij geen corona hebben en zich vervolgens weer in het publieke leven mengen. Daarom roept het RIVM op om je bij klachten te laten testen bij de GGD. Op die manier is er veel meer zekerheid over de uitslag en voorkom je dat je met klachten – die toch door COVID-19 blijken te komen – tussen de mensen gaat lopen.
Waarom raadt het OMT zelftesten bij klachten nu alsnog aan?
In het OMT-advies van 19 november staat:
Het OMT adviseert om zelftesten in de toekomst breder in te gaan zetten voor
personen met klachten.
Dit adviseert het OMT omdat blijkt dat 32% van de mensen met corona-klachten al een zelftest gebruikt. Ook blijkt dat 35% van de mensen met corona-klachten zich helemaal niet laat testen, terwijl testen juist heel belangrijk is om corona onder controle te houden. Daarom denkt het OMT dat frequent zelftesten een goede manier kan zijn om testen laagdrempeliger te maken, ook omdat GGD’en al aan hun maximale testcapaciteit zitten.
Genoeg zelftests voor de komende tijd? Bekijk deze voordeelbox met 25 zelftests:
Lees ook: Hoe gebruik je een zelftest? Alle stappen op een rij
Waarom adviseert het OMT alleen niet-kwetsbaren om een zelftest te gebruiken bij klachten?
Voor kwetsbare mensen of mensen die erg ziek zijn is het belangrijk om zo zeker mogelijk te weten of iemand klachten heeft door corona. Op die manier kan zo snel mogelijk de juiste behandeling worden geboden. Een PCR-test is nauwkeuriger dan een zelftest, daarom wordt deze aangeraden aan kwetsbare personen of erg zieke mensen. Dit is ook de reden waarom een PCR-test wordt aangeraden aan mensen die in de zorg werken met mensen met een zwakke gezondheid.
Wat doe je bij een positieve zelftest?
Test je positief bij een zelftest? Dan is het belangrijk om de uitslag te laten bevestigen, bijvoorbeeld bij de GGD. Op die manier weet je nog zekerder of je echt corona hebt (of dat het gaat om een vals positieve test, dit komt ook wel eens voor).
Wanneer laat je je testen bij de GGD?
Je laat je testen bij de GGD als je een zwakke gezondheid hebt of werkt met mensen met een zwakke gezondheid. Ook laat je je testen bij de GGD als je ernstige klachten hebt, of als je milde klachten hebt langdurig aanhouden.
Testen bij de GGD mag natuurlijk ook nog steeds als je milde klachten hebt en liever geen zelftest doet (of net wat meer zekerheid wil).
Wanneer wijzigen de richtlijnen over zelftesten?
Naar aanleiding van het advies van het OMT, gaat het demissionair kabinet in samenwerking met het RIVM en de GGD het beleid rondom het gebruik van zelftesten aanpassen. De uitwerking hiervan vind je uiterlijk 3 december op de website van het RIVM en de Rijksoverheid.
In de nieuwe corona-maatregelen van 26 november 2021 werd wel al opgeroepen om een zelftest te doen voordat je op zoek gaat of zelf bezoek ontvangt. Ook adviseerde het demissionair kabinet regelmatig zelftesten in het basis- en voortgezet onderwijs (vanaf groep 6).